Българката Мира с обвинение от Турция – за пропаганда

Тя е освободена от ареста с подписка, има забрана да напуска страната
Обновена: 28 юли 2017 20:42 | 28 юли 2017 20:05, Веселина Йорданова
34
Българката Мира с обвинение от Турция – за пропаганда
Снимка: архив, Ройтерс

И втората българка, задържана в Турция, е освободена от ареста, но с обвинение.

Още по темата
Българките Мира и майка й Веселина, които са от турски произход, бяха арестувани в турския град Дидим, като майката бе освободена от ареста по-рано.

Те били в компанията на британец, който също е задържан. Той и по-младата жена са разследвани за връзки със сирийския клон на обявената от Анкара за терористична организация на кюрдите ПКК.

М. Я. А. е освободена с мярка за неотклонение подписка два пъти седмично до насрочване на дело, съобщиха от пресцентъра на МВнР по информация на оперативния щаб под ръководството на посланик Надежда Нейнски.

Наложена ѝ е забрана да напуска страната. Тя е обвинена в "пропаганда на терористични организации". Съгласно чл. 7 от Закона за борба с тероризма (№ 3713/12.04.1991) на Република Турция за "пропаганда на терористични организации” се предвижда наказание "лишаване от свобода" в размер от 1 до 5 години.

Като утежняващо вината обстоятелство се посочва извършване на деянието чрез електронни или печатни медии.

В Генералното консулство на България в Истанбул, както и в посолството ни в Анкара продължават работа оперативните щабове под ръководството на посланик Надежда Нейнски.

Двете ни мисии са в непрекъснат контакт с местните власти, както и с родителите на задържаната българска гражданка. Дипломатите ни оказват необходимото съдействие.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


34
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
20
0
 
2
 
! Отговори
100%TURK преди 6 години
До наблюдател.А новини за писане има в изобилие. ...Ето и аз чакам например , вече втори ден да излезе новина за Пакистан. Там , техния "гюлен" , успя да свали от власт премиера Навас Шериф.
19
1
 
5
 
! Отговори
Наблюдател преди 6 години
За пореден път т.н. журналистика хиперболизира една новинка, само и само да има за какво да се пише. Това е толкова несъществено за поечето хора. Къде бяхте когато българката в македония беше в затвора ..., колко предавания направихте за това????Що се отнасе до тези кюрди- толкова им е акъла да влязат в турция.
18
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ако е българин, пулестата Нада няма да си мръдне пръста, ама сега решила да се прави на посланик
17
2
 
10
 
! Отговори
байхейс преди 6 години
"Българката" Мира, дето нито е Българка нито е Мира, еджа ли е правила пропаганда на Български езиктака че напълно си заслужава затвора !
16
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Каква българка е тази кюрдка? Няма човек с турски произход който да сътрудничи на кюрдски терористи убиващи турци.
15
4
 
10
 
! Отговори
Светослав Бургуджиев преди 6 години
На българката баща и се казва Яшар ,а любовнкиа и е задържан преди в Англия с обвинение за връзки с терористични групи ..То и оня дето рита жени по стълбите в немското метрото е българин по вашта логика.
14
2
 
5
 
! Отговори
ime преди 6 години
Младата ``терористка`` се подвизава по соц. мрежите, като Mira Rojkan и е българка с кюрдски произход.
13
15
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Малцина знаят за малоазийските българи. Днес тези хора се наричат кюрди. Дано тази жена бъде освободена и се махне от там.
12
3
 
7
 
! Отговори
мхм преди 6 години
Не виждам българки тука, а само турко-кюрдки или там какво са...Да си стоят в родината.
11
2
 
2
 
! Отговори
Депремиран преди 6 години
Нама да мога да спя днес, каква трагедия, ше се разплача.
10
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
"Веднъж ме спират полицаии без причина и ме тарашиха като че ли съм подозрително лице "В България са ме спирли за рутинна проверка в един ден 3 пъти. И поне по веднъж месечно, ей така заради металисткият ми външен вид. Откакто сложих костюм, нито веднъж. После обяснявай че "рутинните" проверки не са предубедени.
9
21
 
13
 
! Отговори
БЪЛГАРСКИЙ преди 6 години
ТУРЦИЯ РАБОТИ ИЗЦЯЛО ЗА ИСЛЯМСКА ДЪРЖАВА. АНГЛИЧАНИНА И ПРИЯТЕЛКАТА МУ БЪЛГАРО-КЮРДКА СА БОРЦИ ПРОТИВ ИСЛЯМСКА ДЪРЖАВА, А ТУРЦИЯ ГИ ЗАДЪРЖА, КАКВО ЗНАЧИ ТОВА? ТУРЦИЯ Е ГЛАВЕН ПОДДРЪЖНИК НА МЮСЮЛМАНСКИЯ ТЕРОРИЗЪМ.
8
1
 
1
 
! Отговори
До ШибиРиби преди 6 години
Може само прах за пране да вземеш от Едирне...
7
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Рутинна проверка както в запада Веднъж ме спират полицаии без причина и ме тарашиха като че ли съм подозрително лице
6
1
 
8
 
! Отговори
Българин от Св.Запад преди 6 години
А какво значи мюсюлманско държава? Държава в която исляма е обявен за държавна религия или држава в която живеят мюсюлмани? Защото съм виждал разни статистики, според които и Албания се води мюсюлманска държава, пък аз когато ходих имаше повече църкви отколкото джамии и не видях нито една жена с кърпа на главата.
5
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
не знам тия от столипиново дали са турци до 9-то, 10-то коляно, ама знам със сигурност че не са ползвали турска баня през нито едно от колената
4
9
 
2
 
! Отговори
Българин от Св.Запад преди 6 години
До Ха-Ха-ХаА я ми дефитирай разликата между ром и турчин, защото до колкото знам тези от Столипиново се пишат мюсюлмани, говорят турски и заявяват че са турци?! Има и други примери..
3
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До ХА-ХА-ХА !Българин съм аз, защото имам родословното си дърво до девето коляно и знам, че произхождам от етнически българи....я ми дефинирай понятието "етнически българин", че комай и това не е по силите на историците ...
2
11
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Не ходете в тази държава, не разбрахте ли. Като ги знаем какви побърканяци са, могат да ви спретнат такива обвинения, все едно сте Карлос Чакала. Важното е да се намират виновни и чужденци. Един вид, атакуващи "мирния им живот" и застрашаващи "тяхната демокрация". Жалко за свестните хора в Турция. Ердопобъркан ще ги избие. Но, мисля че американците ще видят сметката на Ердопобъркан.
1
2
 
17
 
! Отговори
Тикволандия преди 6 години
E що така. Мислех, че щом Боко отиде на крака в Истанбул да оближе лично задните части на Ердоган българите няма да ни закача новия султан?