Западните Балкани - приоритет на председателството ни!

Борисов обсъди темата със зам.-държавния секретар на САЩ Хойт Ий
30
Западните Балкани - приоритет на председателството ни!
Снимка: Правителствена пресслужба

Процесите в държавите от Западните Балкани бяха сред обсъжданите теми по време на срещата на министър-председателя Бойко Борисов със заместник помощник държавния секретар на САЩ за Европа и Евразия Хойт Ий.

Премиерът Борисов акцентира върху значението на европейската перспектива за държавите от региона, съобщиха от правителствената пресслужба. Той подчерта, че въпросът за тяхното приобщаване към Европейския съюз ще е един от приоритетите на страната ни, когато поеме ротационното председателство на Съвета на ЕС през 2018 г.

В рамките на разговора в Министерския съвет Борисов обсъди с Хойт Ий резултатите от участието си в срещата на лидерите от Берлинския процес в Триест. Министър-председателят акцентира върху възможностите за свързаност между страните от Западните Балкани и тези от ЕС с включването на Коридор №8 в Берлинския процес.

Свързващата инфраструктура е важна, тя ще даде нова перспектива на за развитието на Балканите, заяви премиерът.

Обсъден беше също напредъкът на интерконекторната връзка България – Гърция. Министър-председателят поясни, че този проект е от ключово значение не само за двете страни, а и за региона на Югоизточна Европа и ЕС. С осъществяването му ще се постигне диверсификация на източниците и маршрутите за доставка на природен газ от Южния газов коридор. Двамата обсъдиха също развитието на проекта за изграждане на европейски газоразпределителен център "Балкан".

Министър-председателят Бойко Борисов и заместник помощник държавният секретар Хойт Ий разговаряха и за засилването на двустранното партньорство между България и САЩ в интерес на общите цели на двете страни като съюзници.

Премиерът изтъкна, че за България е от голямо значение сътрудничеството в областта на сигурността и отбраната и отбеляза провеждането на най-голямото военно учение в Европа на територията на нашата страна.

На срещата присъстваха вицепремиерите Томислав Дончев и Екатерина Захариева.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


30
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
24
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Бай *** обсъжда с Хойт западните балкани.А кога България ще стане приориътет за теб,бе?
23
1
 
4
 
! Отговори
до 23 преди 6 години
Много правилно колега. Аз съм на същото мнение но политиците не са тъй като не са българи.
22
2
 
3
 
! Отговори
Makedon преди 6 години
Bravo be...... toj Bojko Borisov stana CAR na Balkanot..... a za Bolgarite e Gospod....!!!!!
21
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Дали е правилен записа на името Х-ойт Ий ли е, или Х-уйт Ай или нещо още по-така?И защо спря да се говори за Цветан Суджуклийски-нали той е кадровика на най-Евро-г.ейско-арабската партия у нас? И кво шъ прайм сега,след като САЩ въвеждат пълна забрана на търговията с Русия- няма нефт- Бургас работи само с руски нефт,няма газ-още няма газопровод от САЩ,няма ядрено гориво -това от Вестингхаус едва не вдигна Унгария ,Украйна и цяла Европа във въздуха...Май ще разчитаме на "Вятъра на промените"...
20
2
 
9
 
! Отговори
мнение преди 6 години
Аз си мисля, че по време на председателството приоритет трябва да ни бъде България, а не Западните Балкани. Явно това са интересите на Америка, а не на България. Бойко е предател и родоотстъпник. България е цъфнала и вързала, а той се загрижил за Западните Балкани. За сетен път се убеждавам, че Бойко няма собствени думи, а чрез него говори американското посолство. Изменник е!
19
2
 
7
 
! Отговори
zeus преди 6 години
Заместника на помощника, това все едно нашето външно министерство да прати началник отдел на среща с Тръмп. Щом този командва Баце смятайте какво е отношението им към нас. Иначе срещата е била да ни натискат да купуваме американска газ.
18
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Боко няма да миряса докато окончателно не ни превърне в индианци! Иначе Винету няма да е истински вожд!
17
1
 
16
 
! Отговори
Познайте какво става преди 6 години
Ха-ха-ха, сделката с Грипените отива на кино.Ще теглим отново милиарден заем за да купим 40-годишните таралясници Ф-16 трета ръка ито на цената на нови супер модерни самолети. Всеки знае, че губим, но печели Тиквата като си осигурява подкрепа от държавния департамент на САЩ.
16
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
След като оправят Балканите, ще насочат вниманито си към западния край на галактиката.Явно САЩ са се самоназначили за пазители в тая част на космоса.А да видим дали ще устискат..И къде без тиквата разбира се, той е там, където е разрухата, просто следвайте писъците.
15
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
След *** България , ще подреди Балканите
14
3
 
16
 
! Отговори
Цун преди 6 години
Подмазване като за световно. Не управници а гъзоблизци си имаме
13
3
 
21
 
! Отговори
анонимен преди 6 години
нямаме никакви интереси кьм сащ така че не са добре дошли да се махат заеднос воиските си и да си правят ученията в прерията няма да успеят да ни скарат с русияи другите сьседи те не са ни врагове а сащ
12
2
 
19
 
! Отговори
роб преди 6 години
До Анонимен 11Пред МО също стой джип на посолството на САЩ,такава е съдбата на страните васали!
11
3
 
20
 
! Отговори
321 преди 6 години
Този е дошъл да ни притиска и изнудва,дипломатите на САЩ не се появяват така случайно,скоро ще видим какви беди ще ни докара този.
10
2
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До лошоЧе тя жената на Уролик вече цял месец вършее в България... Тоя черен Крайслер на Американското послство пред Външо защо мислиш седи там ?
9
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Защо в Белия дом не извикат наш Боце и като виден представител на червенокожите не обсъждат с него отношенията на САЩ с Иран и Израел.
8
3
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
САЩ като какви се явяват в случая че трябва да се обсъжда с тях тема която не им влиза в работата. Те са никои в случая.
7
3
 
23
 
! Отговори
мекере на САЩ преди 6 години
До лошоПреди ни бомбардират а сега тероризират! На Боко му порасна работата!
6
23
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
"" Що е тук този представител на страната терорист САЩ ""................най-големия терорист в момента е Русия, но този факт не се нрави на родните, изпаднали, полугладни селски любители на Русия. Не са виновни горките, те просто са жертвите на прехода ... техните внуци може да са бели хора един ден.
5
4
 
22
 
! Отговори
Европедерасти преди 6 години
Какво общо може да има държавата САЩ със западните балкани и европейските перспективи ? Защо изобщо Борисов си позволява да коментира теми с държави които не ги засяга това по никакъв начин. По тази логика може да ходи да коментира и с Бангладеш.