Едни бягат, други идват... Чужденци се влюбват и заселват в Родопите

Обезлюдени български села се превръщат в дом за Дейв, Лий и Мели
24 юли 2017 18:46,
56
Едни бягат, други идват... Чужденци се влюбват и заселват в Родопите
Снимка: bgonair.bg

Преди време група чужденци правят своя избор - да заживеят в България. Напускат родните си места и се установяват високо в Родопите. И макар да са "пришълци", днес те с гордост се наричат българи.

Точно преди 10 години Дейвид случайно открива България. Тогава той е на 29 г. и работи като готвач в ЮАР. Влюбва се в Родопите от пръв поглед.

"Много време търсих в различни региони, но когато видях това място, сърцето ми остана тук", споделя на много добър български той пред Bulgaria ON AIR.

Така изоставеното селско училище в Летовник се превръща в неговия дом.

Дейв и приятелката му се изхранват основно със зеленчуци от градината и гледат домашни животни, а за всичко останало разчитат на своите съседи.

На 50 км от Летовник британците Лий и Мели пък поддържат любовта в Любино. Те са най-младите сред десетината жители на селото.

И двамата се чувстват добре в Любино, а Мели вече знае да готви и традиционните ястия.

"Готвя кавърма, баница. Съседите ме научиха, те ми показаха", сподели тя.

"Дори когато тук имаше сняг в продължение на седмици и нямахме ток, отново беше прекрасно. Имахме си достатъчно храна и ракия и всичко беше наред", допълни и Лий.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


56
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
29
5
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Да идват, да идват, повече бели и млади да идват.
28
3
 
46
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Явно там горе по баирите няма роми, затова им е спокойно и се чувстват добре.
27
2
 
42
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Айде пак поредната розова статия. Да посетя ли за с. Мечка където чужденците бяха ограбени от рози или за далаверите на Банско и как продаваха на безценица апартаменти само по-бързо да се махнат. Същият сценарии беше и в други населени места. Красиво е, но ако сме нормална държава ще идват още и още.
26
8
 
18
 
! Отговори
morelini преди 6 години
В Англия можеш да изкукуригаш от тези постоянни валежи така че за тях това е Рай.Тате като е пенсионер и му праща 1000евро на месец...какъв му е проблема.Той си сади корнишони и си пие ракията.
25
3
 
44
 
! Отговори
стефчо преди 6 години
много скоро всички ще осъзнаят ,че от нашенското село по-добро място няма на света. Дано само е по-скоро само,там е живота с истинска природа и хора...
24
8
 
45
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Англичаните по принцип имат вкус към добре поддържаните градини с много насаждения и цветя,създавани с години! Те си строят много хубави уютни английски селски къщички (cottages) в провинцията, сред природата, целите потънали в зеленина и цветя, с езерца в които плуват лебеди и патици. Ако им се даде възможност и съдействие на заселилите се тук в селата англичани, ще променят пейзажа до неузнаваемост. А и те вече са си построили доста красиви къщи в техен стил,контрастиращи на местната немарливост
23
6
 
48
 
! Отговори
ЮАР преди 6 години
ЮАР е абсолютна дупка, спин, убийства, и насилие над белите. Който не е ходил, не ви го препоръчвам.Тези направо са попаднали в рая, и както виждате с малко са адски щастливи. Браво на такива хора.
22
35
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Преди години, когато бях беден и аз си мечтаех за почивка на село сред зеленина и тишина. След това обаче почуствах почивката в луксозните курорти и вече не искам да ходя на село.
21
31
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
чУЖДЕНЦИТ ДА ВНИМАВАТ В рОДОПИТЕ, ЧЕ ТАМ 16 ГОДИШНИТЕ БЛЪСКАТ ТУРИСТИТЕ С ауДИТО НА ТАТЕ, ОСАКАТАВЯТ ГИ, ПОСЛЕ БЯГАТ КАТО ЖЕНИЧКИ, КРИЯТ СЕ И СЕ МЯТАТ ОТ НЯКОЯ СКАЛА, В РЕЗУЛТАТ НА КОЕТО БИВАТ ОБЯВЯВАНИ ЗА СВЕТЦИ, МНОГОСТРАДАЛЦИ, ДОБРИ МОМЧЕТА И МНОГО ДОБРЕ РАЗВИТО ЧУВСТВО ЗА ОТГОВОРНОСТ!
20
0
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До ВЪПРОС към ДАНССтига с тез проверки,бе!Оставете хората на мира!Вече и в мизерните села ще ги скубите и ще им търсите разрешителни,че отглеждат прехраната си,аман!
19
1
 
43
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До АнонименАз гледах немец,който дори сам се издържаше,работейки на село и в съседните села в България,така че има и такива екземпляри.Беден е,но не иска да се връща,заради стреса.
18
2
 
68
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
И в нашето село се появи един германец пенсионер. Направи от паянтовата барака, спретната къщурка с зеленко, цветя, нареди гърнета и медни съдове( които *** в последствие откраднаха) и започна да гледа зеленчуци. На местните Плюшкиновци дворовете имат 50 см треволяци и какво ли още не извътре... и все в паницата на чужденеца гледат. Хем мързеливи , хем завистливи....
17
6
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
И на мен много ми харесва да си стоя на село сред чист въздух и природа, но липсата на препитание ще ме изпрати в друга посока в най-скоро време. Защо нямаме условия да водим нормален начин на живот по родните си места, а? Хич не ги и мисля чужденците, които са осигурени финансово и се чудят къде да си гледат кефа.
16
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Еми то и сънародниците им на гова разчитат. Да не свърши ракията на Слънчака. Англичаните по нищо не се различават от кучето на Павлов
15
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
и аз се вбесявам то прозорчето, някой да каже как се спира ?
14
4
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Хипита винаги е имало и винаги ще има. Един техен девиз е "Назад към природата". Но щом имат достатъчно храна и ракия - всичко им е наред.
13
36
 
7
 
! Отговори
ВЪПРОС към ДАНС преди 6 години
Не трябва ли тези *чужденци* да ги провери Държавата - Гледат Животни без необходимите разрешителни за Хигиена издадени от ЕС и варят ракия която продават ?Най-вероятно гледат Марихуана и от София идват да я изкупуват .Иначе не мога да си обясня как ще живееш само на домати и месо без да плащаш Данъци и Осигуровки .
12
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Появява ли ви се едно прозорче отдясно най-отдолу - още от...рекламиращо друга статия?Адски е дразнещо.
11
22
 
8
 
! Отговори
Гробокопач преди 6 години
Онзи ден, бях в село Полковник Серафимово, да отдам почит на великият полковник Серафимов, спасил Родопите от Турция и в селото са се нахакали 30-сетина енгилизета, боядисали кръчмата в розово и турнали на нея надпис на английски. Дано пукалнат там и никой да не ги повтори и потрети
10
4
 
29
 
! Отговори
шматка преди 6 години
Коментар 1 ви казва истината.Тези хора получават доходи от чужбина.Само с лук и леб няма как да стане.