Един ром зове: Мерете си думите или напрежението ще расте!

Яшар Бугарашар обвини Ангел Джамбазки, че насажда омраза в ефир
25 юли 2017 15:30,
380

Ако напрежението между българи и роми продължи да расте, не е изключено да се стигне до междуетническа война.

Това предупреди Яшар Бугарашар, един таксиметровият шофьор от ромски произход пред Bulgaria ON AIR. Според него непремерените публични изказвания ескалират конфликтите.

Пример за това той даде с изявите на евродепутата Ангел Джамбазки, който се обръщал с цинични и нецензурни думи към ромите.

"Ако няма напрежение, няма да има хора, които да се хранят от тази медийна известност", убеден е ромът.

според него Джамбазки насаждал омраза от националния ефир.

Още по темата

Конкретен повод за изказването на Яшар Бугарашар стана поредният смъртен случай. В петък в софийска болница почина 48-годишният ром Николай Евтимов, който бе ударен с тротоарна плочка по главата от българин на 10 юли.

Трагедията предизвика протест срещу насилието в Благоевград.

Бугарашар се възпротиви на двойните стандарти, с които се гледа на насилието над българи и над роми. Той разказа, че преди време племенникът му бил бит от класния ръководител в столично училище и вече година няма наказание за него.

Наскоро Яшар попаднал в друга ситуация, която доказвала несправедливия подход към двата етноса.

"Една вечер, малко преди десет, той качил в колата момиче, което е бързало да се прибере до Челопечене и което никой друг негов колега не е пожелал да закара. След като оставил клиентката си пред дома ѝ и се разделили, група младежи тръгнали да викат след колата, наричали го "мангал" и хвърляли камъни по него.

"Знаете ли колко близо до Челопеч е Ботунец, можеше да стане много по-страшно", каза той, обяснявайки, че е предпочел да замълчи вместо да търси подкрепа и така да предизвика сериозен конфликт.

Ромът засегна и напрежението в Асеновград: "Две седмици говорихме за това какво се е случило в Асеновград. Аз единственото нещо, което знам на 100%, е, че първата линейка, която е дошла, е дошла за пострадал ром". 

Яшар Бугарашар се обърна и към вицепремиера Валери Симеонов, който също често критикува и обижда ромите.

"На г-н Симеонов искам да кажа, че съм се родил по същия начин като него, а и цветът на кожата ни е горе-долу еднакъв, така че като говори за мургавите ни събратя, той е мой брат", поясни той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


380
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
127
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
"ЕДИН РОМ ЗОВЕ"аз предпочитам коняк,особено френски,лек,приятен с хубав аромат мммм,РОМОВЕТЕ НЕ ГИ ХАРЕСВАМ!!!!
126
2
 
6
 
! Отговори
Revolution_ преди 6 години
Само вметвам, че българските турци (без значение турцизирани-роми, или обикновени) ще са ромите, ако избухне етническа война.
125
7
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Тук много хора може да пишат от името на българите или *** т е и нито да са роми,нито българи,не им се връзвайте на провокациите!
124
2
 
33
 
! Отговори
анонимен преди 6 години
а вие спрете да искате цигари от бьлгарите и пари от пенсионерите
123
16
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Изненадващо е колко много народ е СКЛОНЕН да си изцапа ръцете скръв , за да покаже КАК ТОВА ГО ПРАВИ ПО-РАЗЛИЧЕН ОТ УБИЙЦИТЕ ОТ РОМСКИ ПРОИЗХОД.Във вашият случай това ще се води свещена война за СПРАВЕДЛИВОСТ.Невероятно!
122
32
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Забавно е как се делите на етноси, а в същото време 500 години сме се смесвали. Познавам българи, които са по-тъмни от туруци и ромеи, иначе са големи националисти. Патреотите половината ще ги сбъркаш за иракчани, но и те громят малцинствата и се имат за арийци :D :D
121
2
 
24
 
! Отговори
Вълнаро до 138 преди 6 години
Покрай сухото гори и суровото. Щом си учил, трябва да го знаеш. И да, прав си, не се издържа вече. Искаш ли да ти разкажа пък през каква мизерия и лишения сме минали цялата фамилия, до като се изучим и вземем хляба в ръце? Въпрос на приоритети, ромеецо!
120
3
 
