Все повече нашенци с имоти в Гърция, цените в Солун – като в София

Предпочитаният тип са ваканционните жилища
25 юли 2017 10:37,
44

Все повече българи си купуват имоти в Гърция, като предпочитаният от тях тип жилища са ваканционните.

Причините са много - освен географските дадености, които има тази Гърция, за интереса към нея допринасят и по-дългият сезон, начинът на обслужване, храната, природата, както и близостта до България, обясни пред Bulgaria ON AIR Ирена Перфанова, председател на Национално сдружение "Недвижими имоти".

"Цените в момента са много по-ниски от това, което бяха преди години. В сравнение с имотите в България, много от тях са на по-ниски цени, отколкото на българското крайбрежие", добави тя.

Така например в центъра на Солун могат да бъдат намерени жилища на сравнително същите цени като в центъра на София, дори и по-ниски. Варират около 1000 евро на кв. метър, в зависимост от зоната, в която се намират и дали са с гледка към брега.

"Продължават по-високи цени да държат районите, които са на някои от по-престижните острови на гръцка територия, но по принцип зоната на Солун, включително Атина, Халкидики, поддържат едни приемливи цени за българския пазар", поясни Перфанова.

Тя прогнозира бум на търсенето заради ниските нива, които в момента отчита пазарът в Гърция.

У нас също се отчита ръст в търсенето, като най-голям е в София - между 6 и 12%.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


44
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
41
1
 
7
 
! Отговори
дфа преди 6 години
Иначе сме бедни!
40
14
 
8
 
! Отговори
Аз преди 6 години
Чиста гъзария! Гърция с нищо не е повече от България! Дори напротив: жега и скъпотия.
39
3
 
3
 
! Отговори
до 35 преди 6 години
абе това добре, ама черноморието... да не си го дадем по тая логика.
38
2
 
16
 
! Отговори
Solar Power преди 6 години
До АнонименЗащото в статията са пропуснали няколко важни неща.Например,че годишния данък за 100кв. сигурно минава 2000 евро.Отделно към таксата за електромер дори без да ползваш ще имаш едни 50-60 евро.В тях влизат такса задължения към обществото, почистване на канавките, почистване на улиците, такса бежанци и други неща. Всичко това без да имаш навъртян и киловат.Инвестицията в Гърция поне засега не си струва освен ако искаш да се фукаш или е нещо дългосрочно за да приемеш тези разходи.
37
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Като имотите са на много цени и няма данъци за който ползва имота като ваканционен, защо европейците не се напреварват да купуват имотите в Гърция? Вместо това курортите им са полу празни и на всеки трети имот има табела For sale.
36
1
 
6
 
! Отговори
айде сега, преди 6 години
направете връзка с новината, че четвърт от фирмите са застрашени от фалит - бавят задължения. Просто "бизнесмените" влагат в новата мания - гръцки имоти!
35
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Одобрявам.. крайно време е да си върнем обезлюдената и изоставаща беломорска Тракия по естествен път!
34
15
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
ПРЕДПОЧИТАМ ГЪРЦИЯ ПРЕД БЪЛГАРИЯ!ПОНЕ Я НЯМА ТАЯ ПОВСЕМЕСТНА ПРОСТОТИЯ И РУСКА ДУПЕДАВЩИНА!ПОНЕ ИМА РЕД И ЗАКОННОСТ!
33
2
 
10
 
! Отговори
Кайзер Созе преди 6 години
Мале колко много разбирач. Хванали се като за сламка за данъците за да си оправдаят завистта. Ако живееш по-малко от 6м в страната (колкото е и сезона) не плащаш данък. Гърците продават защото са им втори имоти и за тях данъка е висок. Ако го даваш под наем сезонно няма данък.Ако 1000лв на месец печалба е нищо за вас се радвам че сте толкова богати.
32
9
 
15
 
! Отговори
анализатор преди 6 години
гърция замина на кино дами и господа
31
6
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
никой от коментиращите тук си няма и най-малкото понятие какво означава "ваканционен имот" . но не сте виновни вие , виновни са тези които ви държат вече 70 години в каминизъма.
30
3
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Гай *** юли 2017:Де*ба каква оферта взимам 100 хиляди евра кредит от банката и цялото лято на моренце в Гърция.Гай *** юли 2018 година:Де*ба к'ви да тия 10 хиляди евра данък за къщата в Гърция трябва да продавам телевизора и колата.
29
6
 
27
 
! Отговори
Край преди 6 години
Гърците са били по бедни от българите до към 60те. години на миналия век. За да откриеш че с маслина можеш да се наядеш бая глад трябва да си видял. После се развила нова индустрия - туризъм и крайбрежния пясък станал по скъп от добрия чернозем. А по политически причини ЕС и Нато налели в Гърция мегало пари. Палачинката обаче се обръща - населението на земята се увеличава бързо. Изхранването ще стане по-важно от пътуването за забавление. България пак ще бъде по-богата.
28
8
 
14
 
! Отговори
bg преди 6 години
sega masovo prodavat bulgarite v gr,no si traqt zashtoto qko se minaha.danucite sa jestoki za 70kvadratni metra 2500eu,kupuvaite bulgari...............
27
7
 
29
 
! Отговори
Умник преди 6 години
Днес имотите евтини - ок, а утре като вдигнат данъците още? Колко ще струва подръжката? Дори българския пазар с всичките му минуси е по-перспективен. Гърция ще влиза от криза в криза поне още 50 години.
26
12
 
21
 
! Отговори
Гърколюб преди 6 години
Гърция не е това,което беше.Тъжни млади хора пушат и гледат в една точка,сърбайки чашата си 4 часа.Таверните се намират с връзки,стачки и недоволни старци.Имотите,драги "инвеститори" в Гърция са с тези цени защото:1.Собственика не знаеше до скоро що е туй данък и ще ви дари с имот с "тежест".2.БГ-ина ще чака 4 часа в задръстване,скалъпено от БойБор.3.ЕС ще спре кранчето и тогава ГР-ка ще се обеси.4.Такава инвестиция се "избива" след 20 години.5.Подръжка имот на ...км?6.200 х $-имот в USA!
25
27
 
7
 
! Отговори
НИК КАССИДИ преди 6 години
ПО ЗАКОНИТЕ НА ГЕОПОЛИТИКАТА, (ГРЪЦКА ДУМА) -- ХЕЛЛАС Е 100 ПЪТИ ПО ВАЖНА И ЦЕННА ЗА САЩ И РОССИЯ...ГЪРЦИЯ ИМА ХАРИЗМА (ГРЪЦКА ДУМА) .НЕ МОЖЕ ЦЕНИТЕ В ТЕСАЛЛОНИКИ ДА СА ЕДНАКВИ КАТО ТЕЗИ В СОФИА (ГРЪЦКА ДУМА) ПРИ ''СТРАННИЯ САСЕД'''..ТАКА КАЗВАМЕ НА БОУЛГАРИТЕ.
24
9
 
21
 
! Отговори
Сандокан преди 6 години
Къде са брокерите и строителните гурута и арменския алхимик - банкера на НРБ-то, да плещят заклинания как пазара на имоти в София се съживявал и щял само да расте.Извинявайте много, ама далеч по-смислено е да си купиш на тези цени имот в Гърция на морето. А те тук нека си растат цените нагоре бе. Нали имало кой да ги купи - 1 милион *** ще ги изкупят копторчетата.Гладна кокошка просто сънува. Ама сегашното 'съживяване' на имотния пазар, май ще се окаже още по-кратко отколкото очаквахме.
23
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 19Не отваряй блъците.Като им почукат данъчните на врата ще се сетят.А там не е като в Бг "Дай да се разберем НЕЩО...."
22
3
 
31
 
! Отговори
Svetoslav преди 6 години
Хора не се лъжете от такива публикации . Това е 50% от истината . Какво ви спестяват ? Ето един пример : Данъците са 10% от стоиноста на имота на година !