1000 лева за каране в аварийната лента? Прекалено строго е!

Алекси Стратиев: Неправилното изпреварване е по-голям проблем!
31 юли 2017 14:30,
137
1000 лева за каране в аварийната лента? Прекалено строго е!
Снимка: архив Булфото

Санкциите, които се предвиждат за шофиране в аварийната лента на магистралата, са прекалено строги, смята експертът по пътна безопасност и бивш шеф на КАТ Алекси Стратиев.

Миналата седмица депутатите от транспортната комисия одобриха на първо четене промени в Закона за движение по пътищата, с които се въвежда глоба от 1000 лв. и взимане на книжката за три месеца за шофиране в аварийната.

"Това е неоснователно висока санкция", коментира Стратиев пред "Фокус".

Още по темата

Според него освен засиленото полицейско присъствие е необходимо да има и допълнителни стационарни камери на магистралите.

"Да, имахме и все още има такива конфликти в аварийната лента с пострадали и загинали. В същото време обаче в закона продължават да стоят текстовете, които при неправилно изпреварване глобата е 20/30 лева, а от това нарушение има много повече загинали отколкото при движението в аварийната лента", смята експертът.

Според него движението в аварийната лента, както и в бус лентата, е преди всичко липса на дисциплина у водачите. Затова осъществяването на контрол в тези участъци би било много полезно.

"Санкцията би трябвало да не е толкова голяма, но трябва да е съобразена с нарушението и най- вече трябва да има контрол и санкции към нарушителите. Това всичко води към подобряване на поведението на участниците в движението", каза още комисар Алекси Стратиев.

Той обясни и че сред тежките нарушения е така нареченото избутване, за което наказанието в нашето законодателство не е добре решено.

Експертът посъветва, с оглед на сигурността, разумният водач да се съобрази със ситуацията и да избегне конфликт.

"Мотористите и велосипедистите са едни от най-уязвимите участници в движението. Мотористите трудно се забелязват, често карат с превишена скорост и липсва взаимна толерантност на пътя", каза още Алекси Стратиев.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


137
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
15
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ми на който му е строго, да не кара там. Иначе съзирам желание да кара точно в аварийната. И какъв му е проблема на тоя, ако спазва правилника?
14
7
 
6
 
! Отговори
Гюнтер преди 6 години
толкова глупост и безхаберие във всяка една област никога до сега не е имало.Просто съм в потрес от всяко едно ново решение на тия неграмотни мошенници.Като чуя РЕФОРМА,и му става лошо вече.Толкова глупост,толкова неосведоменост,толкова безхаберие,толкова алчност и самизабрава до сега е нямало.Тия мръъсници са ни обявили война и докато не ни довършат няма да мирясат.Човек да го е страх да излезе вече с автомобил.Не приемат закони да намалят катастрофите,само яко глоби да му пълнят гушата на ОНЯ!
13
6
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Докато санкциите за неправилно шофиране не станат много високи и с висока събираемост, българина няма да се научи на ред. В чужбина глобите за всичко са супер високи и при нас трябва да е така, в противен случай винаги ще си останем аборигени в шофирането.
12
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Все ще се намери, някой капацитет да развали работата!Защо се нарича аварийна лента,бре чоджум?
11
3
 
13
 
! Отговори
ХМ преди 6 години
Това е като с бус лените!Начертани са по такъв начин ,че ако се спазват трябва да се блъскаме през пет минути.Само някакви си дебнат да си изкарат глобата за да напълнят хазната!Я да питам аз ,а за неправилна маркировка или качества на пътната настилка може ли да има глоби?Защото караме според условията на пътищата ,а те често не са по правилник!
10
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До истМутри и богаташи...не бих казал. По-скоро - ***-***. Това, че в много случаи двете категории се припокриват е друг въпрос.
9
6
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Точно това е целта - да е строго. Кой нормален човек може да се оплаче, че наказание му е строго? Защо ? Ако си спазваш правилата никой няма да те глоби, ако ще и 10000 лв да е.
8
7
 
21
 
! Отговори
ист преди 6 години
В аварийната лента карат мутри и богаташи. Нормални не карат там.1000 лева са джобни пари за тях. Глобата да е 5000 лева.
7
4
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
2 000 за неправилно изпреварване и възможно най-много камери по пътищата както и на магистралите
6
4
 
27
 
! Отговори
haha преди 6 години
Ами научете се да не карате там бе... Като ви е много карайте нормално !
5
8
 
20
 
! Отговори
zeus преди 6 години
Предлагам да направят глобите 1/10 от пазарната стойност на колата, с която е направено нарушението, така ще има и социална справедливост :) Бих предложил глобата да е базирана на доходите, но това при нас няма как да работи.
4
6
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
"Прекалено строго"? .... в какъв смисъл?!?!? Ако човек няма намерение да кара в аварийната, би трябвало да му е все тая, пък ако ще и 100 000 да е глобата!
3
11
 
27
 
! Отговори
11 преди 6 години
Висока е друг път. Глобата трябва да е даже поне 2000лв. За да се научи българина трябва да му бръкнеш в джоба. Високи глоби -> Хем се пълни държавата с пари хем по-спокойно ще карат. Трябва единствената глоба която да е ниска - > то това ако не си носиш документите в тебе. Все пак това е нещо което не застрашава нечий живот. Всички останали глоби да се вдигат на макс, под 500лв глоба да няма ! Кви са тия смешни глоби за без колан и тн... Пък след това дайте едни 5% на всеки полицай като бонус
2
4
 
15
 
! Отговори
Цже преди 6 години
Абе на мутрите пак няма да ги събират- така че....
1
5
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Строго е. Ако наистина си събираха глобите !И 5000 да е- все тази !Как да събираш глоби от "каруцари"?!