Българинът все по-апатичен и разочарован, но не иска избори

40% са убедени, че кабинетът "Борисов 3" ще изкара пълния си мандат
Обновена: 30 юли 2017 16:23 | 30 юли 2017 13:30, Камелия Цветанова
116
Българинът все по-апатичен и разочарован, но не иска избори
Снимка: Олег Попов, Dnes.bg

След изтощителната поредица от избори през последните четири години – три пъти извънредни парламентарни, местни, европейски и президентски, апатията и разочарованието от дейността на институциите и партиите вземат връх.

Изводът се потвърждава от продължаващата ерозия на доверието в основните институции, както и от отлива на избиратели от политическите партии.

Независимо от всичко това едва 12% е делът на хората, които желаят нови парламентарни избори, а близо 40 на сто смятат, че в една или друга форма правителството ще се задържи на власт до края на конституционния си мандат. Това сочат данните от социологическо проучване на Агенция „Афис“, проведено в периода 21-25 Юли 2017 г.

Според анализа на Агенция "Афис“ кабинетът се крепи най-вече на баналността.

Бойко Борисов за трети път е министър-председател, поведението на управляващата партия, макар и неодобрявано, е добре познато, опозицията не е достатъчно мощна и безусловно приемлива, за да наложи обществен натиск за промяна, мотивират извода си социолозите.

Според тях дори и корупционните и другите скандали около властта не правят това впечатление, които биха направили в близкото минало.

На фона на общата нестабилност и спадащо доверие в политиката Европейският съюз е върнал позитивния си рейтинг и доверието в него, след продължително прекъсване, отново превишава недоверието.

Въпреки Brexit, бежанския проблем и всичко случващо се в държавите от контитента, Европа за пореден път се превръща в извор на надежда и символизира антитезата на разочарованието от националната политика.

Стабилна изглежда и президентската институция, която е лидер в доверието на гражданите.

Дори и след публичната кампания на управляващите срещу президента по всички основни събития и драми, съпровождащи този конфликт – геополитически ориентация, превъоръжаването на армията, позитивните оценки на гражданите гравитират към страната на президента - почти 60% от българите се доверят на Румен Радев.

На дъното в класацията е съдебната власт, но и парламентът я следва по петите.

Мандатът на Народното събрание е още в началото си, а рейтингът на върховната институция на властта е в стойности, характерни за края на дейността на парламента, и близки до типичната за навечерието на нови избори атмосфера.

Евентуални нови избори обаче няма да доведат до никакви съществени размествания.

Въпреки, че първа политическа сила е групата на потенциалните негласуващи, съотношенията между основните партии се запазват в предишните граници.

Преизчислените данни спрямо дела на потенциалните гласуващи показват, че при евентуални нови избори в парламента ще бъдат представени същите партии и коалиции, които и сега участват в работата на законодателния орган на властта. Най-малко щети от положението понася главната опозиционна сила – БСП, заради което дистанцията между нея и водещата политическа формация ГЕРБ се е скъсила до стойности, които са били регистрирани непосредствено преди проведените предсрочни парламентарни избори през пролетта.

Най-големият губещ е групата на извънпарламентарните партии, но и двете формации от управляващото мнозинство инкасират съществен отлив на подкрепа в сравнение с вота, който са получили на парламентарните избори. БСП запазва предишното си влияние, но кризата при останалите политически сили я е предвижила по-напред в общата класация.

Няма нито една тема или актуален проблем, по които намеренията или действията на управляващите да срещат разбиране или одобрение от страна на гражданите – от икономиката и социалната политика до международните отношения.

Мнозинството от гражданите преценяват, че живеят по-зле в сравнение с миналата година и нямат позитивни очаквания за близкото бъдеще.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


116
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
72
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ако излезна да протестирам едните ще кажат, че съм еврогей и протестър, другите, че съм се продал за една пица. Правете си протести и контрапротести, паради и каквото искате.
71
4
 
16
 
! Отговори
Кожогризец ООД преди 6 години
Велик ще е денят, в който се отървем от Боко и знаем, че повече няма да дойде на власт, а ще бъде изхвърлен на политическото бунище, откъдето и изпълзя заедно с цялата си клика тикворасти.
70
2
 
6
 
! Отговори
същите негодници са преди 6 години
НА власт обаче са все същите "***" ..До 1989 година ограбваха милиарди от народа за нагло ненужни обекти..над 190 000 000 000 $ бяха похарчени за незавършените обекти до 1990 година.Естествено тези милиарди долари бяха ограбвани от заплатите на народа..Сега" Комунягата" Бойко Борисов играе по свирките на същите негодници и терористи менкащи на власт удобни за нагли престъпни ограбвания.надат се д а ограбят от народа поне 80 000 000 000 $ през Борисов и тогава д а го сменят с по неопетнен
69
4
 
3
 
! Отговори
Отговор преди 6 години
Разбира се че не искаме нови избори.Българите разбрахме ,че колкото повече избираме , толкова повече ни влиза.Затова Корделке по кротко с изборите.
68
3
 
