Борим измами на бензиностанцията с QR код на касовия бон

Ще носят информация за количество, цена, време на покупка
Обновена: 26 юли 2017 08:35 | 26 юли 2017 08:30,
13
Борим измами на бензиностанцията с QR код на касовия бон
Снимка: Reuters, архив

По-строги правила за отчитане продажбите на горива предлага Министерството на финансите. Върху всяка касова бележка за бензин или дизел ще се отпечатва QR код, който съдържа данни за конкретната продажба - количество гориво, цена и време на покупката. Това предвиждат промени в наредбата за отчитане на продажбите в търговските обекти, които са пуснати от МФ за обществено обсъждане. Гражданите ще може да сканират QR кода и да проверяват дали тяхната покупка е отчетена от бензиностанцията в НАП. Така ще се повиши общественият контрол върху търговците с горива, се посочва в мотивите.

С промени в наредбата ще се въведе изискване търговците на горива да подават в реално време данни към НАП за всяка отпечатана касова бележка. Освен това се предлагат още няколко мерки, които целят да не може да се продават горива без да се отчитат на касовия апарат, пише Стандарт.

За всяка една бензиностанция ще трябва да се изработи схема на връзките между касовия апарат, колонките и уредите за измерване на горивото в резервоарите. Като тази схема ще трябва да бъде предварително одобрена от НАП и Българския институт по метрология (БИМ). Освен това ремонтите на фискалните устройства ще се правят от сервизни техници, които разполагат с уникален сервизен ключ, издаден от производител/вносител. Така във всеки момент ще се знае кой е правил ремонт на касовия апарат. Промените се предлагат тъй като при редица проверки на бензиностанции се оказва, че е била прекъсвана връзката между колонката и касовия апарат. Така горива са се продавали без да се отчитат в оборота. Друга промяна предвижда при прекъсване на връзката между касовия апарат и колонката цялата система да блокира и продажбите да спират. Наред с това в НАП ще получават по електронен път информация за наличните горива при спиране на системата, както и на горивата при нейното рестартиране. Целта на всичките тези промени е да не може да се продават горива без да се отчитат.

Предложените промени в наредбата се очаква да повишат приходите от ДДС в бюджета с 10%, което представлява приблизително увеличение със 150 млн. лв., пише в мотивите към проекта. По предварителни оценки еднократните разходи на бензиностанциите за изпълнение на новите изисквания ще бъдат около 122 млн. лв. Като ще бъде даден срок до края на септември 2018 г. новите правила да бъдат изпълнени. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


13
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
11
0
 
2
 
! Отговори
смешници преди 6 години
Докато Лукойл може да внася гориво без да се отчита, и да не допуска митничари на "своето" пристанище-сме бананова държавица...руски *** и хора смотани, бърсалки на мечешки нозе.
10
1
 
2
 
! Отговори
АМАН от терористи преди 6 години
Експертите от НАП и други винаги да проверяват внимателно всяка внушена вкл с пси препрограмиране от презентационни екрани идея вкл и нагло престъпна като тази..Касовите апарати с е ползват за тежки трайни увреждания на храни напитки и хора поименно..Издаваните касови бележки са носители на тип"черни поименни магии".Холограмните тежко терористични оръжия лепени на бандероли поразяват трайно биосферната охрана и земята.Има проникваща външна инвазия ..
9
0
 
2
 
! Отговори
JJIvanov ЗАБРАНА преди 6 години
Да се забрани този код подържа черна терористична система за събиране на информация и прецакване на милиони жертви едновременно.Кода е опасен з а гледане и от екрана на компютъра и от реклами залепени по магазините>Причинява вмъкване на черни проникващи нано убиици вкл в главен мозък.Нано убииците могат да направят рак или да обезпечат развитие на чужди ццканцерогенни живи форми в телата на гостоприемниците
8
1
 
5
 
! Отговори
Народен преди 6 години
Тия 122 млн ще ги плати пак народа чрез надутите цени на горивата.
7
2
 
6
 
! Отговори
Пипи преди 6 години
Ало,нападжии и цялата останала подобна ***, има един закон на Нютон: на всяко действие има протимоположво по посока и сила противодействие. Аз като заредя бензин давам парите на момчето. Какъв обществен контр ви гони
6
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
След като така са го изчислили нека гледат в перспектива. Държавата да плати тези 122 млн за новите уреди, а после да си ги събере през ДДС, което ще отнеме по-малко от една година по техни сметки, да видя как ще стане. Те имат ли представа 775 млн лева оборот, колко гориво са и че трябва всяка бензиностанция наред с големите ВЕРИГИ, да продава всеки 3 литър без касови бележки.. Това са пълни глупости
5
2
 
11
 
! Отговори
dfgh преди 6 години
Занимават ни само с простотии, лотарии на НАП, обществен контрол, бла-бла. А колко е лесно-обучаваш кадри, привличаш инвеститори, хората започват да получават заплати, вземаш им данъци, пари има и не се занимаваш с глупости. Като няма пари- винаги е трудно и се чудиш откъде да вземеш дребни
4
0
 
14
 
! Отговори
Някой преди 6 години
Абе те, че са си мошенници съмнение няма. Добре е да има контрол и да се плащат данъци, което е много важно за издръжката на част от електората. Но медалът има и обратна страна. Сега ще изнудят бензинджиите да платят отново едни сериозни пари на някои IT фирми, и тези фирми едва ли ще са случайни. Ами като няма суджук и филе на аванта ще трябват пари за да си купят.
3
7
 
10
 
! Отговори
Пипи преди 6 години
Тия данъчни се побъркаха съвсем. Изглежда слънцето им действа отрицателно. Аз като заредя давам парите на момчето и тръгвам - какви кодове, какъв контрол?Да си припомнят третия закон на Нютон.
2
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Лукойл е.над всички.Не подлежи на контрол.
1
4
 
16
 
! Отговори
TPE3BEH преди 6 години
В бензиностанции лукойл, всеки път ди правят оглушки и ако не си поискам касова бележка, не ми вадят