Живееш да се друсаш, друсаш, за да живееш... И спасението - вяра в Бога

Историята на фотографа Иво и отец Иван, който помага на зависими
23 юли 2017 11:20, Александър Попов
37
Живееш да се друсаш, друсаш, за да живееш... И спасението - вяра в Бога
Отец Иван. Снимка: bTV

Иво е фотограф и попада в плен на наркотиците, когато е на 17 години.

"Кодеин, котерпин… Търсех бягство от реалността. Първите четири години живеех, за да се друсам. Вторите четири години се друсах, за да живея. Това е парадоксът – че в началото, когато можеш да спреш, не искаш, а после, когато искаш да спреш, вече не можеш. Горе-долу в средата на този период аз осъзнах, че съм в сериозен капан. И започнах да си мисля за някакво измъкване, но вече беше късно", разказва той пред bTV.

Според него, един наркоман изобщо не може да си представи живота си извън рамките на наркотиците – и затова всеки ден да употребява някакви вещества, за да може да е жив.

"Спирането на наркотиците е само началото на изцелението. След това да се приобщиш към живота, да свикнеш със социалния живот, който е извън рамката на дрогата, е много трудно. Да се ресоциализираш, да се научиш да живееш и да функционираш като нормален човек. Ако не промениш средата, ако не скъсаш със старата среда и не я промениш изцяло с нови хора, ново обкръжение, което няма общо с проблема "зависимост", е почти невъзможно за мен един човек да си промени живота", допълва Иво. 

Тогава той се обръща към вярата и е категоричен, че трансформацията в живота му е тотална.

Отец Иван Генов отдава живота си на Бог преди 12 години и веднага се сблъсква със случай на зависим. И то богослов.

"За първи път се сблъсках още първата година, когато станах свещеник. И то за човек, който е завършил богословие. Човек, който е от нашите среди. Богослов, който продължава за съжаление да е зависим – от алкохола. Човек, когато е под зависимост, слуша друго аз. Не слуша своето собствено аз. Т.е. не взема решения. И от тази гледна точка може да се каже наистина, че някой път под въздействието на наркотика, дяволът може да влезе в човека и да разговаря от негово име", споделя отец Иван.

Макар че не успява да помогне на приятеля си в борбата с алкохола, отец Иван приема за своя мисия да връща жаждата за живот на зависимите.

"Виждам, че всеки един от тези зависими има нужда първо от любовта, второ от вярата, защото те трябва да намерят пътя в своя живот, смисъла на живота. Да го осмислят. Смисълът на живота е човек да остави след себе си нещо добро", казва отец Иван.

А доброто, което самият той иска да остави, е център, в който излекувалите тялото си наркомани да могат да излекуват и духа си.


37
Още по темата: наркотициЗависимости
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
20
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Нещастни души, невиждащи гредата в окото си, търсят сламката в окото на ближния си...
Всички хвърлят камъни по покаялият се грешник, така сякаш те са безгрешни...
19
4
 
2
 
! Отговори
Мариета Иванова преди 3 години
Тоя "поп" да опрай първо жена си от АЛКОХОЛА
18
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Какъв отец е тоя?!Фустогонец!Преди да се разведе и да се събере с алкохоличката,се сваляне
с всичко що е с пола!
17
0
 
3
 
! Отговори
упование преди 3 години
Да вярваш в Бог със сърцето си сърце сложило доверието си в Бога такава Енергия утеха спокойствие това е спасение да вярваш на Бог доверие в Бог
16
8
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Религията е опиум за народите.
15
7
 
8
 
! Отговори
Тинев преди 3 години
Дали ще се друсаш или ще се кланяш на някаква измишльотина е еднозначно!

Докато има прос*таци да хрантутят хитрягите попове, последните ще се чешат доволно по корема, ще се уригват и пър*дят яко!
14
10
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Осем години наркотици - не може да се очеква, че някога ще бъде нормален. Той вече е стъпил здраво на пътя към идио.тизацията.
13
12
 
4
 
! Отговори
религията е опиум преди 3 години
тъй като гледам от джънки е станал поп, от едната крайност е отишъл на другата. това ли нарича "нормален човек"? сменил е една дрога с друга, и херото и религията произвеждат допамин в мозъка. религията също те прави зависим.
не предппочитам нито едното, нито другото, но в неговие случай, поне е намалил вероятността да умре млад.
12
0
 
3
 
! Отговори
Гошу преди 3 години
До стефчо

Прав си брат. Дано повече хора осъзнаят това. Знам, че по-старите няма да успеят и този нов свят им е непознат и отвратителен, но такива са реалностите. И аз съм бил зависим от наркотиците, от алкохола, после станах зависим от простиtутките и от секса(и все още съм, но се опитвам да се преборя). Човек трябва да има много силна воля, но и на психолог е нужно да се ходи, иначе не става
11
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Брат ми е бивш наркоман, хем успял, бих казал доста добре финансово човек,4 години зависимост, много зле беще станал, но изведнъж сам се уплаши и спря отраз,6 месеца му трябваха да се пооправи, но като цяло чак сега след повече 4 години и половина...вече си е предишния човек. Не е ходил по клиники, но ходеше на психотерапевт Не се анатемосвайте хората, никой не е застрахован, и ако забележите нещо веднага на лекар. Не се срамувайте и не ги атакувайте за зависимостите им.
10
23
 
5
 
! Отговори
МНЕНИЕ преди 3 години
Виждам че този човек е намерил лесния начин да си плаща за Дрога и Алкохол .
Станал е Свещеник и си живее леко от Дарения и Заплати . Вижте му само зениците на снимката - те са разширени на светло .
9
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Кодеин, котерпин...алкохол,хазарт и всякакви подобни зависимости са:Кой каквото сам си направи,друг не може да му го направи.Свободна воля,после ревът,търсят помощ.
8
14
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Плацебо ефекта е голяма работа щом спаснието е в литературен герой..
7
28
 
9
 
! Отговори
Burzum преди 3 години
Не ми пука за тия загубеняци ..вземат наркотици щото са СЛАБИ и за да са интересни на другите загубеняци..алкохолиците са същите....
6
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Вервайте ми!- това беше крилата фраза.
5
0
 
28
 
! Отговори
стефчо преди 3 години
Свободата има и своите негативи пичове,не е само заря и красиви молове. Има наркотици и проституция,има ненаказани престъпления и т..н. Всеки може да консумира каквото и колкото си поиска,контрола е в главата-не се грижи партията за това!
4
1
 
32
 
! Отговори
Wals преди 3 години
Адмирации към екипа на dnes.bg , че редом до всички негативни новини, които ни заливат от медиите внасяте лъч надежда с репортажи като този!
3
13
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Какво помага бе, ако им паднат оборотите на наркодилърите и отец Иван и фотографа Иво могат ги застрелят като кучета, ама няма да се стигне чак до там, просто ще ги арестуват и ще ги осъдят на поправителен труд, сега сме демокрация.
2
20
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Нормално е при демокрацията да се друсаш с дрога, има си вяра, който има проблем с дрогата - да вярва, ако детето му е починало от свръх доза - да вярва, вярата ще го спаси. Никой не кара учениците насила да купуват дрога, при демокрацията и пазарната икономика всичко става доброволно, пазарът е най-добрият регулатор, демокрацията е най-добрата система, никой не е измислил по-добра.
1
8
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
К у рви, що триете бе, хахахахаха ДАВИЕБАПУТКАТАМАЙЧИНАНЕДОКЛАТЕНАКОПЕЛЕТАМАЙКАВИМРЪСНА