Армията ни може да изпълнява задачите си, убеден е Каракачанов

"Години нищо не е правено, затова ни трябват много пари за модернизация"
Обновена: 23 юли 2017 15:51 | 23 юли 2017 15:41, Веселина Йорданова
122
Армията ни може да изпълнява задачите си, убеден е Каракачанов
Снимка: архив, БулФото

Министърът на отбраната Красимир Каракачанов определи твърденията, че армията ни може да изпълнява само частично функциите, възложени й от Конституцията, като "политически спекулации".

В интервю за БНР Каракачанов подчерта, че е оттеглил доклада за състоянието на въоръжените ни сили, приет от служебния кабинет, в който се посочваше такава формулировка.

Още по темата
"Да, трудности има и това са трудности, свързани с недооценяването на ролята и значението на Българската армия и то не от вчера и от днес, а от 25-26 години насам", каза той.

По думите му за тези години Българската армия постоянно се намира в някакви реформи, съкращава се личният й състав, не се закупува нова техника, не се ремонтира наличната материална база. Затова според него в един момент се оказва, че за модернизация трябва да извадим страшно много пари.

3 милиарда и 520 милиона лева - и това се случва, защото хронично 20 години нищо не е модернизирано и нищо ново не е закупувано в Българската армия. Напротив - унищожавано е, не е подържано и е гледано пренебрежително, каза още военният министър.

Красимир Каракачанов посочи, че ще настоява за разсрочено плащане на тези над 3,5 милиарда лева, предназначени за първия етап на модернизацията на армията.

"След което ще трябва да дадем още толкова за втората част от модернизацията и още поне 1 милиард - 1,5 милиарда за въоръжение на тази техника", пресметна той

Министърът подчерта, че страната ни има собствен технически ресурс, който може бъде осъвременен и използван при модернизацията на въоръжените ни сили.

По думите му ще се търси ресурс за ремонта на 15 самолета "Миг"-29. Това, че ще купуваме нова техника не означава, че трябва да зарежем окончателно и да унищожим старата, допълни военният министър.

Каракачанов каза, че въпреки недоимъка в Българската армия българските военни са се представили много по-добре (на ученията - бел. ред.) от някои представители на партньорски армии, в които и заплащането е много по-високо и техниката е много по-модерна.

Той коментира и темата за договора за добросъседство с Македония, който е планирано да бъде подписан в началото на следващия месец, като подчерта, че документът трябва да се подпише, но България не е склонна на отстъпки и няма да позволи намесата на други страни, в това число и съседни, във вътрешните си работи.

Министърът на отбраната нарече необяснимо мълчанието на турското външно министерство за българските граждани, включени в черен списък и със забрана за влизане в Турция: "Тези 77 човека можем да гадаем какви са. Най-вероятно са хора, които са критикували събитията в Турция или имат някакво отношение към тези теми, а е възможно и да са някакви политически опоненти - можем само да гадаем". 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


122
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
36
2
 
10
 
! Отговори
ludnicata преди 6 години
парламента се превърна в сборище на болни хора.ТИКВАТА е болен. ТРИ ПАПИ ГО ЛЕКУВАТ И НЕ МОГАТ ДА СПРАТ БОЛКИТЕ МУ.КАРА-КАШАЛОТА ИМА ГОЛЯМО ШКЕМБЕ И Е ДИАБЕТИК. САМО С ЛЕКАРСТВА НЯМА ДА СТАНЕ. ТРЯБВА И ДИЕТАПРЕДЛАГАМ ВИ ДА ВКАРАМЕ В ПАРЛАМЕНТА ОЩЕ ДОКАЗАНО ЛУДИ И БОЛНИ ХОРА.И БЕЗ ДРУГО ЦИРКА НА БОЛНИТЕ Е ПЪЛЕН.
35
2
 
14
 
! Отговори
simptomi преди 6 години
СИМПТОМИ: - ЧЕСТО ПОТЕНЕ - СУХА УСТА - СЛЮНКАТА Е ПЕНЕСТАГде сте виждали ДЕБЕЛ ЛЕВСКИ? Патриот? ПАТРИОТ С ШКЕМБЕ. СМЯХ. И хората му вярват. БАЛАМУРНИЦИ.
34
8
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
За какво ни е тази армия? Какво точно ще прави? Някой ще ни напада ли? Или още ви се привижда турска атака? Те турците ако ни нападнат сутринта до обяд ще са ни превезели. Турция има 10-тата по големина армия в света включително ятомно оръжие. За каква армия говорим тук? Какво е това модерното въоражение което толкова много искате? Аман от простотии.
33
1
 
15
 
! Отговори
Един от Северозапада преди 6 години
А за модерното ни въоръжение. Точно със същото бяха въоръжени и войските на Садам, дето ги гледахте по тв как се предават масово...Изостанали сме, и то не само в армията, минимум 40-50 години, от останалия свят...Заспали сме на нивото от преди Горбачов.Каракачанов , както би отбой за наборната служба, така ще бие и за превъоръжаването.Друг дава парите. Но не за армия, а за асфалт и стирпор. Те били по-важни за националната сигурност, от армия и зреещи етнически войни вътре .
32
1
 
9
 
! Отговори
мнение преди 6 години
Години е правено,тоест яко е крадено и приватизирано.Така е с всички сектори в България.
31
2
 
