Българският купувач не вярва никому

Продавачите у нас са сред най-непросветените в ЕС за правата на потребителите
25 юли 2017 18:54, Никола Димитров
20
Българският купувач не вярва никому
Снимка: Reuters

Българският купувач не вярва никому, показва изследване на Европейската комисия, публикувано днес.

Според него българските потребители имат най-ниското доверие в безопасността на стоките, които пазаруват в Европа, не се хващат на твърденията на търговците за екологичното представяне на продуктите, а потребителските организации и неправителствените формации, които би трябвало да ги защитават, не се ползват с респект от 73 на сто от техните подопечни.

Скептичността на българина е с 15- 30% по-висока от тази на средния европеец, който по принцип е уверен, че пазаруването не носи риск, съобщават от Брюксел.

Повече от половината българи не вярват, че държавата се грижи за правата им на потребители, две трети не смятат, че неправителствените организации го правят, а само 61% са уверени, че доставчиците на услуги са честни към тях. С най-ниско доверие обаче се ползва българският съд – 74% от хората не очакват той да застане на тяхна среда. Дори тези, които все пак отнасят проблеми до съда по потребителски въпроси, чакат средно 280 дни до излизане на присъда, твърди Европейската комисия.

Заради ниското доверие българите не подават и жалби. Ножицата между тези, които са имали проблеми, и са подали оплаквания, е по-голяма само в Румъния.

От друга страна, българските търговците също не вярват в безопасността и екологичността на артикулите си, съответно предпоследни и последни в Европа. Българският търговец е скептично настроен и към онлайн търговията, която е част от цифровия пазар – приоритет на ЕС. Четирима от 10 наши търговци изобщо не знаят какви права имат техните клиенти.

По обобщения индекс на ЕС за условията за пазаруване в интернет, който включва три групи критерии – права и доверие, съответствие и приложение и жалби и разрешаването им, България е на последно място от 28-те страни членки.

Според изследването само 8,6% от търговията у нас се извършва електронно, а 35,5% от купувачите очакват проблеми, когато пазаруват от български сайт и 29% от европейски. Едва 16,8% от българите са пробвали да си купят нещо от интернет, срещу 55% в Европа, където 20% от покупките и продажбите вече се осъществяват онлайн.

В Европа 4 от 10 търговци вече продават и в други държави от ЕС, но като цяло ограниченията за доставки из Съюза и неприемане на плащания, са най-честите проблеми пред електронната търговия. Продавачите се оплакват от различните закони за договорните отношения, правила за данъци и закони за защита на потребителите, които най-често ги спират да излязат на международния пазар в ЕС, казва Еврокомисията.

Европейците използват интернет магазините най-често, за да си купуват дрехи, домашно обзавеждане и почивки. Билетите за концерти, за пътуване и книгите следват в класацията. 12,4% от продажбите вече са на храна и хранителни стоки.

При оплакванията най-много жалби се подават за самолетни билети, следвани от дрехи и обувки, къщи за почивки, обзавеждане и хотелски резервации.


20
Още по темата: ЕСкупувачпродавач
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
19
1
 
6
 
! Отговори
Хмм преди 1 година
Като се замисля напоследък пазарувам повече онлайн и то от чужди сайтове, отколкото в магазин. Амазон (de и uk) са редовно отворени. Цените почти винаги са по-ниски от където и да е, редовно има истински промоции, а съпорта (както вече писа някой) е супер.
18
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 4
Бъркаш дребнавият тарикатлък с интелект. Ако това бе вярно.
А и европейците вярват, защото ако се окаже, че дадена стока е не както трябва, още на другия ден е по-вестниците и хората не я купуват.
17
2
 
1
 
! Отговори
abc преди 1 година
Остави се, ами и кол центъра на Амазон-Германия е в България.
16
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
И ebay е така.Поръчах стока за 200$, не ми пристигна поради незнайни причини(може комшия да ги е взел) Писах им, те ми изпратиха нова пратка без пари. А ножеше да ги лъжа.
15
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Това за "Амазон Германия" - у немски сайт, ай...
14
4
 
11
 
! Отговори
Доволен купувач преди 1 година
За България не знам, но наскоро писах на Амазон Германия за нарушена опаковка и те ми върнаха парите, казаха ми да правя каквото искам с продукта им и дори не ми поискаха снимки да докажа, че липсва част. Понеже предметът ми трябваше, си поръчах същия от същия доставчик и сега имам 2 на цената на 1. ПрИмоция
13
0
 
20
 
! Отговори
Магазинера преди 1 година
Като се има предвид, че търговците не вярват сами на стоката си, поведението на потребителите е даже разумно
12
2
 
21
 
! Отговори
Lan преди 1 година
Те това е - тази статия ме прави горда! "Подлагай всичко на съмнение!" Особено стоки и търговци!
11
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
От дека мислите е суджука за Боцмана?
10
3
 
17
 
! Отговори
Балкански преди 1 година
Аз съм балкански селяни. Въда си овце, кози , и пернати. Правя си сам сирене, домашно млеко. Здрав съм кът канара, не съм одил нига на зъболекър, и съм със здрави зъби!
9
1
 
22
 
! Отговори
Корумпел преди 1 година
Аз пък залагам на 4 тона суджук и от време на време си пека тиква с мас.
8
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Мноо ясно
7
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
*Паоло Ботичели
6
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Има магазин за обувки и чанти с фрапантното име "Пабло Пикасо" по моловете и не само - за Бога, не купувайте. Китайски фалшаци от картон. Закупих си едни обувки - точно един ден ги носих.
5
2
 
22
 
! Отговори
Вяра не преди 1 година
Българина го лъжат във всичко от около 100-на години и точно затова на никого вяра.
Казаха ще се оправим, но не казаха коя година ... както е тръгнало виждам как 2105г пак ще ни лъжат че ще се оправим.
Народа блее...
4
10
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Скептичността на българина е с 15- 30% по-висока от тази на средния европеец, който по принцип е уверен
..

което показва, че българина по природа е по умен!
съмнението е признак за интелигентност
3
6
 
39
 
! Отговори
шматка преди 1 година
Хаха.Българина е гърмян заЯк за това не вярва и май е прав.Години наред се цупехме на западните стоки а чак сега властите разбраха че има двойни стандарти при хр.продукти.Е как да ви вярваме.
2
19
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Aз вярвам само на Бате Бойко. Каквото е казал и обещал, станало е! Браво Бате, браво Бойко. Добрувам.
1
6
 
24
 
! Отговори
анонимен преди 1 година
аз вече не купувам месо защото сьм отвратена ям само пьпеши праскови
сливи след като видях клипа с какво се храни сьомгата се отказах и от рибата