Прослуженото време – да го бъде или да не го бъде?

Георги Харизанов и Димитър Байрактаров пред Bulgaria ON AIR
21 юли 2017 10:00,
99

Добавката за професионален опит и стаж - излишна или не? Двете гледни точки в "България сутрин" по Bulgaria ON AIR застъпиха политологът Георги Харизанов и журналистът и депутат от 43-то НС Димитър Байрактаров.

Според Харизанов оттеглянето на предложението клас "прослужено време" да отпадне поставя под въпрос политическата ориентация на управляващата коалиция.

Още по темата

"Тъй като, когато разумни и добри предложения отпадат поради проблеми със синдикати, проблеми с организации с доста спорна роля в българската икономика, в българския живот, това не говори добре. Крачка напред, две назад не е винаги най-удачната политика. Предложението беше добро и разумно и според мен трябваше да мине и се отличава от повечето от нещата, които г-н Симеонов по принцип говори", посочи Харизанов.

В подкрепа на думите си той поясни, че не счита за справедливо да се толерират хората с трудов стаж за сметка на младите кадри, които в момента влизат в пазара на труда.

Димитър Байрактаров не се съгласи. Според него предложението добавката за професионален опит и стаж да отпадне говори за липса на експертиза и компетентност.

"Това е част от елемента на един фискален инструмент за попълване на приходната част на бюджета. Изсветляват се едни доходи, стимулират работника и служителя да сключват трудов договор. Работникът има полза да има трудов договор, за да расте неговия трудов стаж и опит", посочи той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


99
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
85
0
 
3
 
! Отговори
човек с мнение преди 6 години
нема добавки,и вицепремиерчето да го нема,най-убаво бибитко да си обира крушите и да здава власта с зобро,ако не айде народе грабвай камъните и сопите и всички пред парламента,време е да изгоним търтеите и да се сложи край на тази антисоциална политика
84
2
 
4
 
! Отговори
Да чистиш кенефите преди 6 години
До възирал Еми моите приходи почват там където свършват твоите разходи - тоест в момента съм на над 2000 лева заплата.И не мисля да работя за германци. Ти си стой там и чисти кенефите за да не ми мътиш тук водата.
83
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До ВъзиралТези $2000 са чисти предполагам и са платени данъци и осигуровки.А $700 са за 40 квадрата апартамент или 140? Още 3-4 човека ли живеят или сам със семейството? Кола поддържате ли? 1 бира 4-5 евро (не говоря в хипермаркет), пица 12-15. То и в българия с 1200 лв ако само работиш и си плащаш сметките ще спестиш нещо :)
82
0
 
7
 
! Отговори
Факт преди 6 години
Проблемът не е в добавките за клас - те даже са прекалено малки. Проблемът е в некадърността на работодателите, които се опитват да намалят последиците от некадърността си, като плащат колкото се може по-малко на работниците си. В това е проблема - работодателската некадърност.
81
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ако работодателите бяха нормални щяха да ценят хората и да определят достойно възнаграждение. Новакът ще взима по-малко от човек със същата квалификация и 20 г. стаж ясно е. Така че тези класове са тъпотия, но единствен начин за по-висок реален доход. На рОбОвладелците и МРЗ им се вижда висока. Масата са случайно забогатели мошеници и си мислят, че са големите мениджъри. Но по-естествен път губят позиции.
80
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
При нас заплатите са на нивото от 2003-та година. Ако не беше добавката за клас, заплатите ни щяха да са с 60% по-ниски заради инфлацията. Сега са само 40% по-ниски, защото все още имаме добавката за клас.
79
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Има и други добавки, които не отразяват труда на работника. Примерно добавките за извънреден труд, за нощен труд, за труд по време на официални празници. Да не би този труд да е по-производителен от труда в нормалното работно време, та се заплаща повече? Я Валери Симеонов набързо да предложи и тези добавки да се премахнат.
78
0
 
7
 
! Отговори
До чорбаджиите преди 6 години
Защо не коментирате и това Чл. 11. (1) За образователна и научна степен "доктор" или за научна степен "доктор на науките", свързана с изпълняваната работа на работника или служителя, се изплаща допълнително месечно възнаграждение в размер не по-малък от: 1. петнадесет лева - за "доктор"; 2. петдесет лева - за "доктор на науките". (2) При наличие на повече от едно от основанията по ал. 1 лицето има право на допълнителното възнаграждение с по-благоприятен размер.15 лева за работник с титла
77
4
 
