Бум на варицела ли? Нищо подобно, има си я винаги!

Имало над 30 хиляди случая годишно на заразяване
24 юли 2017 08:52,
4

Няма никакъв бум на варицела в нашата страна, болестта си я имаме непрекъснато! С тези думи началникът на Първо детско отделение към СБАЛИПБ "Проф. Ив. Киров" д-р Атанас Мангъров опроверга твърденията на епидемиолозите.

Специалистът отбеляза, че проблемът не е в последствията от варицелата, а че тя е масово заболяване и натоварва осигурителната система.

Още по темата

"Над 30 хил. случаи на заболявания има на година и още толкова се взимат за болнични на родителите. Това е една огромна сума за болнични, която се дава ей така", твърди д-р Мангъров, като намекна за необходимостта от задължителна ваксина за варицела.

България не е над нормата на заболяванията, но все пак те са страшно много и непрекъснато поддържаме високо ниво, информира специалистът, което постави въпроса защо болестта е толкова разпространена у нас?

"Една от причините е, че в нашата страна ваксината дори не е регистрирана. Ние сме единствената такава страна в Европейския съюз. За да се регистрира в България, ваксината трябва да бъде пререгистрирана в целия ЕС - една чисто бюрократична процедура, която е неизгодна, защото сме малка страна - малко ще консумираме", разясни пред Bulgaria ON AIR началникът на СБАЛИПБ "Проф. Ив. Киров".

Д-р Атанас Мангъров обобщи, че преди да стане задължителна ваксината, тя трябва да бъде регистрирана у нас - нещо, което е обещано от фирмите-производители да бъде направено догодина, но "това го слушам от 10 години", заключи специалистът.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


4
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
4
0
 
2
 
! Отговори
Lan преди 6 години
Ахааа ся друга песен се пее. Демек не най-доброто за здравето на хората (основно на децата), а да се спестят едни пари на бюджета...от сто кладенеца вода ще се донесе само и само да се прокара тази ненужна ваксина, да се спечелят едни пари!
3
0
 
5
 
! Отговори
Ко, преди 6 години
да бе, тя статистика води от години. Официална!Варицелата и скалратината са различни заболявания - едното вирусно, другото - бактериално. Едното се кара по принцип веднъж в живота, и добре да си се изкара в детска възраст. Не случайно варицелата е към т. нар. "детски болести". И не е опасна.Но който иска - да върви да се ваксинира срещу всичко - варицела, хрема, болки в кръста, кариеси. Само срещу празноглавие не може, че още не предлагат ваксина.
2
1
 
3
 
! Отговори
Ко преди 6 години
Винаги си е имало? Наша близка е учителка в детска градина от 30 години- каза, че Варицела и Скарлатина в такива мащаби, каквито в последните 5-6 години, не е виждала от младостта си...
1
0
 
7
 
! Отговори
Мангъров преди 6 години
Сега ще лапна парички да въведем ваксината за Варицела.