Гьокче едва ли ще бъде записан със златни букви в отношенията ни с Турция!

Георги Димов: Посланикът ще бъде запомнен с намеса във вътрешните ни работи
Обновена: 29 юли 2017 17:28 | 29 юли 2017 17:27, Веселина Йорданова
97
Гьокче едва ли ще бъде записан със златни букви в отношенията ни с Турция!
Снимка: архив, БулФото

Съмнявам се, че посланик Гьокче ще бъде записан със златни букви в историята на двустранните ни отношения с Турция. През последните две години от негова страна имаше една много груба намеса в нашите вътрешни работи и изборен процес.

Още по темата
Това коментира в предаването "Светът е бизнес" на Bloomberg TV Bulgaria бившият български генерален консул в Одрин и Истанбул Георги Димов.

Припомняме, че Анкара официално обяви, че отзовава досегашния си посланик в София Сюлейман Гьокче четири месеца преди края на мандата му, като за негов заместник бива назначен Хасан Улусой.

"Това е наистина недопустимо за един посланик. Съгласно Виенските конвенции за дипломатическите и консулските отношения от 1961 г. основаната мисия на всеки ръководител на дипломатическа служба – посланик или консул, е да развива приятелските отношения. Разбира се, винаги възникват търкания, но тогава той би следвало да съдейства за разрешаването на проблемите, а не самият той да е проблем и първоизточник на проблеми", допълни той.

Според него всеки сам следва да си направи оценката относно работата на Гьокче от това, че си тръгва предсрочно и от страната, в която го пращат – Гватемала.

"Факт е обаче, че благодарение на неговата намеса и действия България, която бе единственият съсед на Турция, с който Анкара нямаше никакви проблеми, фактически влезе в категорията на проблемните за Турция страни като Гърция, Иран, Сирия и т.н.", каза Димов.

"Ръководството в Анкара е оценило, че това, което Гьокче направи, силно вреди на интересите и на Турция", изтъкна още той.

"Силно се надявам новият посланик да има някаква реставраторска мисия", допълни бившият генерален консул в Одрин и Истанбул.

Целия разговор с Георги Димов можете да видите на сайта на Bloomberg TV Bulgaria

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


97
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
8
9
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Българите дори министър на външните работи сме нямали поне на половината на интелекта на н.пр.Гьокче.
7
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Това коментира в предаването "Светът е бизнес" на Bloomberg TV Bulgaria бившият български генерален консул в Одрин и Истанбул Георги Димов...А въпросният господин Димов кой беше?Нещо го избива на професионална завист и ревност.
6
1
 
17
 
! Отговори
А бе преди 6 години
За какво ли му е на Ердоги посланик в България,след като си има верен слуга-башбакан Борисоглу????
5
2
 
2
 
! Отговори
Психолог преди 6 години
Ако не се интересуваше даже нямаше да прочетеш заглавието на статията.
4
9
 
6
 
! Отговори
Хм преди 6 години
Гьокче е срам за България и българското правителство,което му търпеше прос.тотиите без да го изгони години наред!Ако го бяха изгонили щеше да има голяма полза,щото щяха да ни върнат безполезното и некадърно Наде!
3
0
 
3
 
! Отговори
Отзад преди 6 години
Щях да пиша за ББ и Г ама се отказах щеше да е много грубо.
2
15
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Този гнусен наглец си правеше каквото иска у нас. Тиквара му трепереше и му се мазнене. Канеха го по продажните БТВ и НОВА и му се навеждаха. Рапона не посмя да го изгони, въпреки че мърсуваше из турските региони. Ако го бяхме изритали, щяхме да покажем, че имаме достойнство. Но такива качество БиБитко не познава. В коя държава щяха да го търпят, в никоя! Само у нас. Когато Русия беше зад нас, турчулята не смееха да шукнат, за да не ядосат Мечката. Добре, че Турция върви надолу, обречена от Ердо
1
5
 
24
 
! Отговори
Край преди 6 години
Гьокче ще го запомня с нещо умно. Като му казаха че Турция не е демократична отговори така: Турция търси своя баланс между свобода и сигурност. България живее в натрапен от ЕС баланс и за това по селата избиват старците за едната пенсия. Свободата дето е подходяща за германеца за българина става свободия а за рома -дивотия.