Българинът все по-апатичен и разочарован, но не иска избори

40% са убедени, че кабинетът "Борисов 3" ще изкара пълния си мандат
Обновена: 30 юли 2017 16:23 | 30 юли 2017 13:30, Камелия Цветанова
116
Българинът все по-апатичен и разочарован, но не иска избори
Снимка: Олег Попов, Dnes.bg

След изтощителната поредица от избори през последните четири години – три пъти извънредни парламентарни, местни, европейски и президентски, апатията и разочарованието от дейността на институциите и партиите вземат връх.

Изводът се потвърждава от продължаващата ерозия на доверието в основните институции, както и от отлива на избиратели от политическите партии.

Независимо от всичко това едва 12% е делът на хората, които желаят нови парламентарни избори, а близо 40 на сто смятат, че в една или друга форма правителството ще се задържи на власт до края на конституционния си мандат. Това сочат данните от социологическо проучване на Агенция „Афис“, проведено в периода 21-25 Юли 2017 г.

Според анализа на Агенция "Афис“ кабинетът се крепи най-вече на баналността.

Бойко Борисов за трети път е министър-председател, поведението на управляващата партия, макар и неодобрявано, е добре познато, опозицията не е достатъчно мощна и безусловно приемлива, за да наложи обществен натиск за промяна, мотивират извода си социолозите.

Според тях дори и корупционните и другите скандали около властта не правят това впечатление, които биха направили в близкото минало.

На фона на общата нестабилност и спадащо доверие в политиката Европейският съюз е върнал позитивния си рейтинг и доверието в него, след продължително прекъсване, отново превишава недоверието.

Въпреки Brexit, бежанския проблем и всичко случващо се в държавите от контитента, Европа за пореден път се превръща в извор на надежда и символизира антитезата на разочарованието от националната политика.

Стабилна изглежда и президентската институция, която е лидер в доверието на гражданите.

Дори и след публичната кампания на управляващите срещу президента по всички основни събития и драми, съпровождащи този конфликт – геополитически ориентация, превъоръжаването на армията, позитивните оценки на гражданите гравитират към страната на президента - почти 60% от българите се доверят на Румен Радев.

На дъното в класацията е съдебната власт, но и парламентът я следва по петите.

Мандатът на Народното събрание е още в началото си, а рейтингът на върховната институция на властта е в стойности, характерни за края на дейността на парламента, и близки до типичната за навечерието на нови избори атмосфера.

Евентуални нови избори обаче няма да доведат до никакви съществени размествания.

Въпреки, че първа политическа сила е групата на потенциалните негласуващи, съотношенията между основните партии се запазват в предишните граници.

Преизчислените данни спрямо дела на потенциалните гласуващи показват, че при евентуални нови избори в парламента ще бъдат представени същите партии и коалиции, които и сега участват в работата на законодателния орган на властта. Най-малко щети от положението понася главната опозиционна сила – БСП, заради което дистанцията между нея и водещата политическа формация ГЕРБ се е скъсила до стойности, които са били регистрирани непосредствено преди проведените предсрочни парламентарни избори през пролетта.

Най-големият губещ е групата на извънпарламентарните партии, но и двете формации от управляващото мнозинство инкасират съществен отлив на подкрепа в сравнение с вота, който са получили на парламентарните избори. БСП запазва предишното си влияние, но кризата при останалите политически сили я е предвижила по-напред в общата класация.

Няма нито една тема или актуален проблем, по които намеренията или действията на управляващите да срещат разбиране или одобрение от страна на гражданите – от икономиката и социалната политика до международните отношения.

Мнозинството от гражданите преценяват, че живеят по-зле в сравнение с миналата година и нямат позитивни очаквания за близкото бъдеще.


116
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
98
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Да откажеш да ходиш на избори, за да си "избираш" нечии марионетки не е апатия, а осъзнаване на проблема.
97
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Като осъзнаете, че негласуването не е апатия, може и да се промени нещо.
Негласуващите са истинскта опозиция на властта, а не тези, които са на второ място на изборите.
96
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Айде референдум за "Гербсит"! :)))))))
95
0
 
2
 
! Отговори
ТОВА Е ИСТИНАТА преди 1 година
И НЕ САМО ТОВА 102, ТЕЛЕВИЗИИТЕ И МЕДИИТЕ ВЪОБЩЕ,НЕПРЕКЪСНАТО ВНУШАВАТ, ЧЕ МУТРАТА БОРИСОВ НЯМА АЛТЕРНАТИВА. А ЧЕ БОРИСОВ Е КРИМИНАЛЕН ТИП И СЪСИПВА БЪЛГАРИЯ ЧИСТО ПО МУТРЕНСКИ, ТОВА УДОБНО СЕ ЗАБРАВЯ И НЕ СЕ КОМЕНТИРА ОТ СКЪПО И ПРЕСКЪПО ПЛАТЕНИТЕ ЖУРНАЛИСТИЧЕСКИ ПРОСТИТУТКИ. ГЕРБ НЕ ПЕЧЕЛЯТ ИЗБОРИ ОТ 2013 Г. НАСАМ. КУПУВАТ, ПРИТИСКАТ, МАНИПУЛИРАТ И КРАДАТ ГЛАСОВЕ В ИМЕТО ДА СА НА ВЛАСТ, ЗА ДА КРАДАТ БЕЗНАКАЗАНО И В ОГРОМНИ РАЗМЕРИ.
94
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
ГЕРБ фалшифицират всички избори от 10 години насам, така че нормалните хора не виждат смисъл да отиват до урните за да изкопаеми ават властта на Еднокнижника.
93
0
 
