Малко лукс в "Бояна" за Лили и Митко и пак на нивата в село

Президеншата разходи децата в мола, заведе ги на басейн
85
Малко лукс в "Бояна" за Лили и Митко и пак на нивата в село
Снимка: Facebook

"Хубаво беше в София, играехме си с техните деца. Имаше всичко, сега тук е друго", казват Лили и Митко от родопското село Вълчан дол пред "24 часа".

Още по темата
Съдбата на двете деца трогна страната, след като се разбра, че от 3 години се грижат сами за болните си родители и въртят домакинството вкъщи. Децата заспиват на чиновете в училище от умора.

В началото на юли съпругата на президента Десислава Радева ги покани на гости в резиденция "Бояна". Първата дама лично ги взе от къщата им във Вълчан дол и двамата прекараха няколко дни с президентското семейство.

Децата разказват как са ходили в мол и на плуване, а Митко гордо показва очилата си за гмуркане, които му подарила Радева, както и топка. Детето обаче нито има къде да плува в селото си, нито може да рита на баира.

"Много време ми се видя, докато ги нямаше. Баща им Ангел пък беше в болница. Едва ги дочаках. Добре, че трябваше да кося и събирам сено за кравата, та се разсейвах и по-бързо минаваха дните", казва майка им Надежда.

Тя дори упорствала президентшата да ги вземе за пет, а не за десет дни. Надежда обаче е щастлива, че скоро най-сериозният им благодетел - бургаският бизнесмен Румен Люцканов ще ги води на море и четиримата. 38-годишната Надежда ще излезе за първи път през живота си от планината.

Тя е щастлива, че има много храна за семейството си и държи да я покаже.

Лили и Митко влязоха във фокуса на вниманието през февруари. Съученици на Митко събраха пари да му купят обувки, тъй като единственият чифт, който имал, се скъсал по време на спорт в двора на училището. Децата знаели, че момчето няма да има с какво да дойде на училище.

Сега семейството има кашони с храни за много дълго време от дарители - олио, варива, макарони, вафли, компоти, лютеница и др. Чувалите с дрехи и обувки за децата са складирани в коридора и две стаи на първия етаж на къщата и едва ли ще могат да ги износят. За тях има дарения, които се съхраняват и в кметството.

4-членното семейство разполага със 138 лв. пенсия на Надежда и детските надбавки - 85 лева.

Бащата, след като вече е здравно осигурен и минал лечение, ще получи вероятно инвалидна пенсия. Някога Ангел бил багерист, след това работил и в дърводелски цех, напуснал и дълго не се хващал на работа, след като първата му жена се обесила в гората. След това починала и втората му жена. Надежда му е трета и е с 22 г. по-млада. Не иска да го виждат извън селото, защото няма зъби и го е срам. Ръцете му са със странна форма на китките, тъй като ги счупил една след друга. Не отишъл на лекар и те зараснали накриво.

"Ангел е щур, няма да тръгне на море", твърди братовчед му Митко Балкански.

Преди това благодетелят Люцканов финансира имплантиране на тазобедрена става на бащата. По инициатива на д-р Красимир Събев, който стана след това депутат от Смолян, бащата се лекува през април в смолянската болница. Два месеца му лекуваха инфектираните рани по краката от измръзване, ампутираха част от стъпалата му заради гангрена, а през юни му бе трансплантирана става.

Община Баните назначи на граждански договор служител, който да отговаря за бащата. Ангел Хайтов е настанен безплатно за седмица в балнеосанаториума в селото за рехабилитация.

"Ще уча, за да стана лекарка, така ще помагам на мама и тате", казва Лили.

Баща им получил два последователни инсулта и не се е лекувал. Лежал две години на легло. Когато вече стигнал до доктори, се оказал и със счупена става на крака. Общината и социалната служба в Баните му осигурили лечение и прегледи, платили и за години назад здравните му осигуровки. Дотогава децата се справяли с лежащо болния.

"Понеже не можеше да става до тоалетната, намерихме малко столче и двамата с Лили го вдигахме от леглото и слагахме на столчето при нуждите му", спомня си Митко. По същия начин хлапетата го вдигали и къпели в коритото.

Митко има вродено заболяване "птичи гърди", при което се получава ъглово отклонение на ребрата към гръдната кост. Момчето твърди, че не чувства болки в гърдите си, а дупката полека намалява. Лекарите му казали, че като поотрасне, ще отшуми.

Двете деца въртели цялото домакинство години наред. Майка им има забавено развитие и е като дивак, тъй като не е излизала почти от баирите, но е добър и услужлив човек и ги обича. Междувременно им умряло и магарето и пренасяли на ръце сеното и дървата. Сега имат крава, куче и няколко котки. Макар и с проблеми, деца и родители са страшно привързани и на всички в района е ясно, че раздялата ще направи цялото семейство нещастни, казват местните.

"Децата са притеснени от това, че семейството им е с ниски доходи и родителите им са болни. В личен план те имат нужда от психолог и стипендии", казват педагози.

Битовите условия на семейството обаче са все още ужасни. Тоалетната, строена преди повече от 50 г., е леко килната и е на двора. Въпреки че имат вече течаща вода в къщата, нямат баня и се къпят в корито.

Лили и Надежда продължават да перат на ръка. Сега поне не носят водата във ведра до къщата, а наливат от чешмата на втория етаж. Момичето, което сега ще бъде в 5-и клас, плаче всеки път, като се сети за татко си.

"Притеснява се за него, тя много го обича и не знам сега, като се върне, как ще го вдигаме по стълбите на къщата да го изкъпем, навън да се разходи, ще има да плаче", реди Надежда.

Зимата е най-тежка за семейството, защото децата всеки ден ходят пеш до асфалта в селото в сняг и дъжд, за да стигнат до колата, която да ги кара на училище в съседното село Давидково. Братчето и сестричето са единствените деца във Вълчан дол.

Митко сега ще е 7-и клас и скоро ще трябва да се ориентира къде ще учи след това.

"Искам да стана шофьор и да работя в Чехия", казва момчето. Щастлив е, че в дарителската кампания някой му е изпратил лаптоп. Лили пък показва гордо смартфон. Вече има профил във Facebook, където поства предимно цветя. Има и една снимка с президента и съпругата му.

"Постъпиха 8700 лв. дарения за семейството. Постепенно правим каквото можем за тях", казва кметът на Баните Милен Белчев. Общината вече е ремонтирала покрива на дома им. Слага се ПВЦ дограма. Предстои вътрешен ремонт на стаите с изолация и гипсокартон. Материалите се купуват с парите от даренията, а в повечето случаи трудът на майсторите е или дарение, или го прави общината. Бил отпуснат и багер, който прокарал шосе до самата къща, която е в края на почти обезлюденото селце.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


85
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
76
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До no name Какво другото не се казва.........да не би да е направил нещо.....пише събрахме 8700лв...това пари ли са като гледаш за какво става дума у тях....вместо да ги кани на гости да беше им купил една пералня-да не перат на ръка!!!! Голяма благотворителност...даже това не могат да направят като хората...ама да се фръцкаме с хубавите тоалети можем........великият шофьор на самолет!
75
0
 
1
 
! Отговори
Жорката преди 6 години
Къъъсай Румба
74
7
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Визията на президентската двойка е като на "берачи" на жИлязУ.Така са облечени тези които обикалят кварталите с каруците(особено женската половина).Разбирам какво ги е събрало тези двамата-кича.
73
3
 
1
 
! Отговори
gadev преди 6 години
А къде е селс.ката пръ.чка ? що я няма на снимката ?
72
0
 
13
 
! Отговори
адмирации преди 6 години
Точно такива деца са наясно с проблемите в живота , преодоляването им и стават Човеци. Макар и преждевременно пораснали, с липса на детство ще постигнат целите си.Браво на децата, за възхищение са !!
71
3
 
6
 
! Отговори
. преди 6 години
пРЕЗИДЕНТ или Резидент?!
70
3
 
6
 
! Отговори
бсп преди 6 години
ПРЕЗИДЕНТ.
69
0
 
10
 
! Отговори
Най-добре е преди 6 години
децата да учат някъде, където има ПАНСИОНобщежитие..НЕИМОВЕРНО ТРУДНО и отчайващо е да живеят и учат в тези условия, да СЕ ГРИЖАТ за двама болни физически и ментално!!!Да се обърне внимание освен на психолог за децата, някой да им говори и грижи и с какво се хранят. Не трябва да НАДЕБЕЛЕЯТ от безразборно хранене от нерви и мъка.Да учат, да следва ЛИЛИ, да работи Митко в ЧЕХИЯ.Не ги ограничавайте!Нека да имат хоризонти и бъдеще!
68
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
ВСЕКИ МИНУС - ЕДИН СУДЖУК
67
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До боси кракаТой човекът си е в къщи, не е в президентството, почивен ден и си ходи както си иска.И ние в къщи ходим в големия си двор боси, още Петър Дънов е изтъкнал ползата от прекия контакт със земята.
66
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
На питачаЧети бе, пише, че децата са играли с децата на президента.
65
9
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
А БЕ, КАКТО И ДА ЗЛОБЕЕТЕ, ТОЙ Е ПРЕЗИДЕНТ, А ВИЕ НИКОГА, АМА НИКОГА НЯМА ДА БЪДЕТЕ ТАКИВА.ТОВА ВИ Е МЪКАТА И ЗАТОВА ЗЛОБЕЕТЕ.
64
8
 
7
 
! Отговори
Боси КрАка преди 6 години
Само да отбележа - разбирам и приемам, че Румен Радев е, как да го кажа, малко по-народен президент, но тази снимка АМА ХИЧ не подхожда на ИНСТИТУЦИЯТА, която представлява. Радев ПР няма ли да му даде няколко основни съвета. То и Желев беше народен човек, но като президент (а и след това) винаги се е държал "на положение".
63
6
 
10
 
! Отговори
Питам преди 6 години
Президента ни е бос.Втората дама изглежда добре.А къде е първата дама с двете деца.. ?Моля, дайте инфо, интересно е.
62
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
навремето хората си помагаха! Сега човек за човека е вълка ! Върлува егоизма , деградацията цинизма, простотията. Това са съвременните евроатлантически ценности!
61
5
 
7
 
! Отговори
Го4о преди 6 години
Тези двамата нямат право да публикуват снимки от РЕЗИДЕНЦИЯТА, без изрично разрешение от УБО!
60
1
 
5
 
! Отговори
Do az преди 6 години
Е па беден, беден, колко да си беден? Щом пишеш тук значи някой лев за интернет и празно време имаш. Може с един смс да помогнеш на няко, пак е нещо. Явно си търсиш оправдание пред съвестта си с бедността.
59
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
ТИ СИГУРНО ХОДИШ В КЪЩИ СЪС СМОКИНГ
58
11
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ако не бяха паветата щях да си помисля че снимката е правена в някое гето а не в резиденция "Бояна".Президентската двойка има много повлекански вид.Много съжалявам но тази визия не е за пред медии,дори не е и домашена а каруцарска..
57
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Единственият начин децата да бъдат извадени завинаги от мизерията е да ги настанят в приемно семейство! И с болногледач, стипендии и дарения няма как един баща развалина, който сам се е докарал до това състояние от безхаберие и бавноразвиваща се майка да дадат необходимите грижи, и внимание на тези деца, които изглеждат свестни. Ще е престъпление да останат в планината и да растат като дивачета :(