МВР с единна система за нарушителите по пътищата

Цялата система ще струва близо 6 милиона лева
25 юли 2017 10:23, Миглена Иванова
7
МВР с единна система за нарушителите по пътищата
Снимка: Олег Попов / Dnes.bg

Министерството на вътрешните работи (МВР) ще изгражда единен център за обработка на нарушенията по пътищата. Това се вижда от публикувана в Агенцията за обществени поръчки документация за открита тръжна процедура.

Очакванията на вътрешното ведомство са от централизираната и автоматизирана обработката на нарушенията да се намали влиянието на субективния фактор при отчитане на нарушенията съгласно Закона за движение по пътищата, както и да се повиши събираемостта на глобите.

Очакваната стойност на цялата система – доставката и въвеждането в експлоатация на необходимата инфраструктура - комутатори, сървъри, работни станции и друга инфраструктура, е почти 4,9 млн. лева без ДДС (5,88 млн. лева с ДДС).

Крайният срок за подаване на документи по обществената поръчка е 24 август, отварянето на офертите е предвидено за 25 август.

В последните дни МВР обяви общо пет обществени поръчки за изграждане или надграждане на комуникационни системи. Общата им стойност е над 16,2 млн. лева без ДДС или почти 20,3 млн. с ДДС.

Министерството ще изгражда единна платформа за интегриране на системи за видеонаблюдение и обмен на информация. Основно място на изпълнение на процедурата е компютърният център на МВР в Лозенец, в Банкя и в централата в София.

Поръчката ще се осъществява на три етапа - доставка на оборудването (сървъри и различни системи – за видео анализ, разпознаване на регистрационни табели, за управление на бази данни и уеб съдържание и т.н.), пускането им в експлоатация и накрая пускането в експлоатация на централната компонента и интгегрираната автоматизирана система за сигурност.

Индикативният бюджет е 6,5 млн. лева без ДДС (7,8 млн. лева с ДДС). Срокът за подаване на оферти е 24 август, а отварянето им е предвидено за 25 август.

МВР ще изгражда и ;ентрализирана система за регистрация на моторни превозни средства и собствениците им, като е предвиден обмен на информация с Европейския съюз (ЕС).

Индикативният бюджет за доставката на софтуер и хардуер и въвеждането му в експлоатация възлиза на малко над 4,177 млн. лева без ДДС (малко над 5 млн. лева с ДДС).

Публикувана е и отделна поръчка за подобряване на покритието и капацитета на съществуващата радиокомуникационна среда на територията на София и в сградата на Националния дворец на културата (НДК) във връзка с председателството на ЕС, което започва в началото на следващата година.

Търгът е на стойност малко над 1 млн. лева без ДДС (1,2 млн. лева с ДДС).

Предвижда се доставка на цифрови антени, мобилни и носими радиостанции, захранващи блокове, батерии и други.

Оферти – до 24 август

МВР подготвя и ъпгрейд на софтуера на телефонната централа в основната сграда на ведомството за 333 333 хил. лева без ДДС.

Още новини от Икономика и политика четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


7
Още по темата: МВРнарушения на пътя
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
6
0
 
3
 
! Отговори
шофьор преди 6 години
Каква единна система?!Карам си през населените места с 50км, а покрай мен хвърчат с 80-90км румънски коли и турски тирове които след 2часа са на границата и никой не ги търси. Добре е да има истинска централизирана система с границата, когато тръгне да излиза тира да го глобят, къде кога и с колко е нарушил скороста!
5
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
От доста години КАТ на практика не глобява нарушителите на Закона за движение по пътищата. Една глоба на 100 хиляди нарушения означава,че КАТ не работи. За да има ефект от глобите, шофьорите трябва да са убедени в неизбежността на наказанието,ако нарушат правилата. Вместо това,КАТ успешно ни пробутват лъжата, че по-високите наказания ще намалят или спрат нарушенията. Разбира се след поредното завишаване на санкциите, нарушенията се увеличават, както и се очаква от всеки с поне малко ум в главата
4
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
КАТ са не просто безполезни, а са вредни. Най-доброто решение е КАТ да се закрие. Ползи много, вреда няма никаква. Така и не разбрах, защо КАТ събира сумите по глобите, а не НАП, както би било нормално. В момента КАТ извършва закононарушение - не ти връщат талона, ако не си си платил глобата, а плащането на глобата в никакъв случай не е свързано с получаването на талона. Наложи ми се да ходя до КАТ в София и там скандал след скандал точно по този повод.
3
2
 
16
 
! Отговори
гневен преди 6 години
Парите ни пак ще отидат за глупости и щуротии.Преди време гледах филм за спешна помощ в който доктор Гелев обясняваше,че работят с линейки в който болният ако повърнел повръщал върху шофьора!В София работят 13 екипа на смяна и не стигат за нищо.А в МВР виждаме как се изливат пари от реки-278 нови автомобили с по 3 камери!!!В кои храсти са ги скрили не знам но квартала ни всяка вечер се оглася от рев на мотори.Полицаите пак ревнаха за пари,а само купоните им за храна са 120 лева месечно!
2
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
БЕЗПОЛЕЗНИ ***!
1
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Отново централизиране към София, защо? Кое налага центъра за обработка на нарушенията да е в София, а не в Плевен, примерно?