Българката Мира с обвинение от Турция – за пропаганда

Тя е освободена от ареста с подписка, има забрана да напуска страната
Обновена: 28 юли 2017 20:42 | 28 юли 2017 20:05, Веселина Йорданова
34
Българката Мира с обвинение от Турция – за пропаганда
Снимка: архив, Ройтерс

И втората българка, задържана в Турция, е освободена от ареста, но с обвинение.

Още по темата
Българките Мира и майка й Веселина, които са от турски произход, бяха арестувани в турския град Дидим, като майката бе освободена от ареста по-рано.

Те били в компанията на британец, който също е задържан. Той и по-младата жена са разследвани за връзки със сирийския клон на обявената от Анкара за терористична организация на кюрдите ПКК.

М. Я. А. е освободена с мярка за неотклонение подписка два пъти седмично до насрочване на дело, съобщиха от пресцентъра на МВнР по информация на оперативния щаб под ръководството на посланик Надежда Нейнски.

Наложена ѝ е забрана да напуска страната. Тя е обвинена в "пропаганда на терористични организации". Съгласно чл. 7 от Закона за борба с тероризма (№ 3713/12.04.1991) на Република Турция за "пропаганда на терористични организации” се предвижда наказание "лишаване от свобода" в размер от 1 до 5 години.

Като утежняващо вината обстоятелство се посочва извършване на деянието чрез електронни или печатни медии.

В Генералното консулство на България в Истанбул, както и в посолството ни в Анкара продължават работа оперативните щабове под ръководството на посланик Надежда Нейнски.

Двете ни мисии са в непрекъснат контакт с местните власти, както и с родителите на задържаната българска гражданка. Дипломатите ни оказват необходимото съдействие.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


34
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари