Един ром зове: Мерете си думите или напрежението ще расте!

Яшар Бугарашар обвини Ангел Джамбазки, че насажда омраза в ефир
25 юли 2017 15:30,
380

Ако напрежението между българи и роми продължи да расте, не е изключено да се стигне до междуетническа война.

Това предупреди Яшар Бугарашар, един таксиметровият шофьор от ромски произход пред Bulgaria ON AIR. Според него непремерените публични изказвания ескалират конфликтите.

Пример за това той даде с изявите на евродепутата Ангел Джамбазки, който се обръщал с цинични и нецензурни думи към ромите.

"Ако няма напрежение, няма да има хора, които да се хранят от тази медийна известност", убеден е ромът.

според него Джамбазки насаждал омраза от националния ефир.

Още по темата

Конкретен повод за изказването на Яшар Бугарашар стана поредният смъртен случай. В петък в софийска болница почина 48-годишният ром Николай Евтимов, който бе ударен с тротоарна плочка по главата от българин на 10 юли.

Трагедията предизвика протест срещу насилието в Благоевград.

Бугарашар се възпротиви на двойните стандарти, с които се гледа на насилието над българи и над роми. Той разказа, че преди време племенникът му бил бит от класния ръководител в столично училище и вече година няма наказание за него.

Наскоро Яшар попаднал в друга ситуация, която доказвала несправедливия подход към двата етноса.

"Една вечер, малко преди десет, той качил в колата момиче, което е бързало да се прибере до Челопечене и което никой друг негов колега не е пожелал да закара. След като оставил клиентката си пред дома ѝ и се разделили, група младежи тръгнали да викат след колата, наричали го "мангал" и хвърляли камъни по него.

"Знаете ли колко близо до Челопеч е Ботунец, можеше да стане много по-страшно", каза той, обяснявайки, че е предпочел да замълчи вместо да търси подкрепа и така да предизвика сериозен конфликт.

Ромът засегна и напрежението в Асеновград: "Две седмици говорихме за това какво се е случило в Асеновград. Аз единственото нещо, което знам на 100%, е, че първата линейка, която е дошла, е дошла за пострадал ром". 

Яшар Бугарашар се обърна и към вицепремиера Валери Симеонов, който също често критикува и обижда ромите.

"На г-н Симеонов искам да кажа, че съм се родил по същия начин като него, а и цветът на кожата ни е горе-долу еднакъв, така че като говори за мургавите ни събратя, той е мой брат", поясни той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


380
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
7
5
 
17
 
! Отговори
1 преди 6 години
г-н Бугарашар,много добро изказване,поздравление,нашите ,като седнат на маса,и вкарат две ракии,стават трапезни воеводи,ръсят ,наляво и надясно расистки обиди,а вашите ,не са от търпеливите,и започват млатене,но всеки си намира майстора.
6
9
 
35
 
! Отговори
аз-ът преди 6 години
Колко сте засплали всичките...Виждате и не мислите. В статията пише, че този на снимката е таксиметров шофьор, вие такъв шофьор виждали ли сте? Гелосан, сресан, помадена коса, костюм за хиляди левове, очила за още толкова? Очевидно е издънка, метастаза, отроче на поредната американска фондация, който е подготвен да се показва по медиите и да ви набива канчето - "вижте как един ман..ски шофьор може да изглежда и да се държи за разлика от вас българтите?" Тука играят соро.сои-дите, това е
5
3
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Националистите са ясни - те, както и ромските организации, осребряват омразата. Ромите, докато са в гетатата, бедни и необразовани, струват милиарди, особено около изборите. Затова нашите политици нямат никакво намерение да ги интегрират - просто се усвояват едни пари. От интегрирания ром печалба за политиците няма.
4
27
 
2
 
! Отговори
Патладжан преди 6 години
Абе момчето е тактично, ама аз да ви го кажа в прав текст - ако се стигне до масирани етнически сблъсъци, резултата ще е долу горе като в индивидуалните, дето така им се палите.
3
3
 
46
 
! Отговори
До Рома който зове ! преди 6 години
То напрежението май трябва да се покачи още, за да се вземат накрая и някакви по-кардинални мерки със събратята ти роми, защото в цивилизована Европа имат място само цивилизовани хора, а никой не е длъжен да ви хрантути и приобщава насила !
2
5
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Един от 100000 роми няма да ни промени мнението :)
1
2
 
55
 
! Отговори
криста преди 6 години
Така или иначе започна най-накрая един обществен дебат са или не са ромите задължени да спазват законите в страната, в която живеят. Ако това им поражда напрежение да се успокоят и да започнат да плащат данъци като всички. С досегашното си поведение не допринасят по никакъв начин за мир и спокойствие, а само ескалира възмущението от недосегаемостта им.