10
 
! Отговори
Един от Северозапада преди 6 години
До Анонимен27Прав си. А сега кажи нещо и за Агент Буда, Агент Сава, Агент Павел?Преди време, един БСП-ар каза, че в партията, имам предвид БСП , се влиза само по два начина-наследствено, или по полов път.Така е и в управлението на държавата. Или си бивш агент, или по полов път.Като за втория не е задължително ти да си отзад..Честни избори ли? Демокрация ли? Най кадърните начело ли? Или агенти, или по полов път...Останалото са технически подробности.
30
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 27Ами, каракачанов - черен беглецов...
29
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Каква армия?!
28
2
 
17
 
! Отговори
Един от Северозапада преди 6 години
Едно време, приели Албания във Варшавския договор, и на събрание, попитали Албания, каква техника може да даде, при евентуални бойни действия.-Даваме 1 танк!!!-Само един? подигравате се???След кратко съвещание, албанците казали:-Даваме и другия!!!..........Стар виц....Но, сега сме ги задминали Албанците...Уплашихме Нато на маневрите, с боеспособните си зилове на 40 години, и качените отгоре зенитни картечници от втората световна, и с хамърите, с по една тежка картечница . Трепери, Русия!
27
4
 
7
 
! Отговори
Истината преди 6 години
В момента две са основните заплахи пред България,при това взаимно свързани-мигрантите и Турция.Какво може да направи армията-НИЩО!Какво повече да говорим....
26
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Този е агент-доносник на зловещата комунистическа ДС. Последните му доноси са СЛЕД 10 НОЕМВРИ 1989. Пак си помислете много внимателно какви хора са начело на въоръжените сили.
25
2
 
4
 
! Отговори
Абдуллах преди 6 години
Амин...
24
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
И какви са и задачите на армията ни? Някой ще ни напада ли? Ние ли ще нападаме някой?
23
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 5Ами този-тези, които унищожиха Българската армия, да върне парите, танковете, дето ги подаряваше, самолетите, които ги разтопяваше... като не може - затвор, защото да оставиш едсна държава със символична армия от тумбалаци, е и това ако не е престъп ление, кое е?
22
3
 
19
 
! Отговори
Сержант преди 6 години
Пълни глупости. Не армия, а социално министерство за пенсионери. Средна възраст в МО 42-43 години за какво бъдещо развитие говорим
21
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Гладен съм, гладен съм...
20
2
 
18
 
! Отговори
КАШАЛОТ ИЛИ БАБА МИ преди 6 години
БАБА МИ Е 80 ГОД., НО НЯМА ТАКОВА ШКЕМБА И ВИСОКИ НИВА НА ЛОША ЗАХАР.БАБА МИ МОЖЕ ДА РАБОТИ ПО 4 ЧАСА НА ДЕН БЕЗ НИКАКВИ ПРОБЛЕМИ.ТОВА ГРУХТЯЩО ПРАСЕ НЕ МОЖЕ ДА ИЗДЪРЖИ И 3 ЧАСА В ПАРЛАМЕНТА ДНЕВНО.ЗА НИЩО НЕ СТАВА. СЪЩИЯ Е КАТО ТРИТЕ ПАПИ.НА ЕДИНИЯ МУ ДАЙТЕ ПЕЧЕНИ ПРАСЕНЦА, А НА ДРУГИЯ МЛАДИ ТЕЛЕНЦА.БАСИ Т***ПИТЕ БЪЛГАРИ, ГЛАСУВАЩИ ЗА ЕДИН БОЛЕН ЧИЧКО.
19
5
 
14
 
! Отговори
СЕГА преди 6 години
СЕГА РАЗБРАХТЕ ЛИ ЗАЩО СТЕ БЕДНИ?Нямате работа, ако пък имате работите за един хляб и да си платите ток.ЕМИ КАТО 90% ОТ БЪЛГАРИТЕ СА ГЛУП***ЦИ, КОИТО ГЛАСУВАТ ЗА ТОЗИ ЧОВЕК.ВИЖТЕ ГО ДОБРЕ! ВИЖТЕ МУ ШКЕМБЕТО. ТОЗИ ЧОВЕК Е МНОГО БОЛЕН. ДИАБЕТА ЩЕ ГО УБИЕ.ЗАЩО ГЛАСУВАТЕ ЗА БОЛНИ ХОРА. ЗДРАВЕТО ЛИ ДА СИ ГЛЕДА? ПРИ ЛЕКАР ЛИ ДА ХОДИ ИЛИ ДА РАБОТИ? ******ЦИ(ГЛАСУВАЩИТЕ ЗА КАШАЛОТА) БОЛЕН ЧОВЕК НЕ МОЖЕ ДА РАБОТИ.ВКАРАЙТЕ ГО В БОЛНИЦА И КАТО СТАНЕ 65 КГ. ДА ЗАПОВЯДА И ДА УПРАВЛЯВА БЪЛГАРИЯ.
18
0
 
15
 
! Отговори
армеец преди 6 години
Това, което Каракачанов не ни казва е какви са днешните задачите на армията, а те са сведени до осигуряване на терен, бази, логистика, охрана и поддръжка на съображенията за нуждите на НАТО. Второто, което не ни казва е виновните да нямаме армия последните двадесет години, в които се съсипваше всичко. Третото е, че сега се налага закупуване на оръжия, защото се смени властта в САЩ и искат от там да си плащаме вече за гяволъците.
17
9
 
2
 
! Отговори
Юзел Демирташ преди 6 години
Ни съ претесняваити , срешту аскера шанса ви е под нулата. Бисмиллях