Българинът все по-апатичен и разочарован, но не иска избори

40% са убедени, че кабинетът "Борисов 3" ще изкара пълния си мандат
Обновена: 30 юли 2017 16:23 | 30 юли 2017 13:30, Камелия Цветанова
116
Българинът все по-апатичен и разочарован, но не иска избори
Снимка: Олег Попов, Dnes.bg

След изтощителната поредица от избори през последните четири години – три пъти извънредни парламентарни, местни, европейски и президентски, апатията и разочарованието от дейността на институциите и партиите вземат връх.

Изводът се потвърждава от продължаващата ерозия на доверието в основните институции, както и от отлива на избиратели от политическите партии.

Независимо от всичко това едва 12% е делът на хората, които желаят нови парламентарни избори, а близо 40 на сто смятат, че в една или друга форма правителството ще се задържи на власт до края на конституционния си мандат. Това сочат данните от социологическо проучване на Агенция „Афис“, проведено в периода 21-25 Юли 2017 г.

Според анализа на Агенция "Афис“ кабинетът се крепи най-вече на баналността.

Бойко Борисов за трети път е министър-председател, поведението на управляващата партия, макар и неодобрявано, е добре познато, опозицията не е достатъчно мощна и безусловно приемлива, за да наложи обществен натиск за промяна, мотивират извода си социолозите.

Според тях дори и корупционните и другите скандали около властта не правят това впечатление, които биха направили в близкото минало.

На фона на общата нестабилност и спадащо доверие в политиката Европейският съюз е върнал позитивния си рейтинг и доверието в него, след продължително прекъсване, отново превишава недоверието.

Въпреки Brexit, бежанския проблем и всичко случващо се в държавите от контитента, Европа за пореден път се превръща в извор на надежда и символизира антитезата на разочарованието от националната политика.

Стабилна изглежда и президентската институция, която е лидер в доверието на гражданите.

Дори и след публичната кампания на управляващите срещу президента по всички основни събития и драми, съпровождащи този конфликт – геополитически ориентация, превъоръжаването на армията, позитивните оценки на гражданите гравитират към страната на президента - почти 60% от българите се доверят на Румен Радев.

На дъното в класацията е съдебната власт, но и парламентът я следва по петите.

Мандатът на Народното събрание е още в началото си, а рейтингът на върховната институция на властта е в стойности, характерни за края на дейността на парламента, и близки до типичната за навечерието на нови избори атмосфера.

Евентуални нови избори обаче няма да доведат до никакви съществени размествания.

Въпреки, че първа политическа сила е групата на потенциалните негласуващи, съотношенията между основните партии се запазват в предишните граници.

Преизчислените данни спрямо дела на потенциалните гласуващи показват, че при евентуални нови избори в парламента ще бъдат представени същите партии и коалиции, които и сега участват в работата на законодателния орган на властта. Най-малко щети от положението понася главната опозиционна сила – БСП, заради което дистанцията между нея и водещата политическа формация ГЕРБ се е скъсила до стойности, които са били регистрирани непосредствено преди проведените предсрочни парламентарни избори през пролетта.

Най-големият губещ е групата на извънпарламентарните партии, но и двете формации от управляващото мнозинство инкасират съществен отлив на подкрепа в сравнение с вота, който са получили на парламентарните избори. БСП запазва предишното си влияние, но кризата при останалите политически сили я е предвижила по-напред в общата класация.

Няма нито една тема или актуален проблем, по които намеренията или действията на управляващите да срещат разбиране или одобрение от страна на гражданите – от икономиката и социалната политика до международните отношения.

Мнозинството от гражданите преценяват, че живеят по-зле в сравнение с миналата година и нямат позитивни очаквания за близкото бъдеще.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


116
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
92
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Да откажеш да ходиш на избори, за да си "избираш" нечии марионетки не е апатия, а осъзнаване на проблема.
91
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Като осъзнаете, че негласуването не е апатия, може и да се промени нещо.Негласуващите са истинскта опозиция на властта, а не тези, които са на второ място на изборите.
90
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Айде референдум за "Гербсит"! :)))))))
89
2
 
2
 
! Отговори
ТОВА Е ИСТИНАТА преди 6 години
И НЕ САМО ТОВА 102, ТЕЛЕВИЗИИТЕ И МЕДИИТЕ ВЪОБЩЕ,НЕПРЕКЪСНАТО ВНУШАВАТ, ЧЕ МУТРАТА БОРИСОВ НЯМА АЛТЕРНАТИВА. А ЧЕ БОРИСОВ Е КРИМИНАЛЕН ТИП И СЪСИПВА БЪЛГАРИЯ ЧИСТО ПО МУТРЕНСКИ, ТОВА УДОБНО СЕ ЗАБРАВЯ И НЕ СЕ КОМЕНТИРА ОТ СКЪПО И ПРЕСКЪПО ПЛАТЕНИТЕ ЖУРНАЛИСТИЧЕСКИ ***. ГЕРБ НЕ ПЕЧЕЛЯТ ИЗБОРИ ОТ 2013 Г. НАСАМ. КУПУВАТ, ПРИТИСКАТ, МАНИПУЛИРАТ И КРАДАТ ГЛАСОВЕ В ИМЕТО ДА СА НА ВЛАСТ, ЗА ДА КРАДАТ БЕЗНАКАЗАНО И В ОГРОМНИ РАЗМЕРИ.
88
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
ГЕРБ фалшифицират всички избори от 10 години насам, така че нормалните хора не виждат смисъл да отиват до урните за да изкопаеми ават властта на Еднокнижника.
87
2
 
