Култура без граници: Демонстрация на индивидуализма чрез мастило

Татуировката е начин за адаптиране към стреса, бунтарство или показност?
Обновена: 29 юли 2017 10:31 | 29 юли 2017 10:27,
9
Култура без граници: Демонстрация на индивидуализма чрез мастило
Снимка: visualhunt.com

Татуировката е един от начините за адаптиране към стреса в съвременния свят, форма на свързване, коментира психологът доц. д-р Маргарита Бакрачева.

По думите й през последните две десетилетия се наблюдава голямо разпространение на рисунките по тялото във възрастовата група 19-40 години.

Около 30% от европейците имат поне по една татуировка, обяви Бакрачева. Според нея тялото си рисуват хората, които искат да придобият вътрешна увереност, за да продължат нататък. Те не се притесняват да се заявят, от една страна, а от друга - да черпят ресурс. Връзката е двупосочна: аз към света и светът към мен, пояснява специалистът, цитирана от БТА.

Тя определя татуировката като индивидуален избор на показност. По думите й най-често по тялото се изобразява символ, понякога рисунките са смесени с надпис, най-рядко татуировката се състои само от надпис.

Някои изследвания в Европа разглеждат това като подражание - аз искам да се слея с другите и като групова принадлежност, коментира експертът. Други проучвания установяват, че хората се чувстват по-бунтарски и повече индивидуалисти. Много хора избират скрито място за татуировка, така че да не се налага да бъде прикривана на работното място, или при официални срещи, отбелязва Бакрачева.

80% от 217 души споделили в анкета, че правят първата си татуировка осъзнато, а не като спонтанно решение, независимо от възрастовия диапазон. У нас отчетливо водещ е личният избор, докато в чужбина най-важен е външният фактор, например репутацията на студиото, в което човек отива, уточни Бакрачева. Скоро след първата татуировка се появява желание и за втора, и трета. Има и хора, които остават с една татуировка по 20 години.

Динамиката в разпространението на татуировките е аналогична с промяната на поведението в социалните мрежи, смята психологът. По думите й татуировката винаги е била част от културата, символизирала е статус, имала е предпазна функция.

Стереотипите във възприемането й вече са разчупени, тъй като след първоначалното пренасяне главно от полинезийската култура, е съществувала забрана за татуиране в много страни, разказа Бакрачева. Според нея сега вниманието е насочено към медицински проблеми, подобряване на мастилата, изследване на зависимостта при хора, покрити изцяло с рисунки.

Обществото е променило нагласите си към хората с татуировки, каза също Бакрачева. Повечето асоциации се свързват с красива, художествена рисунка. Негативно настроените считат, че това е търсене на внимание и има по-безопасни начини човек да се покаже пред света.

Татуираните имат идентичност за себе си и като хора, които споделят един поглед и светоусещане, определи психологът.

Татуировките са една от най-старите форми на изкуство. Носят се от времето на неолита до днес, затова се смятат за вид култура без граници, посочи доц. д-р Маргарита Бакрачева.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


9
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
8
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Няма никакъв индивидуализъм в татуирането. Напротив - правят го от страх да не останат по назад от тълпата "модерни".
7
3
 
6
 
! Отговори
бай Ставри преди 6 години
Абсолютна глупост, комплексарщина, позьорство, стадно подражателство, малоумие, ............
6
1
 
2
 
! Отговори
Гошу преди 6 години
Харесвам момичета с татуировки. Отдалече им личи, че обичат да правят неща, за които после съжаляват...
5
3
 
4
 
! Отговори
Гошу преди 6 години
Аз съм целия нашарен по тялото, ама преди години, когато си ги правих хората не гледаха с доброи око на татуираните и затова така си ги правих, че като съм с фланелка да не си личи, че съм нашарен :) Сега обаче е друго и съм решил да си направя един ръкав на едната ръка и да си татуирам всички пръсти. Сега това е голяма мания :)
4
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До АнонименЕ на кво подържават?На бригадири с черни джипове бухалки и картечници?Така де -бизнесмени;)
3
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Може да си сигурен, че татуираните у нас не подражават на руските такива.Заглавието на статията е О.К..Културата на глобализма изведе като основна ценност индивидуализма-парадоксално, но факт.Аз предпочитам фразата култура на атомизираното общество.Твърдя, че всичко, което се случва, бележи края на Европейската цивилизация.
2
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Абе отвратително е в мнозинството си. Може би има 2-3 % естетични татуировки, ама все пак за цял живот е това. На 50 години няма как да ти стои добре татуса. Като ти харесва изкуството - купи си пластика или картина, като искаш да кажеш нещо толкова смеслено на света около себе си , напиши книга. Ама да се изрисуваш заради комплексите си и после няколко пишмян психолози да те изкарат "свързан", когато дефакто това е вик на конформизъм и не малко нарцисизъм
1
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Не просто бизнес.В САЩ стана модно лошите момчета и момичета да се татуират,в Русия затворниците имат цяла система на разпознаване звезди,кръстове,църкви светци полумесеци и тн.Значело дали лицето е ножар-ръгач,изнасилвач или крадец.Та след години беше редно и очакваемо и българските комплексари да избухнат с татуси.Ама ха да не са по-нзд от руските затворници,я?Къде едните къде другите...