Подписваме с Македония, но... Стоп на антибългарската пропаганда!

Борисов смята, че с Договора за добросъседство ще отворим нова страница
Обновена: 26 юли 2017 17:51 | 26 юли 2017 17:45, Веселина Йорданова
139
Подписваме с Македония, но... Стоп на антибългарската пропаганда!
Снимка: БТА

След подписването на Договора за добросъседство очакваме да се предприемат реални действия от страна на властите в Македония за прекратяване на антибългарската пропаганда, езика на омразата и отказ от претенции към България. Това казва премиерът Бойко Борисов пред министрите си, когато представя проекта на документа на днешното заседание на правителството.

Още по темата

"Действително най-лесно е да не се подпише и да се отложи във времето така, както няколко правителства досега са действали", коментира премиерът.

Борисов уточнява, че държим да се отрегулират отношенията и за името между Гърция и Македония, което според него трябва да е един общ процес и е само за добро на двете държави.

"Тази заедничка, както те наричат история, можем да празнуваме празници заедно, да се радваме заедно, а не непрекъснато тази тежка конфронтация, която върви и досега, на практика не е от полза за никого. И ако на везните поставим Република Македония в НАТО или Република Македония с тежките политически конфликти години наред да няма правителство, аз мисля, че нашият български интерес е да подкрепим един такъв договор.
Надявам се и в парламента договорът да получи одобрение и да бъде ратифициран", допълва премиерът.

Борисов посочва, че в продължение на години няколко правителства на България от целия политически спектър са били ангажирани в тези преговори, отстоявайки българския национален интерес.

По думите му след началото на процеса на преодоляване на дългогодишна политическа криза в Македония се създават условия за финализиране на двустранния договор.

"За успешното завръщане на Република Македония на европейския път е от съществено значение страната да преодолее наследените пропагандни стереотипи и неконструктивни действия спрямо съседите.
Посещението на министър-председателя на Република Македония Зоран Заев в София и изразената позиция към общата история бе първа крачка в стремежа за изграждане на нов дух в отношенията със съседите", коментира Борисов.

По думите му Европейският съюз оцени Договора за приятелство, добросъседство и сътрудничество като първа стъпка и ново начало за развитие на европейската перспектива на Македония.

Договорът ще бъде юридически обвързващ документ между двете страни, уреждащ трайно и стабилно добросъседските отношения и стремежа за развитие на сътрудничеството между двете държави.

С подписването му ще отворим нова страница в отношенията между България и Македония и установим отношения на сърдечни приятелства. С подписването на договора двете държави ще дадат положителен пример за това, че решават самостоятелно по най-добрия начин отворени въпроси. С използването на термина "Общата ни история" в договора казваме, че историята ни обединява, а не ни разединява, посочва Борисов.

Той казва още, че подписването на договора ще допринесе за развитието на мултимодалния коридор № 8 и търговията между двете страни, които ще донесат преки ползи на гражданите.

Освен това влизането на Македония в НАТО, е може би едно от най-добрите неща, които гарантират и сигурността на българо-македонската граница, изтъква Борисов. Той допълва, че коалиционните партньори на ГЕРБ във властта - Патриотите, са дали положително становище.

На днешното си заседание Министерският съвет одобри освен проекта на договор, и два меморандума за сътрудничество с Македония - в областта на жп транспорта и на газовата инфраструктура.

С първия меморандум ще се даде възможност за предприемането на конкретни действия по доизграждането на железопътната връзка между България и Македония.

Той слага времеви граници за финализирането на съответно от българска страна от направлението Гюешево – македонска граница до 2027 година, а от македонска страна направлението Крива паланка – Деве баир - българска граница до края на 2025 година, обяснява на заседанието транспортният министър Ивайло Московски.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


139
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
4
7
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Гн Борисов...И ние искаме стоп на антитурската пропаганда, водена от патриотите Ви, които освен да насаждат етническа омраза за нищо не стават!!!
3
7
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
мъж-мечта
2
2
 
5
 
! Отговори
Прост парламент преди 6 години
Като пункт или просто устно, както в кръчмата.Историята ще ви съди вас!
1
3
 
13
 
! Отговори
Продажници преди 6 години
Абсолютни продажници са тези. А паметника ще възстановят ли?Искаме но на никой не му пука за едни слаби политици и една разрушена изнемогваща държава.