За 15 години българското семейство забогатя – с 240 лв. годишно!

Най-високи са доходите в София, на опашката са Видин, Кърджали, Сливен...
24 юли 2017 18:15,
57
За 15 години българското семейство забогатя – с 240 лв. годишно!
Снимка: архив, Reuters

В периода 2001-2016 г. средногодишният доход на лице от домакинството в страната се е увеличил средно с 240 лв. годишно или с 20 лв. месечно, достигайки 5 167 лв.

Това става ясно от проект за съвместен геоинформационен анализ на икономически данни на Института за пазарна икономика (ИПИ) и българската геоинформационна компания Мапекс.

През изминалата година най-високи са доходите в столицата - 7349 лв. на човек годишно, а най-ниски - във Видин, Кърджали, Сливен, Силистра, и Търговище (под 4 хил. лв. на човек годишно), съобщава Канал 3.

Разликата между областта с най-високи средногодишни доходи и тази с най-ниски такива се увеличава от 1,8 пъти през 2000 г. до 2,1 пъти през 2016 г. Най-висока е била тя през 2013 г., когато е 2,5 пъти, най-вече в резултат на сериозната криза на пазара на труда в много от областите на страната за сметка на относителна стабилност в столицата.

Същевременно публичните разходи у нас – все повече и все по-неефективни. Част от обществените сектори у нас продължават да гълтат пари, без да подобряват услугите, които предоставят, дори ги влошават. Калоян Стайков от Института за пазарна икономика посочи кои са най-проблемните от тях, предава БНР.

"Секторите, които излизат като най- некачествени, това са полиция и съдебните услуги. При здравеопазването сме по-близко до европейските нива, но докато при тях се наблюдава повишаване на ефикасността на тези публични разходи, при нас тенденцията е точно обратната. От една страна, наистина разбирам полицейските служители и техните искания за по-високи заплати, но от друга страна, очевидно са необходими реформи, тъй като само с увеличаването на разходите по никакъв начин не постигаме по-добро качество и това се вижда през последните години", каза още Стайков.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


57
Още по темата: доходзаплати
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
49
0
 
1
 
! Отговори
От 50 преди 6 години
До 42Съгласен съм с теб колега,но тук не става въпрос за малцинства,а за статистика която на всичко отгоре е и невярна или най-малко не може да обоснове тези резултати!
48
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
За толкова години социалните контрасти станаха отчайващи. Много тъмни неща се крият тук зад богатството на богатите. Тежко на бедните.
47
0
 
10
 
! Отговори
42 преди 6 години
До 50За 10г. някои от малцинствата, които нямат и трети клас си купиха двойно и тройно по-скъпи коли и вадят поне 5-6 пъти повече пари от нелегални дейности от теб. Капитализмът обслужва първо престъпниците, приятелю.
46
5
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Преди 10 години доходът ми беше около 1400 лв за тричленно семейство.Сега около 3500 на месец,не рядко достига и до 4000 без да си давам зор.Сравнително голям град-около 150 000 жители.Образование висше х 2 +подходящи специализации-съответно инвестирани не малко средства,които по мои сметки вече ми носят и печалба.Нека някой умник да смята и да си прави изводите!
45
1
 
3
 
! Отговори
Дядо Ицо преди 6 години
До Георги Такъв ще си и останеш, ще пастираш до траурния марш, ама ти не знаеш какво означава това последното.
44
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Добре, че беше комунизма да ВИ КУПИ - вили,апартаменти, кола. Сега щото е капитализъм, гледам не слизате от круиза, нали? Пр***ст ***. Ама много т***п.Видяхме колко забогатяхте от капитализма.
43
0
 
7
 
! Отговори
Щирлиц преди 6 години
Определете дата,на която да благодарим на другарите от Партията,които със денонощния си къртовски труд,извисиха на небивали висоти социално-икономическото развитие на българския народ.Другари,/не/ ви благодарим!
42
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Аз не живея в България и без всякакви преземки мога да заявя че не ми е мъчно..Светът е пълен със земи за разглеждане...
41
1
 
15
 
! Отговори
Георги преди 6 години
Работя в Италия, в автосервиз. Пастирам коли, заплата под 5000 евро не взимам.Работим 8 часа, 5 дена в седмицата. Със средно образование съм. Все тройки, ама май съм по-умен от 16 % българи, които гласувах на изборите за объркания Бойко Суджуков...
40
0
 
14
 
! Отговори
Ivan преди 6 години
Това е "геноцид" спрямо българското общество :(
39
7
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Като цяло образованите повишават доходите си с много повече от посочените 20лв,особено тези които не са замразили квалификацията си на едно ниво! Лично аз инвестирах в образование до 40 год.възраст и сега не мога да се оплача,въпреки че апетитът идва с яденето-не бих отказал и повече!
38
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Съжалявам, че се върнах, загубих много време да се надявам, че ще мога да живея в родината си нормално, че и детето си доведох, за да се подиграват и с него, и да му изхвърлят живота на ***... той пътя не е отрязан поне
37
5
 
3
 
! Отговори
www преди 6 години
Искат да кажат, че за 15 години българинът е забогатявал с по 240 лева всяка година.
36
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ура!Завиждайте ни западняци!И комшии и албанци и занзибарци.За такова богатство вие можете само да си мечтаете.Благодарим ти партио любима(ГЕРБ) и всички гравитиращи окло нея за охолния живот,който ни осигурихте.Пожелавам ви да загубите милиардите и милионите,които спечелихте на наш гръб и да забогатеете колкото нас с 250 лв.на година.
35
0
 
13
 
! Отговори
Гарантирано от ГЕРБ преди 6 години
И без пари за прослужено време. Не заслужавате нито стотинка за прослужено време. Заслужавате само основната заплата.
34
0
 
3
 
! Отговори
до 31 преди 6 години
Да бе ти щото си живял тогава и си видял как е било. Ако беше толкова добре - едва ли щеше да искат някакви хора да взривяват църкви да правят атентати и да се убиват едни други. Тия работи от скука не се правят. Все ще да е имало някакви проблеми. Ако бяха текли реки от мед и масло щеше да си седим мирни (като Исландия примерно) в началото на 20 век
33
8
 
2
 
! Отговори
до безсрамника 13 преди 6 години
До Анонимен 13,това,което се опитваш да наречеш бедност си е просто алчност,чудовищна алчност,стига сте изкривявали нещата и ги наричайте с истинските им имена,ням друга държава,където доходите да са нараснали толкова много,дори в много страни са орязани или замразени,само вашите растат ли растат,стигнаха до небеста,но вие пак сте недоволни,дано се задавите в безбожната си лакомия
32
1
 
14
 
! Отговори
Той преди 6 години
дохода може да се е увеличил,ама и цените на абсолютно всички стоки са нараснали паралелно, така че стига глупости. Аз разбирам доходите да растат, но и хляба да си седи на 50 ст. ,примерно, тогава може да се говори за повишаване на стандарта на живот.
31
1
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Е направо е забогатява българското семейство! Целият Европейски съюз напират да работи в България, защото в другите държави такова богатство не са сънували! Затова 8 милиона българи живеят извън страната, понеже плуват тук в пари и им е скучно вече, предизвикателство трябва. Това си е чиста подигравка!
30
1
 
34
 
! Отговори
ТHE Патриот преди 6 години
намирам тази статия за пълен ЦИНИЗЪМ И ГАВРА!!