Подписваме с Македония, но... Стоп на антибългарската пропаганда!

Борисов смята, че с Договора за добросъседство ще отворим нова страница
Обновена: 26 юли 2017 17:51 | 26 юли 2017 17:45, Веселина Йорданова
139
Подписваме с Македония, но... Стоп на антибългарската пропаганда!
Снимка: БТА

След подписването на Договора за добросъседство очакваме да се предприемат реални действия от страна на властите в Македония за прекратяване на антибългарската пропаганда, езика на омразата и отказ от претенции към България. Това казва премиерът Бойко Борисов пред министрите си, когато представя проекта на документа на днешното заседание на правителството.

Още по темата

"Действително най-лесно е да не се подпише и да се отложи във времето така, както няколко правителства досега са действали", коментира премиерът.

Борисов уточнява, че държим да се отрегулират отношенията и за името между Гърция и Македония, което според него трябва да е един общ процес и е само за добро на двете държави.

"Тази заедничка, както те наричат история, можем да празнуваме празници заедно, да се радваме заедно, а не непрекъснато тази тежка конфронтация, която върви и досега, на практика не е от полза за никого. И ако на везните поставим Република Македония в НАТО или Република Македония с тежките политически конфликти години наред да няма правителство, аз мисля, че нашият български интерес е да подкрепим един такъв договор.
Надявам се и в парламента договорът да получи одобрение и да бъде ратифициран", допълва премиерът.

Борисов посочва, че в продължение на години няколко правителства на България от целия политически спектър са били ангажирани в тези преговори, отстоявайки българския национален интерес.

По думите му след началото на процеса на преодоляване на дългогодишна политическа криза в Македония се създават условия за финализиране на двустранния договор.

"За успешното завръщане на Република Македония на европейския път е от съществено значение страната да преодолее наследените пропагандни стереотипи и неконструктивни действия спрямо съседите.
Посещението на министър-председателя на Република Македония Зоран Заев в София и изразената позиция към общата история бе първа крачка в стремежа за изграждане на нов дух в отношенията със съседите", коментира Борисов.

По думите му Европейският съюз оцени Договора за приятелство, добросъседство и сътрудничество като първа стъпка и ново начало за развитие на европейската перспектива на Македония.

Договорът ще бъде юридически обвързващ документ между двете страни, уреждащ трайно и стабилно добросъседските отношения и стремежа за развитие на сътрудничеството между двете държави.

С подписването му ще отворим нова страница в отношенията между България и Македония и установим отношения на сърдечни приятелства. С подписването на договора двете държави ще дадат положителен пример за това, че решават самостоятелно по най-добрия начин отворени въпроси. С използването на термина "Общата ни история" в договора казваме, че историята ни обединява, а не ни разединява, посочва Борисов.

Той казва още, че подписването на договора ще допринесе за развитието на мултимодалния коридор № 8 и търговията между двете страни, които ще донесат преки ползи на гражданите.

Освен това влизането на Македония в НАТО, е може би едно от най-добрите неща, които гарантират и сигурността на българо-македонската граница, изтъква Борисов. Той допълва, че коалиционните партньори на ГЕРБ във властта - Патриотите, са дали положително становище.

На днешното си заседание Министерският съвет одобри освен проекта на договор, и два меморандума за сътрудничество с Македония - в областта на жп транспорта и на газовата инфраструктура.

С първия меморандум ще се даде възможност за предприемането на конкретни действия по доизграждането на железопътната връзка между България и Македония.

Той слага времеви граници за финализирането на съответно от българска страна от направлението Гюешево – македонска граница до 2027 година, а от македонска страна направлението Крива паланка – Деве баир - българска граница до края на 2025 година, обяснява на заседанието транспортният министър Ивайло Московски.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


139
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
44
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Де да бяха живи сега Гоце Делчев,Тодор Александров и Иван Михайлов щях да ги видя тея ренегати как щяха да се кълнат в българското.
43
4
 
5
 
! Отговори
До 63 преди 6 години
Братя, бтатя, но първи ни забиват нож в гърба. Не ги ли виждаш от сега вече имат претенции за някакво измислено малцинство. Познавам ги добре. Бедна ти е фантазията какво ще настане после. Има една българска поговорка. "Ти му даваш пръст той ти захапва ръката до лакът"Е, това са македонците. Само стой та гледай.
42
3
 
10
 
! Отговори
morelini преди 6 години
Каквото и да става македонците са ни братя по кръв и не трябва да се дават ни на албанци ни на сърби...Макар че се запъват те трябва да са близко до нас...МАКЕДОНСКО МАЛЦИНСТВО В бЪЛГАРИЯ...ГЛУПОСТИ НА ТЪРКАЛЕТА...
41
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Това, че си македонка явно не ти пречи, да ди зле психически. Ходи на доктор. И си пий хапчетата редовно.И другите макета ли не са в ред с главите като тебе?
40
9
 