6
 
! Отговори
вълкосел преди 6 години
трябва да съм луд да отида на избори, изборите се купуват с пари, депутатите са суджуци,имаме и суджук партия,трябват ни 100, а не 240 депутата, няма да гласувам вече,няма....
86
3
 
1
 
! Отговори
соцялно слаб депудат преди 6 години
Голям праз че е разочораван българина ,че му са ниски доходите, пенсиите били мизерни,депутатите са на море 1м платен отпуск и са под чадъра с биричка в ръка ,няма да се занимават с ваще простотии.
85
5
 
1
 
! Отговори
Край преди 6 години
Българинът не иска избори които не променят нищо - все същите суджуци са си в парламента. Изборите които могат да променят нещата - МАЖОРИТАРНИ избори са му забранени от шефовете. Като разбере че той им е шеф ще ги измете и ще пусне водата.
84
2
 
5
 
! Отговори
Еееей, преди 6 години
Едно си знае баба,едно си бае. Не ви проумяха главите.... Борисов никога не е бил комунист. Бил е само партиен член за лични облаги,като много други. След 10 ноември, същите тези партийни членове се пребоядисаха в синьо. Истинските комунисти не се пребоядисват.А,който си сменя цвета,при промяна,отново ще го смени. Въпрос на интереси.
83
2
 
3
 
! Отговори
Дзъ преди 6 години
Като във феодализма сме....или никога не сме излизали от там
82
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ситуаця - нови избори.За ГЕРБ гласуват ромите, държавните и общински служители и техните.близки, фирмите заедно с работниците си, които се хранят от обществени поръчки - всички изброени под стрй и по списък задължително.Срещу ГЕРБ - останалите, ако искат да излязат. С малко пропаганда тип " няма смисъл от гласуването" в медиите(които са си герберски) винаги ГЕРБ ще печели.Демократично, така да се каже. За колко десетилетия напред не знам.
81
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До философАко срещнеш гладен Комунист-Гербер Борисов, дай му храна. Ако срещнеш жаден Комунист-Гербер Борисов, дай му вода. Ако срещнеш гол Комунист-Гербер Борисов, дай му дрехи и обувки. Но никога, никога, никога не давай власт на Комунист-Гербер Борисов, защото тогава всички ще бъдат гладни, жадни, голи и боси освен управляващия Комунист-Гербер Борисов.
80
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Комунистите ограбихаАбе Цецо защо ви е мобилизирал отново.Толкоз ли е зле положението с общественото мнение, че ГЕРБ пак взе да плаща за коментари.Не се шашкайте, бе - по кротко.
79
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Провалилата се БСППровалилата се БКП ..Цялата истина е, че социализмът се провали поради невъзможността да се създаде печеливша държавнопланова икономика! Когато на комунистите им стана ясно, че комунизма е невъзможен, те решиха да създадат котерия, която защитава лични и групови интереси! По този начин БКП се превърна в полу-мафиотска структура заграбила по-голямата част от капиталите на България под названието ГЕРБ. Конструктор на формацията беше Първанов, а изпълнител - Б Борисов.
78
2
 
2
 
! Отговори
dp преди 6 години
Естествено, че никой не иска избори без избор на тях. Да избираме между тия ченгьорсъветски агенти и доносниците им, в равномерна пропорция във всяка от опциите.Страхотно.Докато съветската агентура не бъде изкоренена от БГ на "избори" ще си предлагат все техни хора и ще саботират страната за да си запазят властта.Една амнистия срещу пропяване за всякакви чужди агенти би изчистила пейзажа в рамките на година и нещата ЧАК тогава ще могат да тръгнат.
77
4
 
7
 
! Отговори
Ко? Не! преди 6 години
Българинът и всички други в България не искат избори и това е вярно.Приготвят въжета за всичките маймуни в кочинката наречен парламент.
76
3
 
6
 
! Отговори
избори и комунизъм преди 6 години
До философДай му власт на комуниста да го видиш какво представлява! КОЙТО ГИ БРОИ
75
3
 
9
 
! Отговори
пародия на Избори преди 6 години
До същите негодници саНикога в България изборите са били честни. а КРАДЕНИ ИЗБОРИ!
74
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Не иска избори защото знае кой пак ще ги спечели.Борисов4,Борисов5,Борисов6,и така до безкрай.
73
4
 
2
 
! Отговори
БОКО НА БУНИЩЕТО преди 6 години
До Кожогризец ООДЩе се върне там, откъдето е започнал!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!