48
 
! Отговори
extremist преди 6 години
КАТО ЕДИН ТОЛЕРАНТЕН ЕВРОПЕЕЦ ПРЕДЛАГАМ РОМИТЕ ДА СЕ ТРЕТИРАТ НАРАВНО С ДРУГИТЕ БЪЛГАРИ ИЛИ КОНКРЕТНО : СПИРАНЕ НА ФИНАНСОВИ ПОМОЩИ, СПИРАНЕ НА БЕЗПЛАТЕН ТОК ВОДА, БЕЗПЛАТНО ПЪТУВАНЕ В ГРАДСКИ ТРАНСПОРТ. ВСЯКА ЖЕНА РОДИЛА ПРЕДИ ПЪЛНОЛЕТИЕ НА СЪД, "БАЩИЧКОТО" В ЗАТВОРА ЗА ГАВРА С МАЛОЛЕТНА. АРЕСТИ ЗА ПРОДАЖБИ НА "БУЛКИ" ! НА ПРАКТИКА БЪЛГАРИТЕ СА ДИСКРИМИНИРАНИ И ТРЯБВА ДА СИ ПОТЪРСИМ ПРАВАТА ПРЕД ТРИБУНАЛ ! В ЕФИРА НА НАЦИОНАЛНА ТЕЛЕВИЗИЯ Е ПОКАНЕН "РОМ" КОЙТО ОТКРИТО ЗАПЛАШВА. КЪДЕ ГО ИМА ТВА ?
119
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До РомТебе никой не те закача и няма да те закача. Ама с другия *** дето за нищо не става се надявам да има война и се въоръжавам.
118
26
 
18
 
! Отговори
Ром преди 6 години
Имам средно образование! За висше нямах възможност защото съм живял в пълна мизерия и от рано съм се издържал и борил с живота! Гледам си децата, свързвам двата края и съм се зарекъл да ги изуча. Така че спрете да обяснявате как всички роми сме крадци и убийци! Онзи ром дето го убиха с тухла какъв етнос е убиеца? Българин! Накрая вашите джамбазовци ще разпалят гражданска война! Само расизъм и злоба, не се търпи вече!
117
1
 
1
 
! Отговори
ха ха преди 6 години
, така че като говори за *** ни събратя, той е мой брат", поясни той........................направо ще го разплачеш в. симеонов от умиление ! той много ги "обича" такива "братя".
116
2
 
41
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Тръгнал да плаши с етническа война. Че то това е мечта на 10% от населението ни бе. Куче със салам плаши ли се?Колото до това как щели да се бият ромите - виждал съм ги колко са смели. Репчат се, влизат 2 БТР-а в маалата, почнаха да мятат камъни по нго и при първия предупредителен изстрел жителите на маалата откриха телепортацията, като метод на придвижване. Доде имаше 100-тина надъхани - изведнъж призрачен град. Това 1997-*** съм го гледал, с бинокъл, като лапе.
115
3
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ако напрежението между българи и роми продължи да расте, не е изключено да се стигне до междуетническа война.........................това не се ли брои за заплаха ? .или само ни предупреждава,да си налягаме парцалите,че те са мнзинство ?
114
2
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Бих посъветвал ромея да последва собствения си съвет и да си мери думите. Направо да си трае. Щото стане ли белята, а натам е тръгнало, ще се чуди къде да се завре.
113
4
 
10
 
! Отговори
шматка преди 6 години
До 127Поне дузина НПО и фондации ще се погрижат да не са само с камъни.
112
2
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
"Българите ни репресират, обиждат, бият ни децата и ни дискриминират."Тогава отивай в родината си. Индия официално ви призна, че от там произхождате. Марш в индийското посолство и после в Делхи, пти събратята!
111
2
 
23
 
! Отговори
шматка преди 6 години
До 126И аз това казвам.Всички равни пред закона но не става.Когато аз сгреша ПЛАЩАМ глоба а те не защото няма как да им ги вземат.Аз купувам всички материали за училище а на тяхим ги ПОДАРЯВАТ . И още има но ме мързи
110
2
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
"Ако напрежението между българи и роми продължи да расте, не е изключено да се стигне до междуетническа война."И с какво ще я водят "ромите" тая война? Камъни и вили? Щото пък ние българите си имаме редовна армия и башка луди(Перковци и Динковци) колкото искаш...
109
4
 
3
 
! Отговори
дфа преди 6 години
До extremistИЛИ КВО ?!?!
108
11
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ц.и.г.а.н и т е не са врагове на българите,разберете го веднъж за винаги!Те са родени и израстнали в България.Много по-опасни са други хора.Това,че има висока криминална престъпност сред ромите е проблем на държавата,защото няма достатъчно контрол,полицаи,правосъдие или защото мизерията принуждава хората да не плащат данъци и стават престъпници.Всички трябва да са равни пред закона,без изключения.