Като за Гинес: Хиляди на автентична северняшка сватба

Младоженците и гостите в село Арбанаси бяха облечени в носии
Обновена: 23 юли 2017 19:36 | 23 юли 2017 17:45, Веселина Йорданова
70

Тридневна сватба по типичен северняшки обичай, която бе вдигната във великотърновското село Арбанаси, е кандидат за рекордите на Гинес.

На поляните край конната база в неделя се събраха към 13,45 часа 3025 души, докато рекордът за най-масовото подобно събитие през 2015 г е бил постигнат с 3009 участници. Младоженците и всички гости бяха облечени в народни носии. Те седнаха на опънати върху поляните месали с обща дължина 150 метра. Шеф Виктор Ангелов пък сготви на място боб по хайдушки в най-голямата тава на Балканите, предаде "Труд".

Най-голямата българска сватба бе подготвена от Сдружение "Лудогорие". За събитието бяха специално поръчани 4500 глинени купи и още толкова лъжици, 1 тон сирена и 2 тона руйно вино. Изпечени бяха и 2000 пити.

Основната гозба в сватбеното меню бе 2700 литра боб по хайдушки, за който бяха осигурени 300 кг боб, 110 кг лук, 130 кг домати, 70 кг чушки. "Бобът престоя накиснат 12 часа и вря в казана върху буен огън 3-4 часа", обясни изкусният кулинар Виктор Ангелов.

Освен осигурените всякакви зеленчуци и подправки, бе заклано едно теле, защото само с месо става хайдушкият боб.

Младоженците, които се превърнаха в звезди, са Георги Георгиев от Луковит и Ива Янчева от Бургас. Те се врекоха във вярност в средновековния храм "Св. Архангели Михаил и Гавраил" в Арбанаси. Венча ги отец Иван от Нови хан.

Пред многохилядното множество двамата млади се врекоха във вярност и сключиха граждански брак, като ритуалът бе воден лично от кмета на Велико Търново Даниел Панов. Градоначалникът подари на младоженците икона.

"Сватбата продължи три дни. Спазени бяха всички предсватбени и сватбени ритуали, които са изключително богати, интересни и пълни със символика", споделиха организаторите.

Грандиозното събитие започна с първа среща на младоженците на конската чешма в архитектурния резерват. След това бе направено провождането на сватовете в дома на момата, иносказателния разговор между тях и родителите на момичето, после бе направен малък и голям годеж.

На втория ден сватбата продължи с ладуване, засевки, замесване, изпичане на погача, засаждане на кумово дръвче, подготвяне на знамето, момкова и момина вечер. Същинската сватба е в неделя, когато сватбарите станаха свидетели на бръсненето на младоженеца и сплитането на косата на булката. Сплитането се прави от нейните дружки и символиката в ритуала е да бъде разплетен старият живот на момичето и заплетен новият.

Всеки сватбар пък получи гривна, с която имаше свое място на месалите. Другата цел на гривните бе да се знае точният брой на сватбарите.

С автентични народни носии са и двамата младоженци. Тази на Георги е шита сега, но е точно копие на истинска празнична носия. "Обикалях дълго, за да проучвам мъжките носии, но се оказа, че по-добре запазени са женските носии. Мъжки почти никъде не успях да открия. Но тази, с която ще се оженя, е от 19-и век. Напълно автентично е и въоръжението ми", обяснява Георги. Той разясни, че младоженецът и сватбарите някога са били въоръжени до зъби на този специален ден, за да плашат дявола и да гонят злите сили.

Две години продължило събирането на носията на Ива. Женският тоалет е изключително богат, с много части и аксесоари и затова набавянето на всички елементи забавило малко ритуала.

По време на сватбата звучаха автентични северняшки песни и танци, които младоженците намерили в един сборник от 1925 г. Ива се справила с това предизвикателство, защото е професионален музикант, занимава се с дирижиране и в момента е докторант към БАН.

"България е просъществувала векове и от нас зависи да пребъде векове и занапред. Пазете историята! Тук сме заради Велико Търново и заради хората, които уважиха нашата сватба. Бог да пази България", каза пред хилядите сватбари Георги Георгиев.