1
 
! Отговори
Реалист преди 6 години
До Евро ценности Не винаги книгите отговарят точно на действителността.Това че един роман е написан негативно не означава нищо.Надали по това време - 18 век,българските младежи са се излежавали като сега.смартфона компа .... Работили са и те наравно с родителите си.
76
1
 
7
 
! Отговори
Евро ценности преди 6 години
Запътили сме се към едно общество, което е било преди Октомврийската революция, а по точно онзи див Капитализъм на Дикенс: да си беден е престъпление и 12 годишните отиват да работят за да може семейството да се изхранва.
75
0
 
6
 
! Отговори
До всички Българи. преди 6 години
Молете се Вашите внуци да доживеят денят, когато някоя социална придобивка се връща в България.
74
3
 
2
 
! Отговори
Пепи преди 6 години
До Анонимен И какъв дял от фирмата притежавам.Че да искам по голям дял от пицата.
73
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Да, отпаднали са 2012 г., за което се извинявам за неточността, но вместо клас прослужено време се дават ДМС, които всъщност са повече от 0.6%. Мисля, че могат да достигнат до 80% от заплатата. Е кво като ги дават на 3 месеца :)Всеки иска да получава повече и повече. 90% от българите искат да са бизнесмени и да нямат шефове, а всъщност сигурно 10% си задават въпроса с какво аз допринасям към фирмата?
72
1
 
7
 
! Отговори
Да чистиш кенефите преди 6 години
До възирал И къде е това място ??? Вече не останаха по добри места в Европа освен там където си имаш апартамент и не плащаш бесни наеми. Е ако си бил първо ниво служител във Фантастико на 400 лева,800 евро в Испания биха ти се сторили манна небесна.Ама като си платиш наем и горивото и - олелеле
71
1
 
12
 
! Отговори
факт преди 6 години
Въпросът опира до това, че с опит или без опит, повече работещ или по-малко, в крайна сметка заплатата е една и съща, ако не е добавката за клас, която внася малко справедливост. Голяма лъжа е, че ако работиш повече и по-добре, ще взимаш и по-голяма заплата. Няма такова нещо, даже обикновено е обратното - колкото повече работиш, толкова по-малко ти плащат.
70
0
 
6
 
! Отговори
До 73 преди 6 години
Държавните служители не получават добавка за прослужено време. Даже в КТ изрично е забранено да им се дават други добавки освен изрично изброените в КТ.Образовай се по въпроса и се извини!Омръзна ми от плямпащи ей така.
69
6
 
2
 
! Отговори
Гери преди 6 години
До Анонимен Евалата.Точно за това говоря.Ако си кадърен и предприемчив - ще ти дигат заплатата.Ако ли не - седи си на тия 0.6 процента.На 800 лева заплата - 4.8 лева повече.Кутия цигари.
68
11
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Този процент прослуженовреме трябва да се махне. Най-голяма част от него се облагодетелстват държавните служители. В частните фирми по закон имаш 0.6%, но реално ти преизчисляват заплатата и подписваш нов договор, т.е. взимаш същите пари.Социалните придобивки като тези 0.6% са за хрантутници. Ако работиш в нормална фирма тя си има цели, ако ги постигаш си получаваш бонуси, които са в пъти по-високи от тези 0.6%.
67
4
 
6
 
! Отговори
Пепи преди 6 години
До Анонимен Еми нормален пазарлък с цел да ти намалят заплатата.Да те убедят че не можеш да вършиш работа,защото нямаш стаж.Ще те вземат на работа но с по малко заплащане.Просто е.Квалификацията няма нищо общо със заплащането.Общо взето все едно купуваш кола на старо - все гледаш да се заядеш за нещо с продавача с цел да ти намали колата.
66
3
 
1
 
! Отговори
Пепи преди 6 години
До Анонимен Не си в час.Инвеститора си взима първо неговия дял.После за заплати.Но това е работа на адвокатите.А не на такива като тебе.Зависи от договорките.