Гьокче едва ли ще бъде записан със златни букви в отношенията ни с Турция!

Георги Димов: Посланикът ще бъде запомнен с намеса във вътрешните ни работи
Обновена: 29 юли 2017 17:28 | 29 юли 2017 17:27, Веселина Йорданова
97
Гьокче едва ли ще бъде записан със златни букви в отношенията ни с Турция!
Снимка: архив, БулФото

Съмнявам се, че посланик Гьокче ще бъде записан със златни букви в историята на двустранните ни отношения с Турция. През последните две години от негова страна имаше една много груба намеса в нашите вътрешни работи и изборен процес.

Още по темата
Това коментира в предаването "Светът е бизнес" на Bloomberg TV Bulgaria бившият български генерален консул в Одрин и Истанбул Георги Димов.

Припомняме, че Анкара официално обяви, че отзовава досегашния си посланик в София Сюлейман Гьокче четири месеца преди края на мандата му, като за негов заместник бива назначен Хасан Улусой.

"Това е наистина недопустимо за един посланик. Съгласно Виенските конвенции за дипломатическите и консулските отношения от 1961 г. основаната мисия на всеки ръководител на дипломатическа служба – посланик или консул, е да развива приятелските отношения. Разбира се, винаги възникват търкания, но тогава той би следвало да съдейства за разрешаването на проблемите, а не самият той да е проблем и първоизточник на проблеми", допълни той.

Според него всеки сам следва да си направи оценката относно работата на Гьокче от това, че си тръгва предсрочно и от страната, в която го пращат – Гватемала.

"Факт е обаче, че благодарение на неговата намеса и действия България, която бе единственият съсед на Турция, с който Анкара нямаше никакви проблеми, фактически влезе в категорията на проблемните за Турция страни като Гърция, Иран, Сирия и т.н.", каза Димов.

"Ръководството в Анкара е оценило, че това, което Гьокче направи, силно вреди на интересите и на Турция", изтъкна още той.

"Силно се надявам новият посланик да има някаква реставраторска мисия", допълни бившият генерален консул в Одрин и Истанбул.

Целия разговор с Георги Димов можете да видите на сайта на Bloomberg TV Bulgaria

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


97
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
28
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
ГЬОТче ще остане записан с малки букви някъде назад.
27
8
 
15
 
! Отговори
ВЪПРОС към ДАНС преди 6 години
А Местан ще бъде ли отзован обратно в Турция ?
26
13
 
7
 
! Отговори
Pastirma efendi преди 6 години
ey q sprete da plyuete po Turciq.tq e na milioni godini predi vas SUDJUK BAY GANYOVCIP
25
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Едва ли сериозен българин участва в безплодните дебати на този форум с ниско ниво. Затова пък се проучват бъдещите цели когато му дойде времето. Един от първите ще бъде едно КРЕЧЕТАЛО от Кърджали, който си мисли, че е анонимен.
24
6
 
12
 
! Отговори
Умен преди 6 години
И Гватемала му е много на тоя. Трябваше да го пратят в Огнена земя или в Северна Якутия да му смръзне цифката на -62С и да агитира белите мечки да гласуват за ДОСТ. И да провери дали Алах като забранява пиенето на алкохол дали разрешава да се яде замръзнал на клечка.
23
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
А, що, да му дадат орден "Стара планина", нали има традиция.
22
5
 
4
 
! Отговори
ZZP NL преди 6 години
До Анонимен-Ami izselnitsite i v turkia yadat svinsko i si varyat domasna rakia kontrabandno v kilerite si,Nie ne si li poznavame stokata ha ha.
21
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До ZZP NLSvinsko li,znaem vi vas
20
14
 
9
 
! Отговори
Asa преди 6 години
Турция притежава 4 най силна армия в света. Произвежда Атак хеликоптери - един от най добрите. Произвежда множество безпилотни самолети и такива които носят бомби. Това са Вайрактар и Анка. Произвежда един от най добрите танкове - Алтай. Рокетсан произвежда лазерни ракети. Корабостроенето изкара един от най модерните 3 на ред са още 3 от които единия ще е самолетоносач. F 16 се зглобява там на ред е лично производство изтребители, преговаря се с ролс ройс...............
19
13
 
7
 
! Отговори
ZULU преди 6 години
До ХА-ХА-ХА-ХА-ХААААААА-GERMANIA AKO PRIDNE STE SE IZPARITE OT PLANETA TA VIE MOJE EDINSTVENNO IBRITSI I BROYEMITSI DA PROIZVEDETE TAKA CHE TIYA PRIKAZKI GI RAZPRAVAY NA DETSATA
18
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Хахо-ХихиТия 170 коня да не стоят вързани някъде около Одрин?
17
10
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
"Турски технологии".... това да не е някакъв виц! Кога турчин е изобретявал нещо? Колко университета е имало в Османската империя, известна още като "Болният човек на Европа"? Отговорът е НИКОЛКО! Набийте си го в празните кратуни. Вие дори къщи не можете да си построите като цивилизованите хора. В Анадола живеете в кирпичени колиби и в дупки в скалите. В 21 век!!! Наскоро беше станало някакво земетресение 3-та степен и загинаха няколкостотин човека заради калпаво строителство...
16
5
 
6
 
! Отговори
Asa преди 6 години
Не, не е така. Отива в Гватемала понеже жена и става посланик в Доминика. ТакА че може би е възнаграден. Гръмнете от яд. Спрете с измислените си новини относно Турция.
15
12
 
10
 
! Отговори
До 31 преди 6 години
Като цяло българските турци са много прости, въобще не знаят на кой свят се намират, не знаят кои са.... Също са и много неграмотни.....
14
7
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Гледам, руските *** са минали сега на турски лири. Ми тъй е, ду.педавците са си ду.педавци, а парите не миришат!
13
2
 
6
 
! Отговори
вай бе! преди 6 години
Алоооооо админа оти триете коментари бе.......?????На тия отрепките- расистката *** си развява байрака, а в същото време триете коментари, където няма никакво нарушаване на правилата!Що за медия сте вий- расистка или---- каква?!!
12
14
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
България не претендира да е някакъв регионален или световен фактор, както претендира Анадолски ***. Смятам, че в България хората живеят в пъти по-добре, отколкото в "суперразвитата" Турция, независимо с какви заводи и предприятия можете да се похвалите. Те няма да са там още дълго. Много скоро ще хлопнат кепенците и първи ще са заводите на "Мерцедес" и другите немски компании, които Ердо обвинява в тероризъм. Тогава ще ви останат за хвалба само селата без течаща вода и канализация.
11
15
 
10
 
! Отговори
WHITE POWER преди 6 години
Какви са тия посланици ве? Въобще не трябва да има в България турски и арабски посолства. Въобще не трябва да имаме отношения с подобни дивашки държави.....
10
4
 
10
 
! Отговори
Далавери инвест преди 6 години
В България инвестиции да искаш. Наскоро инвестирахме в ограда, хотели и репатриращи автомобили за мигранти. Доста канализирахме нещата. Далаверата върви.
9
8
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Щом се плюе по Гьокче, значи си е вършел добре работата. Това е най-добрият атестат за един посланик.Дано и по н.пр. Улусой не спират злобните коментари! Ако почнат българите да го хвалят, значи не става.