Грешна политика "произвежда" търтеи – наказваме работливите!

АИКБ зове: Трябва да спрем да гоним кадърните си кадри!
Обновена: 26 юли 2017 09:08 | 26 юли 2017 08:45,
280

Провежда се грешна политика по доходите, която наказва работливите и награждава мързеливите служители. Тази практика произвежда пазарни търтеи. Качествените кадри напускат държавата. Не можем да станем по-богати като работим по-малко. Всяка политика, която насърчава мързела е вредна.

Това заяви представителят на Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ) Васил Велев в студиото на "България сутрин" по отношение на конфликта между синдикати, бизнес и власт за отпадането на клас "Прослужено време".

"Класът "Прослужено време" гарантира минимален ръст в заплатата от 0,6%. При равни усилия и резултати трябва да има равно заплащане. На никого заплатите няма да бъдат намалявани. На никого няма да се взимат пари. Тези, които имат вече "Прослужено време", ще получат парите от него като увеличение на основната си заплата", посочи Велев пред Bulgaria ON AIR.

И добави, че синдикатите са непропорционално слушани в парламента.

"Те използват методи като изнудване или заплашване с протест, когато не са доволни от нещо. Но ние не воюваме с тях, а с грешните политики, които гонят добрите кадри към чужбина", поясни гостът.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


280
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
11
2
 
37
 
! Отговори
Баце преди 6 години
И каква е тази политика по доходите? Нали сме пазарна икономика? Търтеи има основно в държавни и приватизирани мега екс държавни структури като енергото и други подобни. Млад висшист вземал 500 лв, пък стар среднист 550. И кое му нечестното на това? Май някой кух джурналяга търси сензация за да е оборотен.
10
2
 
65
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Мечтата на всички работодатели в България е да работиш без да ти плащат. Кой нормален млад човек ще седне да работи за 300-350 евро? НИКОЙ! Така и трябва. Ще се научат да плащат, а не всяка година да си купуват нови мерцедеси.
9
36
 
8
 
! Отговори
DiD преди 6 години
Всеки има неговата гледна точка. Всеки има своята истина и не приема тази на другият. Аз съм ЗА да отпадне надбавката за прослужено време, защото: сама по себе си тя не е стимул за това, че си способен и работиш, а че си се закрепил на една службица повечко време. Хайде сега да ми кажат работещите в чужбина, там плащат ли ви за "прослужено време"? Ще кажете, че там заплатите са други - мхм! Ние сме си виновни, че има заплати по 400-500 лева, защото се съгласяваме да сме работещи бедни.
8
2
 
63
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Само като се сетя за Домусчиев този български НАГЛЕЦ дето се прави на голям работодател а неговите работници реват от експлоатация и пълна безотговорност от държавата точно от такива нагли,алчни акули като него. Щом той им е шеф значи минава за най-умният от тях ..какво да си говорим такава простотия няма по света . Най-простите и най-големите престъпници,тези дето всеки божи ден смучат от хазната са"големите"бизнесмени
7
2
 
57
 
! Отговори
Много е лесно преди 6 години
На търтеите им се намаля възнаграждението, а на пчеличките се увеличава, така ако търтея не работи ще се махне сам ако не го отстранят преждевременно. И не мога да разбера защо бизнеса се тръшка за минималната работна заплата? В Ирландия - страна която няма производство мин. заплата е 8,60 евро на час, там никой работодател не е пукнал от глад, а като цени в магазина си е евтиния спрямо България.
6
2
 
86
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
ТОЧНО БЪЛГАРСКИТЕ АЛЧНИ РАБОТОДАТЕЛИ ИЗГОНИХА МЛАДИТЕ ОТ БЪЛГАРИЯ ,ЗАРАДИ АЛЧНОСТТА СИ . ТЕ НИКОГА НЕ СА ДОВОЛНИ , ЗА ТЯХ Е НАЙ-ДОБРЕ ДА ИМ РАБОТИШ ПО 20 ЧАСА НА ДЕН ЗА 500 ЛЕВА. ТЕ СИ ТРУПАТ МИЛИОНИТЕ А НАРОДА УМИРА ПРАВ. ЗАЩО ИЗБЯГАХА МЛАДИТЕ ? НАЛИ ТОЧНО ЗАРАДИ ТОВА ЧЕ ГИ НАРИЧАТ ТЪРТЕИ ТУК И ИМ ПЛАЩАТ КОЛКОТО ДА НЕ УМРАТ ОТ ГЛАД А НА ЗАПАД ИМ ПЛАЩАТ ПЕТ ПЪТИ ПО-ВЕЧЕ И СА ДОВОЛНИ ОТ ТЯХ.
5
3
 
98
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ако се махне класа, никой работодател няма да ти ги даде тези пари, говорят пълни глупости и си мислят, че някой ще им повярва. За да имат стимул хората да остават в България и да работят трябва да се плащат нормални заплати. Нормално ли е в голям град, дори и в малък да има заплати 400-500лв, какво по-точно да направиш с тези пари, как може да издържаш семейство - НИКАК! А дали си трудов търтей това е личностно развитие, няма нищо общо с пазара на труда.
4
3
 
100
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Това, което изгони три милиона българи в чужбина е нежеланието на българския бизнес да дава достойно заплащане на труда на кадърните хора.От друга страна е публичното заплащане, особено в сферите на здравеопазването и образованието. Там пък държавата се гаври със своите образовани кадри - 450 лева аспирантска стипендия, 600 лева лекарска заплата...
3
4
 
114
 
! Отговори
zeus преди 6 години
Велев да не иска да каже, че старите работници са мързеливи, а младите си счупват краката от бачкане? Цялата истина е, че бизнеса в България не желае да плаща адекватни заплати за труда, съответно всеки можещ се изнася там, където труда му се цени. Накрая в българските фирми ще останат само шефовете и секретарките им.
2
8
 
86
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
НАРОДЕН СЪД за такива като Велев!
1
4
 
83
 
! Отговори
SA преди 6 години
Какви синдикати,бе?!Всички сте в кюпа!Колко съм им писал за моя работодател и нищо-дойдоха веднъж и си тръгнаха доволно усмихнати!!