Депутати не одобриха заместниците за КФН. Само ГЕРБ "За"

Социалистите смятат, че кандидатите за постовете са без опит
27 юли 2017 11:07, Василия Пейчева
2
Депутати не одобриха заместниците за КФН. Само ГЕРБ "За"
Снимка: архив, БулФото

Депутатите отхвърлиха двете кандидатури за зам.- председатели на Комисията за финансов надзор (КФН). Само народните представители от ГЕРБ гласуваха "за", но със 110 "против" и 15 "въздържал се" предложението юристът Йордан Чомпалов и икономистът Румен Соколов да станат заместници на председателката на комисията Карина Караиванова, не мина. Депутатите от "Обединените патриоти" гласуваха с "въздържал се".

Румен Соколов трябваше да оглави управление "Надзор на инвестиционната дейност", Йордан Чомпалов - упрвление "Осигурителен надзор".

Пред депутатите Караиванова защити и двете кандидатури и обяви, че и двамата са с безупречна професионална биография. От БСП обаче скочиха, че кандидатите са с безспорен професионален опит, но не и в необходимата сфера.

"Ние не поставяме под съмнение тяхното общо образование, техния професионален опит, но доколко кандидатите отговарят на изискванията за постовете? Тук става дума за управлението на десетки милиарди лева, затова изискванията ни трябва да бъдат високи. Тази институция не е по-маловажна от БНБ", настоя Румен Гечев от левицата.

Социалистът призна, че Йордан Чомпалов е завършил с отличен успех, но нямал управленски опит. Образованието на Румен Соколов пък не било със специализация във финансите и капиталовите пазари.

"Той е впечатляващ, но не и в тази сфера. Управленският му опит е да управлява 3 души", допълни Румен Гечев.

Тъй като бюджетната комисия в парламента не успя да приеме в края на миналата година промените в процедурните правила за условията и реда за предлагане на кандидати за заместник-председатели на КФН, в момента само Ралица Агайн, която отговаря за застрахователния надзор, е с редовен мандат.

Другите двама членове на КФН са с изтекли мандати от 2 години и постовете са заети от временно изпълняващи длъжността.


2
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
2
1
 
9
 
! Отговори
ОТ ГЕРБ МНОГО КРАДАТ преди 1 година
ЩОМ Е ОТ ГЕРБ НЕ МОЖЕ ДА НЕ Е ОПИТЕН В КРАДЕНЕТО. ТЕ ТАМ ДЪРЖАТ ПРИЕМЕН ИЗПИТ В ТАЗИ НАСОКА.
1
12
 
6
 
! Отговори
Социаглист преди 1 година
Демек социалистите смятат, че кандидатите за постовете са без опит в краденето и алъш-вериша и няма да стане далаверката!