3
 
! Отговори
македонка преди 6 години
К.М.Т.Хубаво че си чел Библията . Там прочете ли кои са избраните и посланията на апостол Павел до македонците . Те ще пребъдат . Ако намериш нещо за българите -свирни .АЗ СЪМ МАКЕДОНКА
39
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Какво толкова сме се захванали с БЮРМ,тя е бита карта и след 20 години няма да ги има изобщо, ще бъдат част от албанската държава.
38
1
 
10
 
! Отговори
К.М.Т. преди 6 години
Не трябва да правим реверанс на македонците, докато не се отрекат от измислиците си. Ще направя една асоциация, макар да не мога да претендирам, че тя ще бъде напълно адекватна: В Библията пише, че в последните времена брат ще настане против брата си и това ще доведе до голяма скръб. Та, мисля, че това пророчество се изпълнява буквално пред очите ни. България-Македония; Русия-Украйна; Пакистан-Индия; Палестина-Израел и пр. Светските договори биха помогнали политически, но не и духовно.
37
1
 
1
 
! Отговори
ДС преди 6 години
Аз съм на КОН.
36
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Аз пък съм тракиец, а жената е мизийка! Хаха,болни мозъци!
35
4
 
6
 
! Отговори
ДС преди 6 години
БОЖКЕЕЕ. САЩ и Германия ни спряха за Южен поток и сега губим по 4 милиарда на година от транзит. Но нищо поне плащаме по 2 милиарда на американските ТЕЦ-ве на година. Сега кой знае на какво се нахендряме с този договор.
34
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Пропагандата няма да спре, просто на тези им трябва този договор за да влезнат в ЕС и НАТО.Борисов много добре го знае, но от улица Козяк са му казали да подписва. Територията на географска област Вардарска Македония е важна за Сащ и целта е да се отскубне от руско влияние,като същевременно "античните" се подменят с албанци.
33
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
На всички македонци да им е ясно! Ако трябва да си го напишат по 1000 пъти, за да го запомнят. НИКОГА няма да се откажем от историята си. Защото това е ИСТИНАТА. И е доказана от хиляди документи, които се съхраняват в архивите на България, Турция, дори в Лондон и Сащ. На когото не му харесва да си заминава за БРЮМ. И да изучава измишльотините, писани в техните учебници.
32
11
 
4
 
! Отговори
македонка преди 6 години
Договора е двустранен . Както Македония се задължава да зачита българското малцинство там, така и България сега се задължава да признае македонското малцинство в България -нещо което тя отричаше досега . Щастлива съм че вече спокойно ще бъда призната -АЗ СЪМ МАКЕДОНКА
31
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
44 македонката, ако вървиш против интересите на България си ходи в Македония. Ако щеш занзибарка се определяй, не пречиш.
30
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ето ви, българи македонката си го каза прекрасно - никаква помия по България няма да спре! Тя още от сега хули предците си пък какво остава какъв вой ще настане след подписването.
29
2
 
8
 
! Отговори
А бе преди 6 години
До македонкаВей го моме,вей го!Такова животно(македонец) нема.А след 20 г няма и да има правещи се на такива...
28
2
 
5
 
! Отговори
morelini преди 6 години
До 44...лошото е че и ти не знаеш каква си....Тук пишем на Български ти с твоят Македонски шрифт къде се месиш.....
27
1
 
5
 
! Отговори
morelini преди 6 години
На мнение съм проф.Божидар Димитров да им подготви учебниците по история в Македония...за да са сигурни че няма да има разминавания.Би било добре да го публикуват документа ама ха де...
26
11
 
5
 
! Отговори
македонка преди 6 години
"Подписваме с Македония, но... Стоп на антибългарската пропаганда!"А, стоп на антимакедонската пропаганда ще има ли ?Всеки като Божидар Димитров който си позволи да казва че няма македонци, а били българи ще може да бъде съден . Всеки който си позволи да каже че Македония трябва българите да я вземат ще се тълкува като диверсия . Всеки който си позволи да не признае македонското малцинство в България ще може да бъде съден . Всеки човек има право на свободно самоопределение - АЗ СЪМ МАКЕДОНКА
25
3
 
6
 
! Отговори
Далновиден преди 6 години
На следващия ден след подписването антибългарската пропаганда,временно затихнала сега,ще се отпуши с нова сила!Ама вече няма да имаме средство за натиск!Тиквоний е пълна нула в международната политика и пак яко ще ни накисне.Ама нали си го харесваме...