Армията ни може да изпълнява задачите си, убеден е Каракачанов

"Години нищо не е правено, затова ни трябват много пари за модернизация"
Обновена: 23 юли 2017 15:51 | 23 юли 2017 15:41, Веселина Йорданова
122
Армията ни може да изпълнява задачите си, убеден е Каракачанов
Снимка: архив, БулФото

Министърът на отбраната Красимир Каракачанов определи твърденията, че армията ни може да изпълнява само частично функциите, възложени й от Конституцията, като "политически спекулации".

В интервю за БНР Каракачанов подчерта, че е оттеглил доклада за състоянието на въоръжените ни сили, приет от служебния кабинет, в който се посочваше такава формулировка.

Още по темата
"Да, трудности има и това са трудности, свързани с недооценяването на ролята и значението на Българската армия и то не от вчера и от днес, а от 25-26 години насам", каза той.

По думите му за тези години Българската армия постоянно се намира в някакви реформи, съкращава се личният й състав, не се закупува нова техника, не се ремонтира наличната материална база. Затова според него в един момент се оказва, че за модернизация трябва да извадим страшно много пари.

3 милиарда и 520 милиона лева - и това се случва, защото хронично 20 години нищо не е модернизирано и нищо ново не е закупувано в Българската армия. Напротив - унищожавано е, не е подържано и е гледано пренебрежително, каза още военният министър.

Красимир Каракачанов посочи, че ще настоява за разсрочено плащане на тези над 3,5 милиарда лева, предназначени за първия етап на модернизацията на армията.

"След което ще трябва да дадем още толкова за втората част от модернизацията и още поне 1 милиард - 1,5 милиарда за въоръжение на тази техника", пресметна той

Министърът подчерта, че страната ни има собствен технически ресурс, който може бъде осъвременен и използван при модернизацията на въоръжените ни сили.

По думите му ще се търси ресурс за ремонта на 15 самолета "Миг"-29. Това, че ще купуваме нова техника не означава, че трябва да зарежем окончателно и да унищожим старата, допълни военният министър.

Каракачанов каза, че въпреки недоимъка в Българската армия българските военни са се представили много по-добре (на ученията - бел. ред.) от някои представители на партньорски армии, в които и заплащането е много по-високо и техниката е много по-модерна.

Той коментира и темата за договора за добросъседство с Македония, който е планирано да бъде подписан в началото на следващия месец, като подчерта, че документът трябва да се подпише, но България не е склонна на отстъпки и няма да позволи намесата на други страни, в това число и съседни, във вътрешните си работи.

Министърът на отбраната нарече необяснимо мълчанието на турското външно министерство за българските граждани, включени в черен списък и със забрана за влизане в Турция: "Тези 77 човека можем да гадаем какви са. Най-вероятно са хора, които са критикували събитията в Турция или имат някакво отношение към тези теми, а е възможно и да са някакви политически опоненти - можем само да гадаем". 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


122
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари