Всички в НС зад договора с Македония. Борисов: Благодаря!

Депутатите очакват документът да постави отношенията на здрава основа
27 юли 2017 15:45,
83
Всички в НС зад договора с Македония. Борисов: Благодаря!
Снимка: БТА

Единодушно депутатите приеха декларация за подписването на Договора за добросъседство и приятелство с Македония. Всички парламентарни групи застанаха зад подписването на договора, а премиерът Бойко Борисов благодари за оказаната подкрепа към правителството.

Още по темата
В декларацията е записано, че Народното събрание оценява усилията на двете държави за финализиране на преговорите по договора за приятелство и очаква подписването да бъде осъществено в съответствие с предварителните договорености.

Парламентът декларира и готовността да стартира ратификационните процедури в най-кратък срок след подписването на договора. Министерският съвет ще внася в Народното събрание и ежегоден доклад за изпълнението му.

Народното събрание очаква договорът да постави на стабилна, принципна и прагматична основа отношенията между двете държави и да бъде от пряка полза за техните граждани, пише още в декларацията.

"Единственото, което мога да кажа, е едно голямо благодаря. В тази напрегната ситуация това е едно голямо рамо за правителството, дали е декларация, дали е мандат - това няма да споря. Важното е, че парламентът показва, че това, което е подготвено като текст, бихте го подкрепили", заяви премиерът Борисов, който присъства в пленарната зала по настояване на лидера на левицата Корнелия Нинова.

Преди това тя заплаши, че ще оттегли подписа на парламентарната група в декларацията, ако министър-председателят не дойде в Народното събрание за разискванията.

По време на дебата Кристиан Вигенин от БСП заяви, че сегашният резултат по македонския въпрос е постигнат преди всичко заради смяната на властта в Скопие.

"Нека тази декларация не бъде възприемана за даване на мандати от Народното събрание за подписването на договора, тъй като вие такъв мандат не сте поискали от нас. Приемете го като политическа заявка от българския парламент, че застава зад действията, които ще предприемете", уточни Вигенин.

От левицата настояват договорът за добросъседство да доведе до конкретни ползи за гражданите от двете страни и да не остава само "сбор от добри пожелания".

От ДПС също заявиха, че подкрепят усилията на кабинета за сключването на този договор.

"Подкрепяме взаимотношенията да бъдат сложени на една прагмагична основа и на общностните интереси. Всички от Западните Балкани трябва да бъдат членове на ЕС и НАТО. България в тази ситуация може да играе ролята на медиатор, катализатор", заяви Йордан Цонев.

"С този договор ще се нормализират отношенията, ще се ликвидира леденият период и ще възтържествува историческата истина", каза и Красимир Богданов от "Обединените патриоти" и допълни, че това създава възможност за много нови пътища за България.

По думите му вече се виждат конкретни действия за инфраструктурни проекти, за отпускане на средства от ЕС за откриване на транспортни връзки и коридори с България.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


83
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
20
0
 
7
 
! Отговори
20 преди 6 години
Моля ви да приемате медикаментите по рецептата, която изписах. Розовите хапчета са вечер преди лягане, сините са сутрин. Поздрави, Лекуващият лекар
19
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
АЗ ПИТАМ: КАКВО СТАНА С КТБ?
18
3
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
провал на ГЕРБ и патриотите
17
26
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Комунистите на Радев и Нинова са бесни че Генерал Борисов с един ход реши националният въпрос на поколения българи спрямо Македония!Честито, Генерале!
16
2
 
14
 
! Отговори
Българина преди 6 години
Прагматичната основа е ялова като *** основата трябваше да е българска, сега е предателска турско американска, разделяй и владей по банкянски. Първия бок лук който ги призна беше жельо нещастника селски, а тоя ни довърши
15
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Договор за обединение с Охридска и Вардарска Българии и излизане на Йонийско море.
14
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До АнонименДа го кажем по-просто===============по-просто от това едва ли можеш, ама де да знам, тя глупостта е безкрайнаНещастника, който е каталясал си ти, защото тук става въпрост за нас,за Българите, ако въобще това ти говори нещо.
13
4
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
самият факт, че в началото на договора се говори за 2 НАРОДА, а не за 2 НАЦИИ, е вече пълен провал и фарс. не знаех, че има 240 неграмотни антибългари в това нс.
12
15
 
6
 
! Отговори
дръндер преди 6 години
Комуно- костветата реват в един глас, лилавото БКП дори вдига повече врява от червеното !
11
27
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Да го кажем по-просто - пореден *** за руската кочиина! Македония в ЕС и НАТО и кремълския нещастниик ще каталяса!
10
5
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Обаче визи за САЩ-йок!))Само му беше разрешено да се снима с господаря.
9
5
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ал капоне пасти да яде
8
4
 
5
 
! Отговори
лакеи преди 6 години
Скоро подобни договорчета с всички комшии (освен Гърция) та да не бегате от кюпа, прифронтоваци. Нратишките и те ще ни благодарят в най-кратки срокове.
7
6
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Е какво очаквате от еднокнижник?Дават му там нещо-подписва. Да не мислите, че го чете.
6
5
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
КАТО БАЦЕ ЛИСИЦА НЯМА. ВСЕКИ БОЖИ ДЕН СЕ ГОВОРИ ЗА ВСИЧКО ДРУГО АСВЕН ЗА ОХАЛА НА БЪЛГАРИНА В МОМЕНТА. ВСИЧКИ ЦЕНИ ЗА ХРАНИТЕЛНИТЕ СТОКИ СКОЧИХА С ОТ 20 ДО 30% А ПЕНСИИТЕ НА ХОРАТА С 2 %,ЗАПЛАТИТЕ НАШИТЕ ПИШМАН БИЗНЕСМЕНИ ВСЕ ОТ КРЪГА НА ИЗПЕЧЕНИТЕ ГРАБИТЕЛИ НА БЪЛГАРИЯ ИСКАТ НАМАЛЯВАНЕ ,ИСКАТ ПРЕМАХВАНЕ НА КЛАСА ,НО ЗАТОВА СЕ МЪЛЧИ! ВМЕСТО ДА СЕ ОПРАВЯМЕ НИЕ ПОТЪВАМЕ ВСЕ ПО-ВЕЧЕ. МОЖЕ ЛИ БАЦЕ ДА ПОЖИВЕЕ С ПО 5 ЛЕВА НА ДЕН И НЕ САМО ТОЙ,АМИ И НЕГОВИТЕ ДРУГАРЧЕТА -ДЕБЕЛАЦИТЕ !НЯМА ДЪРЖАВА А МУТРИ
5
5
 
12
 
! Отговори
шматка преди 6 години
Договора е между Р.България и Р.Македония.Утре макетата като си сменят името под гръцки натиск този договор ще важи ли.
4
5
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Като влезнат в ЕС как ше ни благодарят макетата. На тоя ше му стане тясно няма да може да се скрие от благодарностите по него ! А между другото мъжкаря кога ще направи същият договор със Сърбия ?Да иде да поговори с колежката по съдба,нали той ги разбира от тоя тип хора !
3
4
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Веднага ще ви кажа, този договор зад който всички от НС застават няма да промени нищо! Главите на т.н. Македонци отдавана са циментирани от пропагандата, че България е неприятел. Те ще продължават да изопачават историята, да си преписват този или онзи поет, писател, революционер. Аз мисле, че огромното мнозинство у нас се надсмива над тази политика на Македония. Те са толкова малки, а зад тях са застанали агресивните албанци-муслимани, които рано или късно ще им видят сметката. Ще плащат скъпо!
2
5
 
22
 
! Отговори
Рептилче преди 6 години
Добър ден господин Х Суджук как върви строежа на 'Турски поток' как върви предателството спрямо Българите добре ли върви?
1
14
 
10
 
! Отговори
Гошо...Тъпото преди 6 години
За три мандата Боко свърши една...хубава работа;и това не е...малко.