Караш ли в аварийната? 1000 лв. глоба и 3 месеца без книжка!

"Паяк" ще вдига заскобените автомобили след 19 часа
27 юли 2017 14:30,
105
Караш ли в аварийната? 1000 лв. глоба и 3 месеца без книжка!
Снимка: архив, Bulphoto

1000 лева глоба и 3 месеца без книжка за шофиране в аварийната лента по магистралата. Това прие на първо четене Транспортната комисия в Народното събрание.

По предложение на БСП депутатите от Транспортната комисия приеха наказанието за движение в аварийната лента да се приравни с наказанието за шофиране в насрещното платно.

Още по темата
По сегашния закон няма изрично упомената подобна глоба, коментира началникът на КАТ Бойко Рановски.

"Подкрепяме така предложените текстове, защото в момента нямаме изрична санкция за нарушител, който се движи в лентата за принудително спиране или спира без да има основание. В момента има един общ текст за неправилно движение по пътното платно, за което глобата е 20 лева или ако е с опасност е от 20 до 100 лева", обясни той пред "Дарик".

Според Рановски шофирането в лентата за принудително спиране е нарушение, равносилно на карането в насрещното платно, тъй като заради движение в аварийната лента са се случвали много тежки произшествия.

С други промени Транспортната комисия прие неправилно паркиралите автомобили, на които са поставени скоби, да бъдат принудително вдигани с "паяк" след 19:00 ч, когато изтича времето за зона. Комисията обаче не прие предложението в случай, че гражданите нямат 30 лева, за да платят за махането на скобата, да имат възможност да получат фиш от КАТ и да си приберат веднага колата, вместо впоследствие да си я прибират от наказателния паркинг.

Освен всичко друго комисията постави образователен ценз при шофьорските книжки. Така книжката вече няма да може да си извади никой, който няма завършен поне 10 клас или първи гимназиален курс. Друга промяна пък предвижда пробите за наркотици да не се обвързват с времето на приема им.

Така дори и шофьорът да е приемал наркотици преди 40 дни, отново ще подлежи на глоба, ако се намерят следи от тях в кръвта му. Също така, ако водачът вече ще може да избере да му бъде направена проба от слюнка с т. нар. доказателствен анализатор, ако не желае да му се взима кръвна проба. Очаква се промените да влязат в пленарна зала през септември.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


105
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
94
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Това е 3 пъти нетната МРЗ????Къде по света го има и дали с 1000 лв. глоба ще се решат проблемите. Кой измисля тези абсурдна закони. Да глобяват постоянно и редовно така ще има ефект. В Германия МРЗ нето е около 1000 Е, за превишена скорост с 10-15 км. глобата е 10 Е, няма полицай да се крие, просто получаваш фиш по пощата. Стига вече, това е малоумие и 2000 да я направят какво от това.
93
0
 
3
 
! Отговори
Рачо до 96 преди 6 години
Когато има катастрофа, ще има служители на КАТ, който ще отбият движението и ако решат, ще те пуснат по-аварийната лента.Аварийната лента е ... аварийна. Тя я за повредени автомобили, хора на които име прилошало, когато са шофирали, линейки, пожарни и полиция, в случай на задръствания и катастрофи. Има нещастници, които я позлват за изпреварване от дясно. Опазил ги Бог, да не закъснеят с 30 секунди.
92
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 96Значи като стане катастрофа и има пет километра задръстване, нещата се оправят с каране в аварийната? Точно тогава не глоби, а разстрел трябва, откъде да минат линейки или пожарни, ако потрябва... кретенията е повсеместна, и при пет ленти с такова мислене ще си останеш задръстен
91
5
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Направете по три нормални ленти на магистрала, пък тогава глобявайте. Една катастрофа като стане и задръсти редовните ленти и се извие 5 километра опашка на 37 градуса или - 20 градуса шофьорите какво да правят ? Санкция след санкция, а като стане въпрос за нормални пътни условия бюрокрацията само вдига рамене и вика : " това е положението, ако искаш" ...Мисля, че глобите са и израз на безсилие да направиш нещо добро за другите.
90
2
 
1
 
! Отговори
Наблюдател преди 6 години
До Ivo (93)По този начин андрешковците ще минавате метър.Най-добре да е процент от годишния доход, както е в Швейцария.
89
3
 
6
 
! Отговори
Българин преди 6 години
Хак да ви е сега,ха честито ви ГЕРБ и Боко.....2 пъти оставка дава, 3 пъти го докарвате на власт-какви хора сте вие бе?...Мазохисти сте направо
88
4
 
11
 
! Отговори
Ivo преди 6 години
Нещо за което никои не говори. Размера на глобата не трябва да е сума. Най-добре процент от стойността на автомобила. Не може да се прирявнява кола за десетина хиляди с такава за 150. В единия случай глоба за 100 кинта ще те накара да се замислиш а в другия важи манталитета богат съм ще си плащам и ще си нарушавам
87
3
 