Той обяви, че със съпругата си ще възпитават децата си в честност, почтеност, родолюбие, смиреност, трудолюбие.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


70
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
32
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Не можах да разбера младоженците всички сватбари ли познават или са дошли случайни хора само заради рекорда :)
31
10
 
3
 
! Отговори
дам преди 6 години
Нещо в повече ми идва тази фолклорна мода и в сватбите. Намирисва ми на кич и на псевдо-патриотизъм някак. Все пак сме 21 век, кому е нужно това натрапване на старото и вехтото? Простотия....
30
2
 
3
 
! Отговори
az преди 6 години
Като им гледах интервюто мъже пълен *** , само за панаира и какво бил направил говори , нито за секунда не се усмихна нито дума за жената , отвратих се(ЛАЙКАДЖИЯ) момичето беше истинско!
29
0
 
6
 
! Отговори
красота преди 6 години
Как бих искал да присъствам но за съжаление живея на много хиляди километри от България.Пожелавам им много щаслив семеен живот.Така съм си представял и моята свадба.
28
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Много граждани се навъдиха......Не,селянията е да се направиш на "умен"....Или тенденцията на все по изпъкващата "класа",граждани,дето за имиДЖ,биха продали и майка си...Много гнусотии последните 30 години,наред с ЕК,БХК и други анти-български сбирщини....
27
3
 
5
 
! Отговори
Димо преди 6 години
"Като гледам снимките - Левски с костюм, Каравелов с костюм, Ботев и той с костюм, Раковски и той, Евлоги Георгиев и той с костюм, Захари Стоянов, Бенковски, Стамболов и т.н. а такива дрехи кой е носил?"Това са работни дрехи: овчари, коняри .Ножовете и пищовите, не са ги носили в пояса, защото турците са ги бесили .
26
14
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Да бяха дарили парите на домове за престарели хора .Да бяха направили добро, не да плюскат във "времена на чума" .Ботев и Левски се въртят в гробовете си .Срамота .За ядене и пиене сме първи.
25
9
 
1
 
! Отговори
БХК преди 6 години
Истинска прocтащина и националистическа ceляния! Тези неща са от преди 2 века! Вместо да направят една истинска модерна гейсватба с цветни балони! Тоя жена си е избрал вместо мъж - допотопен националист с мислене от края на 19 век!
24
1
 
16
 
! Отговори
Гост на сватбата преди 6 години
Хората, които коментират по долу, явно не са присъствали събитието. Аз бях там и трябва да ви кажа, че усещането за Българщина беше грандиозно. Имаше възрастни мъже и жени с видимо автентични носии, имаше и с по нови. Разбира се, че имаше и хора без носии, но с гривните са броили само тези с носиите, тъй като само на тях слагаха такива, така че реално присъстващите бяха много повече. И знамена навсякъде. . .
23
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Атанас ли си,какъв си не ме интересува,като.си много отворен айде ти направи нещо такова по Български за Българите! Събра ли Сдружението "Всите Българи на едно място, пяха ли се Български песни, играха ли се Български хора, венчаха ли се Българи? Е това направи Сдружението! Айде чакаме твоето.дело.за Българския народ!
22
22
 
10
 
! Отговори
Аз преди 6 години
Бе само на мен ли ми се струва всичко куха алабалистика! Корени, традиции, автентика май всичко е празнодумие! Кому е нужно това... или е част от зрелището???
21
9
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Кога мъж е целувал ръка на жена едно време, тия са пълни аматьори.Мъжът едно време е бил господар, а не ***.
20
3
 
21
 
! Отговори
!!! преди 6 години
Красота БЪЛГАРСКА! Кръвта вода не става!!!
19
3
 
20
 
! Отговори
ники преди 6 години
Сватбата е ВПЕЧАТЛЯВАЩА!!!ПОКЛОН!!!
18
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До ВенецианецКараибрахим отдавна се е цивилизовал. В наше време той може да стане дори президент.Но "дивашка менажерия събрана от кол и въже" ще се намери. Просто никой не е съобщил в маалата, че ще има кльопачка на аванта. Като се зададе тумбата, не виждам как някой ще успее да ги отпрати с аргумента, че нарушават правилото всеки от присъстващите да е облечен в автентична българска носия.За подобни тумби правила не важат. Но за всеки случай всеки такъв башибозук се придвижва с бокс на ръката
17
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Няма да умреме,ей така на пук,тука сме 5000 години,тука щте сме,Да сте ни живи ,здрави,Благословени
16
4
 
3
 
! Отговори
шматка преди 6 години
До 21Историята ти е мътна вода.Преди да падне Константинопол е бил духовно унищожен.Град застинал пред предстоящото бедствие.Колкото до жителите му няколко години след превземането му голяма част от тях и околията приемат исляма.
15
4
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 21:България надживя Византия (и не само)!!!
14
18
 
2
 
! Отговори
кл преди 6 години
Кючеци имало ли е ?
13
7
 
8
 
! Отговори
Атанас преди 6 години
Организаторът на сватбата за 1 милион е Сдружение "Лудогорие".Това сдружение организира "благотворителни" концерти, събират пари за болни, като взимат процент от събраните пари. Парите са "опрани", тъй че не се притесняват да ги харчат .