Застой на реформата в спешното, а проблеми – цял куп!

Честите смени в МЗ също повлияват, смята Десислава Кателиева
26 юли 2017 09:23, Боряна Павлова
2
Застой на реформата в спешното, а проблеми – цял куп!

1668 гледания   |  Още видео
Реформата в спешната медицинска помощ е в застой. Това стана ясно от думите на д-р Десислава Кателиева от Асоциацията на работещите в Спешна помощ. Една от причините, по думите ѝ, са честите смени в здравното ведомство за последните 7 месеца.

"Според приетата от МС концепция за развитие на спешната медицинска помощ от ноември 2014 г. трябваше да бъдат сключени договори за закупуване на нови линейки за преоборудване на филиалите на спешна медицинска помощ и ремонти на спешните кабинети към филиалите. През последните 7 месеца, заради честите смени на министрите, се забави с една година сключването на проекта по ОП "Региони в развитие", касаещи закупуването на нови санитарни коли.

Последните закупени линейки са от 2014 година и те не отговарят на изискванията от стандарта, приет в края на 2015 година да бъдат линейки, оборудвани според БДС", обясни д-р Кателиева пред Bulgaria ON AIR.

Проблемът обаче не е само в линейките - на 22 юли изтича договорът за обслужването на комуникационно-информационната система на спешната помощ.

"Зависим изцяло от милостта на една фирма, която отговаря за комуникационната система на част от Националната система за спасяване на България. Няма резервна информационно-комуникационна система, има една система с аналогови радиостанции от 1999 година. Според официални данни на Сметната палата от септември 2015 г. едва в 8 центъра в страната тази резервна станция работи", добави д-р Кателиева.

По думите ѝ спешните медици продължават да чакат отделенията да влязат в нормативна мярка.

В разговора участва и бившият директор на "Пирогов" доц. Спас Спасков, който беше категоричен, че изброените проблеми в спешната помощ са пресилени.

Той посочи, че от 14 години линейките вървят добре и призова да се търсят повече позитивните страни, не да се набляга на негативното.


2
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
2
0
 
2
 
! Отговори
Миро преди 1 година
Не и тук. При държавните институции проблемите са изкарани в пъти по-малки от действителните размери, а съм сигурен, че тук става въпрос за бедствие
1
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
по принцип повечето проблеми в България са пресилени.