Армията ни може да изпълнява задачите си, убеден е Каракачанов

"Години нищо не е правено, затова ни трябват много пари за модернизация"
Обновена: 23 юли 2017 15:51 | 23 юли 2017 15:41, Веселина Йорданова
122
Армията ни може да изпълнява задачите си, убеден е Каракачанов
Снимка: архив, БулФото

Министърът на отбраната Красимир Каракачанов определи твърденията, че армията ни може да изпълнява само частично функциите, възложени й от Конституцията, като "политически спекулации".

В интервю за БНР Каракачанов подчерта, че е оттеглил доклада за състоянието на въоръжените ни сили, приет от служебния кабинет, в който се посочваше такава формулировка.

Още по темата
"Да, трудности има и това са трудности, свързани с недооценяването на ролята и значението на Българската армия и то не от вчера и от днес, а от 25-26 години насам", каза той.

По думите му за тези години Българската армия постоянно се намира в някакви реформи, съкращава се личният й състав, не се закупува нова техника, не се ремонтира наличната материална база. Затова според него в един момент се оказва, че за модернизация трябва да извадим страшно много пари.

3 милиарда и 520 милиона лева - и това се случва, защото хронично 20 години нищо не е модернизирано и нищо ново не е закупувано в Българската армия. Напротив - унищожавано е, не е подържано и е гледано пренебрежително, каза още военният министър.

Красимир Каракачанов посочи, че ще настоява за разсрочено плащане на тези над 3,5 милиарда лева, предназначени за първия етап на модернизацията на армията.

"След което ще трябва да дадем още толкова за втората част от модернизацията и още поне 1 милиард - 1,5 милиарда за въоръжение на тази техника", пресметна той

Министърът подчерта, че страната ни има собствен технически ресурс, който може бъде осъвременен и използван при модернизацията на въоръжените ни сили.

По думите му ще се търси ресурс за ремонта на 15 самолета "Миг"-29. Това, че ще купуваме нова техника не означава, че трябва да зарежем окончателно и да унищожим старата, допълни военният министър.

Каракачанов каза, че въпреки недоимъка в Българската армия българските военни са се представили много по-добре (на ученията - бел. ред.) от някои представители на партньорски армии, в които и заплащането е много по-високо и техниката е много по-модерна.

Той коментира и темата за договора за добросъседство с Македония, който е планирано да бъде подписан в началото на следващия месец, като подчерта, че документът трябва да се подпише, но България не е склонна на отстъпки и няма да позволи намесата на други страни, в това число и съседни, във вътрешните си работи.

Министърът на отбраната нарече необяснимо мълчанието на турското външно министерство за българските граждани, включени в черен списък и със забрана за влизане в Турция: "Тези 77 човека можем да гадаем какви са. Най-вероятно са хора, които са критикували събитията в Турция или имат някакво отношение към тези теми, а е възможно и да са някакви политически опоненти - можем само да гадаем". 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


122
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
56
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ако не сега кога ще нападнем Турция, имаме си минъстър родолюбец плюс това турската армия е разединена давай сега е момента.
55
6
 
0
 
! Отговори
:) :) преди 6 години
до северозападнияне е мястото тук да ти обяснявам кое как и защо, щом не са развели червения байрак с олумесеца значи и те го знаят и имат едно на ум...много модерни армий са клякали пред у ж дооотопни оръжия и малобройни войски.
54
1
 
3
 
! Отговори
Питам преди 6 години
До виж 17 Абе приятел ,ние шкембето на Каракачанов ли обсъждаме или простотиите му? А ти дали си много убав?
53
2
 
