Украинки се навиват да са сервитьорки за 800 лв., българките – не!

440 дошли у нас за камериерки, готвачи, бармани, миячи...
121
Украинки се навиват да са сервитьорки за 800 лв., българките – не!
Снимка: Булфото, архив

Над 440 украинци обслужват туристите по Северното Черноморие, съобщи председателят на Регионалната асоциация на хотелиерите и ресторантьорите в Добричка област Димитър Димитров, цитиран от "24 часа".

Те работят като камериери, сервитьори, рецепционисти, готвачи. Украинците са основно студенти, които учат профил "Туризъм".

Още по темата

Кандидатите са били над 1000, но не всички са отговаряли на критериите за наемане на работа у нас.

На рецепционистите брутната заплата е 820 лева, за камериерки – 780 лв, за сервитьори – около 800 лева.

Същевременно в предлаганите места за работа в Бюрото по труда в Добрич най-много са тези са туризма – камериерки, помощник-готвачи, готвачи, бармани, рецепционисти, миячи.

"Предложенията са постоянни, но към тези работни места почти няма интерес", призна началникът му Васил Сивков.

При недостиг на персонал собствениците и наемателите на обекти и техни близки работят всичко, за което не стигат хора. 

"Сезонът започна малко трудно. Допреди 10-15 дни имахме около 50-60 на сто пълняемост на базата. Около 25 юли обектите по Северното Черноморие са пълни на 100%, което ще продължи до около 28 август", каза Димитров.

Той очаква ръст на туристите между 3 и 5 процента, какъвто е бил и миналата година. Основно те ще са от Германия, Румъния, България, Чехия, Полша.

Германците почиват предимно в Албена и Балчик. В Кранево и Балчик пък отдъхват румънци, руснаци, българи.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


121
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
55
3
 
46
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Един работник или работничка,зле платен и работещ повече от 7 часа на крак,а не в седнало положение,не може да привлича туристи с изморената си,унила,отпаднала или отчаяна,намусена физиономия! Това трябва да го разберат бизнесмените,затова на Запад има и работещи на почасов или половин работен ден.Работата в много часове не само изтощава,изморява,но и е престъпление и трябва да се наказва със сериозни глоби!
54
2
 
40
 
! Отговори
вв преди 6 години
Българският бизнес пак е изключително нагъл. Това са 600 лв нето на месец, вие нормални ли сте, от Гвинея може и за 300 да работят, какво ми пука. Това е все едно в щатите да кажат "видиш ли, тука мексиканците и за 5 долара са навити, за какво 12". Що не поживеете вие с 600 лв, да видим кой навит и кой не.
53
6
 
6
 
! Отговори
Българин преди 6 години
А трябва ли вече да учим украински език?
52
1
 
4
 
! Отговори
Дарвин философ преди 6 години
До НормалноТи за колко бачкаш моралисте ?
51
1
 
49
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Българките много добре знаят,че тези 800 лева,въобще няма да ги видят!Нашите мошеници имат цял арсенал,при това ,"законни" хватки,за да не им дадат щедро обещаните пари!В края на лятото може да се очаква международен скандал в тази връзка!!!
50
17
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
За сега са украинки но после като дойдат китайците и индийците ..............малий, на *** ще му се свие акото.Аз ако някога се върна в Бг да отворя бизнес направо ги карам с корабите индийците.Работят за 100$ на месец да и плющът ушите.В Дубай е пълно с такива, пакистанци, шри ланка и т.н.Надницата е 15$ на ден и спят във фургони по 20 човека.Къде сте тръгнали бе льольовци...........
49
2
 
19
 
! Отговори
Морски ама горски преди 6 години
Нормално в Украйна средната заплата е 100$,а и след работа заработват допълнително туй унуй...То се разбра, че "бизнеса "и представителите им -политиците няма да вдигат доходите ,а ще вкарват още мизерници и от вън да си мизерстваме заедно.Е по -добре да вкарват украинки те са по земни от нашите"принцеси" вместо филипинци и индийци както искаха някои от бизнеса там са на по 20$ заплата...
48
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До АнонименНе е само в България,но и в други държави,например Чехия вземат работници.
47
19
 
12
 
! Отговори
Нормално преди 6 години
Хайде вие ми кажете как една Българка ще работи за толкова. Или и дайте 8000лв и работно време от време на време или въобще не я занимавайте. Как мислите се купуват маркови дрехи, лакчета, причесчици и суши в някое гъзарско заведение. Статистика-от бившия ми клас, най-красивите не работят а все гъзарки и накипрени. Гледам ги се разкарват с някакви 40г брадати и от не много умните...По-грозничките яко бачкат за 600лв обаче.
46
2
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Камериерки-780лв.През 2013г в 4-зезден хотел ни даваха по 400лв.
45
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До До 45Е аз ти отговорх и съм на 45 иняма милиони...ти имаш ли?
44
0
 
4
 
! Отговори
кебапчета преди 6 години
Стара ни шеф официално взема заплата колко лева , колко данъци плаща социалиста и къде са му банковите сметки в чужбина ........... и кого лъже вероятно другаря Ципрассс...
43
1
 
43
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Разликата е че украинци в момента, който им свърши смяната се обличат и си тръгват. На шефа му се завъртя свят, като му се случи, опита се да го натисне, но му казаха ако иска да работят извънредно да плаща и ако продължи да ги натиска, ще уведомят всички агенци от инспекция на труда та до ХЕИ, всички застанаха зад човека, който му го каза, не като нас Българите. Навъси глава и май другата година няма да наема украинци
42
1
 
2
 
! Отговори
ку ку преди 6 години
абе вие други мнения не зачитате ли плюя ви я на темите и повече няма да ви чета и не само това .................***
41
2
 
15
 
! Отговори
До 45 преди 6 години
Аз питам теб ,а не *** и баща ти .На 68 съм и знам много добре какво беше и преди 27 години и преди 47. Питам вас всезнаещото интернет поколение.Тия с милионите са следствие ,има ги и във вашите редици-невръстни милионери.И те нямат един РЕАЛЕН работен ден.
40
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До ХЕЙ юнациНе, никой от нас не работил.Тия с милионите САМИ С ПОТ И КРЪВ НА ЧЕЛОТО ГИ ИЗКАРАХА и до преди 27 години не съществуваше нито времето, нито пространството.Сега се роди идеята обикновените хора да "работят", ама ей ги те нещо се дърпат.Други въпроси имаш ли?
39
3
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Само в България се наемат хора от чужбина, защото работодателите са неспособни да дават нормални заплати.Но пък и сервитьорите и сервитьорките в България прекалено нагли станаха вече.Един ИТ специалист взима 1000 лева. От време на време някой по-напреднал взима около 2500. Рядко някои от тях взимат 3500 и 4000. Който не вярва, да пита някой свой познат работещ в банка, който има достъп до документи за кредитите, където са посочени точните доходи. Сервитьор в една бирария в София взима 1500.
38
2
 
0
 
! Отговори
До байхейс преди 6 години
Ти си живо доказателство на потенциалният кандидат за социална пенсия и преди това кофите.
37
1
 
28
 
! Отговори
шматка преди 6 години
До 41Какви бакшиши при олинклузив бе брато.Носиш чинии за бог да прости.
36
18
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
А бакшиша е два пъти повече.Който е бачкал това знае. Спокойно можеш да изкараш кинти за зимата ,или за една готина екскурзия на далечна дестинация както го прави мой приятел.А през зимата си гледай учението.Когато нямаш и 10 лева ,хиляда са много повече. Но за мързел не плащат,особенно на примитивни пубери.