Танева иска нов поземлен кодекс: Без спекулативни сделки!

Депутатката защити ограничението за земеделската земя
21 юли 2017 10:45, Екип на Bulgaria On Air
15

2581 гледания   |  Още видео
Ограничение за земеделската земя категорично трябва да има и то трябва да доведе дотам, че тя да се ползва от земеделските стопани за земеделски цели. Трябва да има нова регулация и нов поземлен кодекс. Малките стопанства трябва да имат достъп до земята, за да развиват земеделската си дейност.

Това посочи председателят на Комисията по земеделието и храните Десислава Танева пред репортера на Bulgaria ON AIR Мария Папазова във връзка с казуса за продажба на земеделска земя на чужденци.

"Има обществена необходимост от ново визия и отношение към земеделската земя. Тя следва да бъде изключена като стоков ресурс на спекулативните пазарни сделки, тъй като е невъзобновяема", отбеляза тя.

И допълни, че се очаква комуникация с Европейската комисия, която следва да излезе есента. Чрез нея, продължи Танева, ще бъдат описани допустимите критерии и ограничения по правото на Европейския съюз за управление на поземлената собственост.

Според нея сме станали свидетели на редица нередности и груби нарушения след смяната на политическия режим у нас и връщането на частната собственост. По нейни думи точно те трябва да бъдат коригирани от новия поземлен кодекс.

"Концентрацията на поземлената собственост в ръцете на мултинационални финансови компании е една от нередностите след 1989 г. Това доведе до покачване на цената на земеделската земя и несъразмерно увеличение на рентите спрямо дохода, който може да се генерира от земеделско производство", заяви председателят на Комисията по земеделието и храните.

Още новини четете на Bulgaria On AIR


15
Още от
Напиши коментар Коментари
11
0
 
2
 
! Отговори
чочо преди 11 месеца
До Анонимен
и да допълня - по време на масовия мор на овце в южна българия в авгиевите кошари дали имаше и 10 умрели овце, но екарисажите написаха, че били стотици ... в резултат държавата възстанови толкова много пари, че овце повече не трябваха и влезе в парламента... после същото същество искаше на безценица екарисажите да вземе, ама платиха и се отърваха... помним още сагата с гръцките предприятия дето уж щяха да извозват от БГ отпадъците... баси - нема такава държава Божее, нема ...
10
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Тя ли преди време беше внесла законопроект, арендаторите да изкупуват земята на собствениците с предимство
9
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Тая не беше ли слугинята на варненските мафиоти, която Тиквата не назначи за министър през първия си мандат, поради скандала който избухна около госпожата.
Тогава назначи Миро Мършата, а май вече и за него се позабрави в какви скандали и корупционни схеми беше замесен.
8
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Преди няколко години нали наеха срещу "високи ренти" земи във Видинско. Наемателя даде земята на друга фирма и не плаща наема а другата фирма не дължи наем. Хората не могат да се вземат земята или рентата. Хайде пуснете "чужденци" да ареноват и гледайте как бг мутри през офшорни фирми пратят тази далавера масова практика
7
1
 
5
 
! Отговори
българина преди 11 месеца
Абсоллютно правилно, в германия също има ограничение за концентрацията на земя. Не може да се изземва поминъка на всички в 5 човека. Същото трябва да се направи и с жилищните имоти. В швейцария от 5 г имат закона който забранява повече от едно основно жилище. Така спекулантите няма да купуват поредното жилище а други 30г да го плащат. Цените на жилищата се държат от спекулантите и хора изкарали лесни пари и просто купуват поредния имот, защото няма какво друго. Надценени са спрямо доходите
6
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Тази е от "Мелинвест холдиг", крадливи, алчни и безскрупулни типове, изкупили на безценица стотици хиляди декари земя из страната, занимаващи се с производство на зърно, което освен за износ се използва и за приватизираните от същия холдиг мелници из цялата страна. Притежават много кооперации представляващ кръг за изпочване на ДДС, както и предприятия от хран.-вкусовата промишленост като хлебозаводи, пивоварна "Болярка" - Търново и др. Айде гласувайте, гласувайте !
5
3
 
4
 
! Отговори
dl преди 11 месеца
Аз лично не одобрявам този подход за ограничение.Най-важно е да не се променя статута на земята-щом е земеделска,значи е такава и точка.Като има пазар на земята,цената ще се повиши,което е нормално.А "ние"искаме почти без пари да е земята и 5 лв. за рента на декар,за да могат"разни хора"да я изкупят на безценица,както е сега.А субсидиите?Чиста печалба за "тези хора".Това е,много им се виждат тези 50 лв рента.Браво,няма що!
4
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Сега рентата била висока
Значи забраняваме на чужденци да купуват
Сваляме рентата
Пада цената
Фондове и наши хора изкупуват
После разрешаваме на чужденците , че ЕС ни натиска
Продаваме и генерираме милиони печалба
Хитро
3
2
 
13
 
! Отговори
контра Танева преди 11 месеца
Тази Танева още първият път като я издигнаха имаше доказателства , че обслужва крупните земевладелци. Сега подкрепя забраната! Кой има интерес от забраната: 1. Арендаторите-ниска рента 2. Крупните собственици на земя- задържат и цената и и ни я купуват на ниски цени. Не се притеснявайте - т. нар. патриотари и всички други дружон ще ни обяснят колко е вредна тази забрана----след като ни изцкупят земята на безценица. Гласувайте , само гласувайте,--те ще Ви оправят!
2
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Рента от 50лв. за декар практически убива възможността малки земеделски стопанства да се развиват а земята се концентрира във големите кооперации и "зърнари". От друга страна обаче тази рента е станала такава по пазарен принцип. Най-добре вместо да се налага неефективна регулация, да се уреже допълнително субсидията за арендатори с над 2000 декара
1
1
 
9
 
! Отговори
ЗЕМЕДЕЛЕЦ преди 11 месеца
Забрави, че тя го писа трети мандат. Къде го този кодекс. Три мандата открива градинки и прави п-а!!!.