7
 
! Отговори
До: 91 преди 6 години
Убеден съм, че малко повече съм покарал от теб по хубави магистрали в нормални държави, защото за добро или лошо това ми е работата. Така че е излишно да умуваш от кой свят съм. Да, такива отбивки няма. Но това не оправдава никой, който кара в аварийната, щото бърза да си докара зелето от село. Просто едното няма нищо общо с другото. А ти и такива тарикати като теб си карайте в аварийната, ама ще си плащате вече за гяволъка.
86
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До 88.Ако не разбираш, говоря за отбивки на магистралите. Със зеленина, пейки, беседки, тоалетни, съдове за отпадъци. Ама явно ти си от третия свят и това за теб е нещо непознато и излишно.
85
14
 
7
 
! Отговори
Петко преди 6 години
Какви са тия глоби бе? Тия познават ли парите ? Това не е насочено към безопасността, а към пълнене на партийните каси с пари от изтормозения беден български народ, който спи !
84
3
 
15
 
! Отговори
До: 88 преди 6 години
Ейййй, опасно племе сме значи... КАто стане инцидент всички много приказват (предимно пишат) как трябват глоби, как е пълно с комплексари и как само глоби ни оправят. Едно умно нещо да приеме тоя скапан Парламент и такива като тебе почват - само глоби, а магистралата каква е... Какъв е проблемът като ти се пикае да спреш на бензиностанция? Или ти си свикнал в храстите? Никой не те кара да си купуваш нещо от бензиностанцията, за да ходиш до ***. Който спазва правилата, няма проблеми.
83
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Нашите магистрали са като маркуч-гладки, еднообразни, скучни. Ако трябва да отбиеш по естествена нужда, да починеш, да се освежиш, да проведеш спешен телефонен разговор, това може да стане в аварийната лента. В нарушение. Или на някоя от редките бензиностанции с двойните цени. Каква е глобата на тези, за които магистралата е само километри и кубици асфалт?
82
0
 
10
 
! Отговори
До 85 а преди 6 години
Може да теглиш с гъвкава връзка на магистрала до най-близкия изход - пише го в закона, който явно не си прочел. Член 59, алинея 2 на ЗДвП.
81
0
 
20
 
! Отговори
До плъхчо (а-№77) преди 6 години
И до 72Май и двамата не знаете, че само част от ППС могат да се движат по магистрала с до 140 км/час - това са леките коли. За всички останали ППС максимално разрешената скорост е 100 км/час,ако не е и по-малко в някои случаи, като например опасен товар (70 км/час), теглене (70 км/час). За камиони, автобуси, мотоциклети и т.н. - максимално разрешената скорост на магистрала е 100 км/час, а вие какви минимални скорости сънувате? Я по-добре си върнете книжките или сядайте и прочетете ЗДвП и ППЗДвП
80
3
 
1
 
! Отговори
а преди 6 години
До До 77 аа може ли да се теглиш с мека връзка по магистрала ?
79
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Е ако почнат и да събират тези глоби, ще напълнят наистина бюджета с пари :) Имаше наскоро статия, че за 6 месеца са хванали само 142 шофьора да карат в аварийната лента, ама има ли задръстване само за час са толкова.
78
0
 
7
 
! Отговори
До 77 а преди 6 години
Я сега изкоментирай Правилникът за прилагане на ЗДвП!Чл. 149. При теглене максимално допустимата скорост на движение е 40 км/ч, а при теглене с твърда връзка по автомагистрала - 70 км/ч.Как така 70 км/час е хем максимална скорост според закона в този случай, хем минимална според теб във всички случаи.
77
3
 
11
 
! Отговори
До 77 а преди 6 години
Разсмя ме. 70 км/час била минималната скорост на магистрала. Минимална скорост за магистрала никога не е имало и няма да има, най-малкото защото и на магистралите стават задръствания и катастрофи. Ако някой твърди, че има минимална скорост на магистрала, нека цитира закона - кой закон, член, алинея и текста да не забрави. Писна ми от хора, които никога не са чели закона за движение по пътищата, а само листовки преди години, а сега акъл раздават, без да се усещат, че пишат пълни нелепици.
76
3
 
13
 
! Отговори
До 50 и 74 Дедо Мраз преди 6 години
Няма минимална скорост за магистрала, набийте си го в главите. Да има минимална скорост е безумие и означава примерно, че нямаш право и в задръстване да намаляваш и спираш. Единственият текст в закона в тази връзка е, че по магистрала нямат право да се движат ППС, които конструктивно не могат да се движат с повече от 50 км/час. Има един друг текст, който не е за магистрали, а е по принцип - който се движи неоправдано бавно, трябва да си включи аварийните светлини.
75
3
 
6
 
! Отговори
a преди 6 години
До 79Никой не ти говори, че е добре да се качваш неадекватен да шофираш, но ти правиш ли разлика между "под въздействие" и "след употреба" ? ако имаше средство, което може да хване, че си пил преди 1-2 седмици и за това ти вземат книжката, тогава същаъа песен ли щеше да пееш. Тук става, че ти се нарушава свободата да правиш нещо, когато не си зад волана. А дали това нещо е хубаво и законно е съвсем друга тема различна от правлинка за движение.