(БСП) със спецзакон – България С грижа за Пенсионера

Мотивът: Възрастните имат нужда не само от пари, но и от подкрепа
77
(БСП) със спецзакон – България С грижа за Пенсионера
Нинова сред свои възрастни привърженици. Снимка: архив, Булфото

БСП написа специален закон за възрастните хора. Според проекта на левицата възрастен човек е всеки, който е навършил 60-годишна възраст.

Червената шефка Корнелия Нинова и нейните депутати посочват, че възрастните хора са една от най-важните групи в обществото и те трябва да разберат това, а пък обществото трябва да им го засвидетелства.

Освен това хората над 60 години са над 2 милиона души при общ брой население 7,2 милиона и тенденцията е да стават все повече.

17, 5 на сто от пенсионерите живеят в бедност и заради това се налагало да има специален закон, който да регламентира мерки и програми, които да облекчат положението на тази уязвима група, смятат социалистите.

Така че в мотивите на БСП е посочено, че законът урежда "обществените отношения и провеждането на държавната политика в подкрепа на възрастните хора и гарантиране на условия за пълноценен и активен живот и равнопоставено участие в обществения живот".

Това пък ще става с приемане на Национална стратегия, а ангажименти по нейното изпълнение ще имат най-разнообразни институции - социалното, здравното и образователното министерство, общините, специален Национален съвет за възрастните хора към Министерския съвет, Агенцията за социално подпомагане.

Към министъра на социалната политика ще има и специален Фонд "Подкрепа за възрастните хора", който ще се пълни всяка година с пари от бюджета, а какви ще са сумите ще се решава година за година.

Друга идея на социалистите е да има услуга "приемна грижа" за възрастни хора, които нямат близки или те не желаят или нямат възможност да полагат грижи - така, както има приемни семейства за деца.

Специална национална карта на социалните услуги по области е предвидена още в законопроекта.

Едно от задълженията на властите ще е на всеки 25 000 души население да се изграждат и да функционират "социални услуги от резидентен тип" за най-малко 100 лица.

Общините пък ще имат императивното задължение да разкриват и поддържат "клубове за възрастни хора" - по един във всяко населено място с над 100 души над 60 години и по още един на всеки 15 000 души население. Те ще се посещават безплатно.

Здравното министерство ще разработва здравни политики за ранна диагностика и достъп до услуги, а просветното за обучения на възрастните.

Социалистите предвиждат и нови форми на социално подпомагане за възрастните с доход под линията на бедността - при определени условия.

Според депутатите от левицата "невинаги младите поколения съумяват да дадат заслужената благодарност и разбиране на предишните поколения, които са давали своя принос към икономическия растеж на страната".

Социалистите посочват още, че възрастните хора имат нужда не само от финансова, но и от социална подкрепа, за да бъдат пълноценна част от обществото.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


77
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
40
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
ТЕЗИ МЛАДИ ТУК, КОИТО СА ПРОТИВ ПЕНСИОНЕРИТЕ, МОЖЕ НИКОГА ДА НЕ СТАНАТ ПЕНСИОИНЕРИ. А бинго откри Америка. Това е целта ,да няма вече пенсионери или поне наполовина да ги намалят .Ще има вечно работещи на черно,защото никой не работи втая държава на светло! Дори и премиера не казва с какво се издържа при положение че си дарява заплатата на домове която официално му е единственият доход.
39
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
43, Валерката как спечели тези избори - нали обеща точно на пенсионерите нещо. И излъга. Щях да питам аз, що за неграмотно заглавие на статията са написали?
38
1
 
16
 
! Отговори
Нагли популисти! преди 6 години
Вместо да залъгват хората с проекти за закончета, които няма да бъдат приети, нека да поправят престъпната грешка на дългогодишния си правешки ръководител - да намерят начин да изгонят от страната докараното тук, от съседни държави, малцинство и създадените от него потомци.Като престанем да ги хрантутим с помощи, това автоматично ще вдигне пенсиите на трудовите пенсионери с по около 200 лева. Да не говорим пък колко ще спечели народ и държава от това, че престъпленията ще намалеят поне с 80%
37
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До PensionerКой ще работи, след като не му се отразява на пенсията?...това което си работил , си го взимал през заплатата. сега имаш ли същият принос, който си "давал" тогава ? сега имаш същият принос, какъвто има и този, който тогава е бил с по-малка заплата. не е ли справедливо, точно при пенсионерите да го има стремежа към "изравняване"?защо считаш, че един пенсионер *** или ченге, трябва да има по-голяма пенсия от един пенсионер учител? аз не мисля, че е справедливо!
36
1
 
3
 
! Отговори
БКП преди 6 години
сТрижа за пенсионера на промоционални цени
35
10
 
7
 
! Отговори
Трябва преди 6 години
Всички сме стъпили на вратовете на пенсионерите. Те изградиха това, което имаме днес, а ние вместо да бъдем достойни техни наследници се отнасяме високомерно и неуважително към многогодишния им труд. Прави са от БСП, трябва да има закон защитаващ хората в трудно положение, а тези, които им се подиграват са хора от миналото.
34
4
 