6
 
! Отговори
вълкосел преди 1 година
трябва да съм луд да отида на избори, изборите се купуват с пари, депутатите са суджуци,
имаме и суджук партия,трябват ни 100, а не 240 депутата, няма да гласувам вече,няма....
92
1
 
1
 
! Отговори
соцялно слаб депудат преди 1 година
Голям праз че е разочораван българина ,че му са ниски доходите, пенсиите били мизерни,депутатите са на море 1м платен отпуск и са под чадъра с биричка в ръка ,няма да се занимават с ваще простотии.
91
3
 
1
 
! Отговори
Край преди 1 година
Българинът не иска избори които не променят нищо - все същите суджуци са си в парламента. Изборите които могат да променят нещата - МАЖОРИТАРНИ избори са му забранени от шефовете. Като разбере че той им е шеф ще ги измете и ще пусне водата.
90
0
 
5
 
! Отговори
Еееей, преди 1 година
Едно си знае баба,едно си бае. Не ви проумяха главите.... Борисов никога не е бил комунист. Бил е само партиен член за лични облаги,като много други. След 10 ноември, същите тези партийни членове се пребоядисаха в синьо. Истинските комунисти не се пребоядисват.А,който си сменя цвета,при промяна,отново ще го смени. Въпрос на интереси.
89
0
 
3
 
! Отговори
Дзъ преди 1 година
Като във феодализма сме....или никога не сме излизали от там
88
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ситуаця - нови избори.
За ГЕРБ гласуват ромите, държавните и общински служители и техните.близки, фирмите заедно с работниците си, които се хранят от обществени поръчки - всички изброени под стрй и по списък задължително.
Срещу ГЕРБ - останалите, ако искат да излязат. С малко пропаганда тип " няма смисъл от гласуването" в медиите(които са си герберски) винаги ГЕРБ ще печели.
Демократично, така да се каже. За колко десетилетия напред не знам.
87
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До философ
Ако срещнеш гладен Комунист-Гербер Борисов, дай му храна. Ако срещнеш жаден Комунист-Гербер Борисов, дай му вода. Ако срещнеш гол Комунист-Гербер Борисов, дай му дрехи и обувки. Но никога, никога, никога не давай власт на Комунист-Гербер Борисов, защото тогава всички ще бъдат гладни, жадни, голи и боси освен управляващия Комунист-Гербер Борисов.
86
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Комунистите ограбиха
Абе Цецо защо ви е мобилизирал отново.
Толкоз ли е зле положението с общественото мнение, че ГЕРБ пак взе да плаща за коментари.
Не се шашкайте, бе - по кротко.
85
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Провалилата се БСП
Провалилата се БКП ..Цялата истина е, че социализмът се провали поради невъзможността да се създаде печеливша държавно–планова икономика! Когато на комунистите им стана ясно, че комунизма е невъзможен, те решиха да създадат котерия, която защитава лични и групови интереси! По този начин БКП се превърна в полу-мафиотска структура заграбила по-голямата част от капиталите на България под названието ГЕРБ. Конструктор на формацията беше Първанов, а изпълнител - Б Борисов.
84
0
 
2
 
! Отговори
dp преди 1 година
Естествено, че никой не иска избори без избор на тях. Да избираме между тия ченгьорсъветски агенти и доносниците им, в равномерна пропорция във всяка от опциите.
Страхотно.

Докато съветската агентура не бъде изкоренена от БГ на "избори" ще си предлагат все техни хора и ще саботират страната за да си запазят властта.

Една амнистия срещу пропяване за всякакви чужди агенти би изчистила пейзажа в рамките на година и нещата ЧАК тогава ще могат да тръгнат.
83
2
 
7
 
! Отговори
Ко? Не! преди 1 година
Българинът и всички други в България не искат избори и това е вярно.Приготвят въжета за всичките маймуни в кочинката наречен парламент.
82
1
 
6
 
! Отговори
избори и комунизъм преди 1 година
До философ

Дай му власт на комуниста да го видиш какво представлява! КОЙТО ГИ БРОИ
81
1
 
9
 
! Отговори
пародия на Избори преди 1 година
До същите негодници са

Никога в България изборите са били честни. а КРАДЕНИ ИЗБОРИ!
80
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Не иска избори защото знае кой пак
ще ги спечели.Борисов4,Борисов5,Борисов6,и така до безкрай.
79
2
 
2
 
! Отговори
БОКО НА БУНИЩЕТО преди 1 година
До Кожогризец ООД

Ще се върне там, откъдето е започнал!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!