8
 
! Отговори
вввв преди 6 години
философе, та властта сега е само в комунистиге
67
4
 
1
 
! Отговори
аман от негодници преди 6 години
последните няколко избори експерти подават че се купуват стотици хиляди гласове срещу пари в брой .За да са сигурни че се гласува за плащача в изборните секции са монтирани тежко терористични видео сканиращи камери и обемни скенери..няма мърдане следят всички и всичко.Менкани на власт обезпечават ограбването на десетки милиарди годишно и насочването им към партиино подставени нагло престъпни компании.
66
6
 
5
 
! Отговори
философ преди 6 години
Ако срещнеш гладен комунист, дай му храна. Ако срещнеш жаден комунист, дай му вода. Ако срещнеш гол комунист, дай му дрехи и обувки. Но никога, никога, никога не давай власт на комунист, защото тогава всички ще бъдат гладни, жадни, голи и боси. Освен управляващите комунисти!
65
3
 
0
 
! Отговори
аман от манипулации преди 6 години
tn izbori се манипулират по отработена програма още от 1989 година.Диверсанти създадоха тогава СДС и БСП по късно ДПС НДСВ и ГЕРБ .Ползват пси активни нарко спец добавки подадени в безалкохолни,хляб,бира,кисело мляко ,сирене...Облъчват милиони с пси активни клипове по телевизиите ..Внушават не гласувай на милиони неудобни и следят милиони цели едновременно през тежко терористични и нагло престъпни съоръжения монтирани в лични документи..
64
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Мит'ряла може и да не иска избори, но правителството баце3 се клати и нема да изкара и до нова гдина особено ако зимата е студена тихомълком лятото дигнаха цените!
63
4
 
6
 
! Отговори
Скитник преди 6 години
До всички " юнаци" дето ще грабват оръжието:Пием, пеем буйни песниИ зъбим се на тирана, механите са нам тесни- крещим хайде на Балкана !Крещим, но щом изтрезнеемзабравяме думи, клетвии немеем и се смеемпред народни скъпи жертви .Христо Ботев.
62
5
 
4
 
! Отговори
Naco преди 6 години
Време е!!! НАРОДЕ????
61
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Поне едни ииддиоти реформатори са вън от властта. Пак може да влязат.
60
5
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Гласуват само лумпните.
59
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
ВЕЧНИ РАБОТИ НЯМА.ТОЙ ВЕЧНИЯТ ГРАД ПАДНА, ЧЕ БОКО НЯМА ДА ПАДНЕ.ХАЙДЕ ДЕ.
58
3
 
1
 
! Отговори
СУДЖУЦИ преди 6 години
ТОЙ БОЙКО РАНО ИЛИ КЪСНО ЩЕ ПАДНЕ. ЩЕ МУ СЕ НАМЕРИ МАЙСТОРА.АМИ КОЙ ЩЕ МУ МАСАЖИРА УШИТЕ, ДОКАТО ГО ОХРАНЯВА, ТОВА Е ВЪПРОСЪТ.
57
3
 
5
 
! Отговори
Гробокопач преди 6 години
До АнонименБойко Картофа изразява въжделенията на "едрият мутренски бизнес". Верно е, че електората върви след парата, но не всички са така. По-голямата част, от тия, дет гласуваха за ГЕРБ са така. Ние сме Съпротивата и Опозицията. Картофа Бойко нищо не предприе срещу "едрият бизнес". Требе си мачакне на тия устати *** с всякакви средства и със силата на държавата. Затова трябва да разграничим на първо време Държавата от тях. Тя, не е тяхна.
56
4
 
2
 
! Отговори
Гробокопач преди 6 години
До АрогантенВие искате да си отидем, но и ние искаме, да си отидете вие;))) Тези, които емигрираха, емигрираха, останаха тези, дето няма да отстъпят, нито крачка. Криво смяташ, математиката ти е слаба. Или ще отстъпите или ще умрете. На нас ни харесва тук, затова сме се родили тук, не някъде другаде, не ни харесвате вие, които управлявате територията. Затова ще ви изпратим към Израел или Америка. Аи към Русия, кой където желае, там покажете своите управленски способности.
55
5
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Бокича е достоен наследник на селския хитрец живков. То друго не може и да се очаква при този заспал народ.
54
6
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Бойко им бил виновен на българите. Той ли ви определя заплатите? Някой да се е вдигнал на стачка против работодателя си с искане за по-големи заплата? Страх! Малее страх! А иначе за билетче от 1.60 оревахте София. Там сте ербап щото никой няма да ви уволни за такива протести.Българина се бори като лъв но винаги за грешна кауза. Не му стига мъжеството да протестира за каквото наистина трябва.
53
8
 
7
 
! Отговори
Арогантен преди 6 години
На който не му харесва има изходи, колкото си иска. Терминали, автобуси, коли, параходи...Не с лодки...Това е ,което е по различно от Африка , Бл. Изток. Имате си паспорти. Говорите езици. Руски, френски, немски, английски. До 1989-та не можеше да се излиза. Стреляха....