11
 
! Отговори
Хи хи! преди 6 години
Започна се голямото ухажване на пенсионерите от БСП - ами само те останаха като техен електорат. Обаче и най-държеливите комунисти все някога ще се преселят в отвъдното. Е,тогава вече ще имаме само партийка БСП -отбрани комунисти ,нооооо за съжаление без електорат! Ще бъдат нещо като ДОСТ.
33
3
 
9
 
! Отговори
Pensioner преди 6 години
Ми да премахнат горния праг на пенсиите. Хората са си правили вноски, за да ги получават, а после - ...! Кой ще работи, след като не му се отразява на пенсията?
32
3
 
9
 
! Отговори
до 32 преди 6 години
Нямам нищо против пенсионерите.Но нямам и ни най малка илюзия,че ще взема някога пенсия!Защото първо в страната ни има 990 000 пенсионери по болест една част от които са си здрави,но просто са си уредили пенсия по болест.Второ,защото непрекъснато се вдига трудовият стаж за пенсия и надали ще доживея такава възраст,че да се пенсионирам.По вероятно е да умра преди това.Е, всяко поколение има своя съдба нашето определено няма късмет,но хората които са се трудили и заслужили пенсия не са ни виновни.
31
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 32ТЕЗИ МЛАДИ ТУК, КОИТО СА ПРОТИВ ПЕНСИОНЕРИТЕ, МОЖЕ НИКОГА ДА НЕ СТАНАТ ПЕНСИОИНЕРИ....тези "млади" не са против пенсионерите, а са за по-голям прагматизъм към старите хора, а не продължаване на разделението и при пенсионерите на "наши" и "ваши", "на заслужили" или "незаслужили", а в пенсиите трябва да има максимален стремеж към изравняване, като се знае, че с изключение на миньорите, останалите високи пенсии са изработени от тези с малките пенсии!разбра ли ве, фашага !
30
2
 
5
 
! Отговори
до 34 преди 6 години
*резонни права* ? А младия няма ли резонни права на заплата с която да изхранва семейство ? Или те са само за 60+ годишна възраст ?
29
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
А К7АТО ТРЯБба функционираща икономика, защо нямаме такава.може би, защото управляваците не са способни да я изградят и развият тази икономика.
28
8
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Защо г-жо Нинова ?Г-жо Нинова защо допуснахте изкуствено създадения таван на пенсиите?..не може да получаваш ти пенсия, по-голяма от средната заплата! къде се намираш ти, повече ли имаш нужда от този, който е с 200 лв ? това, което си "давал на обществото" някога (колкото и да е условен този принос) си го взимал чрез заплатата. защо ще претендираш, че този твой "принос" - продължава и сега?! къде се намираш ти !!графиката на пенсиите трябва да е колкото може по-плоска!
27
3
 
9
 
! Отговори
Защо г-жо Нинова ? преди 6 години
Г-жо Нинова защо допуснахте изкуствено създадения таван на пенсиите? Това е грабеж спрямо тези , които редовно са внасяли своите пенсионни вноски и противоречи на европейските закони. От друга страна как очаквате настоящите работещи да си плащат нормалните пенсионни вноски при условие, че няма да получат съответстващите си пенсии. Така изкуствено създавате "сива" икономика. Къде е справедливостта за тези, които десетки години плащаха реалните си пенсионни вноски ? Няма я! Докога така ? Рано или късно от Европа ще търсят сметка за това!
26
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Тази непрекъснато иска да се наливат някъде за чужда сметка Лесно е на гърба на другите За да има тези изгнаници трябва функционираща икономика Другият вариант е да го направят за сметка на партия БСП
25
5
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
БСП още един път доказват, че са партия ориенталска, където на турски се говори и на ромски се спори. Нали младите трябва да произведат за да има за пенсионерите. Мислете преди да кажете поредната глупост.
24
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Нямат срам от БСП не, че другите партий са стока де.
23
6
 
12
 
! Отговори
цинизъм преди 6 години
БСП откраднаха пенсионния фонд(както всичко в държавата)и се "загрижиха" за възрастните хора.
22
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Вечният червен призив - ''Дайте да дадем!''Ами направете им клубове с ваши средства, като ви е толкова мило за пенсионерите! А когато им откраднахте парите за пенсии, не мислехте за тях. Сега с чужда пита помен ще правите, нагли арогантни копеуета!
21
3
 
7
 
! Отговори
34 преди 6 години
Пак противодействие от пишещите към резонните права на възрастнте хора!Защо?От глупост!"И ние бяхме като вас!И вие ще дойдете при нас!"Това не е молба за милостиня,господа,а законни претенции за получаване на отработеното,задължение на наследниците!След последната война английската кралица постанови-без пенсионен фонд,без здравно осигуряване.Следващите поколения да плащат на родителите за онаследеното материално и културно състояние!Къде се родихте?На поляната ли?Кой ви отгледа,изучи и т. н.