5
 
! Отговори
Един от Северозапада преди 6 години
Все пак, наред с гафовете в изказванията и тезите му, трябва да му се признае, че в изказванията има доза рационализъм. Иска част от оръжията сами да си ги произвеждаме, а не да плащаме за тях. Браво! Все още имаме капацитет за това, а което не можем-ще купим. Кораби, катери, БТР-и. Произвеждали сме ги. Но тук веднага ще го "сдавят" висшестоящите-няма комисионни...
52
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Румен до 47Значи личи си, че лъжеш и сега ще ти кажа защо. Единствената причина Турците и Гърците да са ни смятали за сериозни противник е защото ядрени глави бяха на 20 мин от България. Ако реално си бил офицер много добре знаеш за какво говоря... ама много се съмнявам.
51
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До ивчоХахах ти имаш ли идея каква армия има Турция? :) Хайде като се запознаеш помисли малко какво ни е необходимо на нас за да се пазим от тях :) после ми говори.
50
5
 
8
 
! Отговори
Румен до 47 преди 6 години
Не само съм служил,но се уволних като подполковник. И когато служех и турци и гърци ни брояха за сериозен противник. Но такива като теб дето задаваха безсмислени въпроси помогнаха на тези които разбиха армията и съсипаха боеспособността и.
49
7
 
2
 
! Отговори
ивчо преди 6 години
анонимнико 48България винаги и в най тежките си години е гледала армията си, щото образованието ти ще стане или с турски тефтери или руски словари и бйквари.
48
1
 
2
 
! Отговори
Отговор преди 6 години
До ludnicata 37 И Корделка става за премиер. И тя има същите симптоми.
47
2
 
4
 
! Отговори
Един от Северозапада преди 6 години
До :) :)38 Много филми гледаш, или много често си в CS...Как малка и мобилна армия, с оръжие от 60-70те години може да спре лавина от войска?Модерно въоръжена, окомплестована, и даже с боен опит? Било е и това, но някога, при Леонид, а края съвсем не е като на кино.
46
6
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Тез смешни патрЕотчета начело с Русенския "македонец" от ВМРО са под всякаква критика. На България не и трябва армия, трябва и качествено образование. Нямаме врагове около нас освен ако сами не си ги създадем.
45
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Румен до 35Не знам дали мозъчето ми е гладко ама за разлика от теб съм служил и знам каква пародия е. Също така знам каква армия ти трябва за да гарантираш сигурноста на България от обкръжаващите я държави и такава армия няма да има никога по простата причина, че финансово не можем да си го позволи и след 200 години. Вие си се радвайте на новите колко? 3-4? самолетчета. Голяма работа ще ви свършат.
44
2
 
6
 
! Отговори
ивчо преди 6 години
сержант ли *** ли42 г средна възраст ми кой да дойде да оодмкадява за 608 кинта освен о пр ъ д ли гонещи леко майчинство и в мвр е същия хал, тез млади хора само с патриотизъм семейства няма да гледат. Как ще дойдещ в Сф или Лловдив и квартира да полащаш 400 поне и с 208 оставащи семейство да живее..
43
3
 
6
 
! Отговори
До 42 преди 6 години
Ти нищо не разбираш. Щом Шкембе Войвода е казал ке требе да му вярваме.
42
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Дебелийо е гневен, внимавайте, дайте му бърже нещо да амка
41
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Залагам 200 лева, че мандатът на това фалшиво ч*нге ще е от най-неуспешните като Министър на Отбраната, и че след него армията ще е в още по-плачевно състояние.Някой да заложи насреща?
40
0
 
6
 
! Отговори
Анщайн 1956 преди 6 години
Защо всяко корумпе независимо от ресора си първо проси пари и обществени поръчки ами защото е тотален бюджетен крадец!
39
2
 
9
 
! Отговори
Нов преди 6 години
Шкембе войвода направи потресаващо откритие ... :)
38
0
 
10
 
! Отговори
Crow преди 6 години
Как всеки, като грабне властта и почва да твърди, че в държавата всичко е наред! Армията ни е добра, пенсиите са добри и живота на гражданите е песен...
37
5
 
6
 
! Отговори
:) :) преди 6 години
aloo 35ти ако си су изул гащите за турски аскер много не сме, разбери числеността на турската армия нищо не значи това не е 16 век с позиионните армии от 16 век, а за атомно оръжие май си чел Дарко от сисание Дъга.