Пращаме още 50 военни на мисия в Афганистан

Обстановката налагала преразглеждане на НАТО-вските сили
69
Пращаме още 50 военни на мисия в Афганистан
Снимка: архив, БулФото

Правителството увеличи броя на участващите в мисията ни в Афганистан военнослужещи с 50 души.

Усложнената военно-политическа обстановка в Афганистан наложи военните органи на НАТО да преразгледат състава на силите, участващи в мисията, и да отправят призив към държавите-участнички за увеличаване на приноса им, посочват от правителствената пресслужба.

Към момента в района на мисията, където българските военнослужещи изпълняват задълженията си, се извършва реконструкция и разширяване на съоръженията, в резултат на което постовете за охрана ще бъдат значително увеличени.

Това води до необходимостта броят на участващия в мисията личен състав да нарасне с 50 души, съответно съставът на контингента ни да достигне до 160 военнослужещи, което налага изменение на сега действащото Решение № 707, разрешаващо участието на до 110 военнослужещи.

Приносът на България към мисията на НАТО за подготовка, съветване и подпомагане в Афганистан "Решителна подкрепа" е израз на външната политика на страната ни и форма на изпълнение на съюзните ни ангажименти към Алианса.

С друго свое решение кабинетът разреши преминаването през и пребиваването на територията на България с невоенен характер на съюзнически и чужди въоръжени сили във връзка с провеждането на Съвместната българо-американска подготовка "BLACK SEA ROTATIONAL FORCES - 17.1" - PLATINUM LION 17-2.

Съвместната подготовка ще се проведе в периода от 30 юли до 10 август в района на учебен полигон "Ново село".

Ще участват военнослужещи и военни формирования с щатно въоръжение, снаряжение и бойна техника от въоръжените сили на България, САЩ, Украйна, Словения, Румъния, Сърбия, Македония, Молдова и Албания, общо до 1000 души и до 37 единици сухопътна техника и въоръжение.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


69
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
36
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Тези "български" военнослужещи са наемници на НАТО.Вместо да пазят българските южни граници ходят на печелбарство където не им е работата.Каква е ролята на НАТО?Да пази границите на страните членки или да служи на военнополитическите интерси на САЩ?
35
5
 
12
 
! Отговори
байхейс преди 6 години
ха така !Храбрата Българска Армия ще наглейда маковите полета на Уол Стрийтските еврей да не би гадните талибани пак да ги изкоренят и да сринат Американската икономика
34
3
 
12
 
! Отговори
Щирлиц преди 6 години
Някой афганец да е канил нашите "военни"? Какво ни ги навирате непрекъснато,като им кеф да ги стрелят-прав им път.
33
4
 
8
 
! Отговори
НЕ НА БГФАШИЗМА преди 6 години
Изпращаме дивеч на Талибаните :) ще ги подпукат за нула време, вече воините на Аллах контролират половината на страната :)
32
3
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
"Каква работа имат български войници в чужда държава? Афганистан някога нападал ли е България?"Точно заради това, че им влизаме в страната се запътили към ЕС...скоро ще престигнат още 1300!Заради америка! Турция не напразно вече не слуша америка! Тези американци изпиха кръвта на всеки!
31
3
 
18
 
! Отговори
ONGYLA преди 6 години
Ще имаме още "геройски" загинали за родината печалбари.
30
2
 
12
 
! Отговори
знай преди 6 години
Пак ще се върнат някои с,, оловни доспехи"
29
5
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До 43 шматкаАко не бяха бомбандировките от терористичната организация НАТО, Сърбите щяха да таковат майката на всички ислямисти на балканите.
28
9
 
4
 
! Отговори
шматка преди 6 години
До СърбоманСърбия и армия.хаха.Тва виц ли е.1000 албанци ви взеха Косово.
27
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Крайно време е да си заработят заплатите.
26
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Тия дни свалиха един самолет с 11 души, но нищо на писахте, но за атентата същият ден писахте, защо така?
25
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
"Пич, аз задавам въпроси касаещи българската армия. Ако ще ме занимаваш с турската си армия, значи си объркал мястото, където да пишеш и човека, който да занимаваш."Не, попитал си НАТО за какво е там...колега...А и да те подсетя не само вие сте член на нато...Нато, т.е америка си пъха носа на ВСЯКЪДЕ...за това е в Близкия изток, защото америка е като акула подушила кръв, ама в случая тя души петрол...Турция вече НЕ слуша НАТО!!! Ако си забелязъл.Хубаво ще е и вие да не я слушате...ама надали.
24
1
 
9
 
! Отговори
Що? преди 6 години
И к'во баба си ш'ъ търсят? Наш'та граница няма кой да варди , тях ги пращат на майната си! Да пращат депутатите! Там има всякакви тикви, суджукоядци и всякакви патриоти готови да бранят родината!
23
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
И какво ще правят там? Ще пазят маковите полета на янки дудъл?
22
7
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Нраво на тез момчето които ни бранят, а ние спим спокойно!
21
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Каква мисия? Афганистан е свободен и демократичен. Той е пример за Сирия и Либия.
20
1
 
11
 
! Отговори
анонимен преди 6 години
нямаме никакьв интерес в афганистан и защо трябва да пращаме още хора и да харчим пари които има интереси да си плаща
19
8
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
"Бройката на турските военни не ме интересува. Обясни ми какво прави НАТО (съюз за самозащита) в Близкия изток."Министъра на отбраната ТИ да ти отговори...знаеш ли пък на мен колко ми пука за вашите войници!!! Вие обичате да протестирате...Протестирайте да ни одат...
18
5
 
3
 
! Отговори
ЛЯВ преди 6 години
ИМПЕРСКИТЕ АМБИЦИИ НА БЪЛГАРИЯ
17
1
 
7
 
! Отговори
Хашо от варна преди 6 години
Мисията им е да пушат първокачествен опиум