За Мария, подхвърлила сина си: Държавата дава! Не и детето, засега

Тепърва ще се проучва родителския капацитет на майката
31 юли 2017 12:30,
75
За Мария, подхвърлила сина си: Държавата дава! Не и детето, засега
Кадър: bTV

Държавата се активизира да помогне на Мария от Габра - майката, която подхвърли детето си, защото нямала възможност да го гледа. От социалното министерство обявиха, че ще й съдействат за намиране на работа и пари за операция.

Дали ще й бъде върнато бебето обаче ще се преценява тепърва. Дотогава спрямо момченцето ще бъде предприета "адекватна мярка за закрила".

Малкият Александър бе открит в бебешко столче близо до блок в столичния квартал "Младост" вчера по обяд. Малко по-късно Мария се обади в полицията и поиска да си го върне. Междувременно тя разказа тъжната си история – изоставила момчето, защото нямала пари, с които да го гледа, надявайки се така да му даде по-добър живот.

Още по темата
Жената обясни, че е останала без работа, получила е еднократно 100 лв. за детето, а самата тя трябва да се подложи на операция.

Днес съвместен екип на дирекция "Социално подпомагане" – Елин Пелин и бюрото по труда в Ихтиман са посетили Мария.

Експертите са я консултирали за възможностите за подкрепа за повишаване на родителския капацитет и са й предложили съдействие за регистрация в бюрото по труда и намиране на работа. Това съобщиха от пресцентъра на Министерство на труда и социалната политика.

38-годишната жена е подала официално заявление да си върне детето вкъщи. В отговор на това предстои изследване на родителския й капацитет, обясниха от социалното ведомство.

Мария ще бъде насочена да ползва социална услуга в център за обществена подкрепа.

По данни на дирекцията "Социално подпомагане" в Елин Пелин жената е получавала всички полагащи се по закон помощи – месечни помощи за отглеждане на деца, 600 лева еднократна помощ за раждане на второ дете, 100 лева месечна помощ за отглеждане на дете до 1 година при неосигурени лица, информиха още от министерството.

Мария е посъветвана и да подаде заявление за отпускане на еднократна помощ в размер до 325 лева във връзка с предстояща операция, както и да заяви отпускане на целева помощ за отопление.

Същевременно екип на дирекция "Социално подпомагане" – Лозенец, е във връзка с лечебното заведение, където е настанено бебето. При изписването му ще бъде предприета адекватна мярка за закрила до завършване на проучването за родителския капацитет на неговата майка.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


75
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
37
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Мария, кой ти даде акъл да изкараш глупостта си на показ заради пари.
36
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
От социалното министерство обявиха, че ще й съдействат за намиране на работа и пари за операция.=============Каква работа ще и намирате при положение ,че:1 Като е с 5 месечно бебе2 Като е болна и й трябва лечение?Абе вие сте по-вредни и от чума.
35
4
 
9
 
! Отговори
Лина преди 6 години
Тази женица има психически проблем, определено и мизерията е спомогнала да се побърка съвсем. Факт е че нормален човек не би оставил бебе на улицата. Много тъжна история...
34
6
 
2
 
! Отговори
Отврат преди 6 години
"... жената е получавала всички полагащи се по закон помощи", включително и 100 лв месечно, които се полагат на неосигурено лице, отглеждащо дете!тук са спестили информацията, че е работила като сервитьорка, но била освободена от работа 5 дена преди да излезе в отпуска по майчинство. Ако се беше осигурявала, дали пък нямаше да получи правна защита заради това уволняване?А когато изостави детето, подаде ли заявление да й спрат помощите?Аман от дяволици!
33
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До До 31може да е всякаква, но ако дадат детето в приемно семейство, роми, за които това е просто бизнес, по -добре ли ще е за него
32
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До рускиня до 25виж сега, реда за получаване на майчинство си е регламентиран относително точно, и това че са я уволнили 5 дена преди да излезе, с нищо не и пречи да си го получава, и истината е че лъже и си я измисля тая история с уволнението, а и може да е работила без договор та да взима едновременно и помощи и заплата, а по отношение, кой е бащата, ами явно и тя не знае със сигурност кой е
31
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
има вид на анорексичка, не на алкохоличка.кой знае как гладува.
30
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Дано се намерят добри хора да й помогнат, защото с тази еднократна помощ от 325 лв. и още 7-8 месеца по 135 лв. държавна помощ как се гледа дете, а и трябва да се лекува. На никого не пожелавам да изпадне в подобна безизходица без мъж, без пари, болна, с дете на ръце явно се е отчаяла, че не може да се грижи не само за себе си, а и за детето, и за това го е оставила.горкото сладурче.
29
0
 
9
 
! Отговори
рускиня до 17 преди 6 години
"..тАЗИ ДАМА има вид на алколхолик" Тази дама е има вид на човек с много болно сърце. Но всеки съди по себе си.
28
0
 
17
 
! Отговори
рускиня до 25 преди 6 години
Не бъди толкова сигурен в информация която се излива в медийно пространство. А да хвърлиш кал по тази жена, без да знаеш какво стана наистина - аз например не смея. И задавам следващ въпрос - къде е бащата в случая? Иначе родители на Сузанита, дето върти с *** на 14 години не са я захвърлили, но дали и те не трябва да бъдат проверени от служби? А тази жена да заковете за стълб на позора - много лесно, и без това тя е очукана от живота и не се съпротивява.
27
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
това бебе ако беше на някоя ромка щяха да се измъкнат цяла тумба роднини в тия социални дирекции и да си вземат детето. Даже щеше държавата да и осигури и работа и пари и помощи Но тази понеже е българка сега ще я смачкат и ще и вземат детето. Освен това съм чувал, че белите деца струват по-скъпо и за тях чужденците плащат повече , за да ги осиновят
26
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
е нали ужким работела, пък получава помощ като неосигурена майка, май нещо ни баламосват, или е бачкала без договор та да може да взима хем заплата хем помощи, пък и като искаш да оставиш детето за осиновяване или в приемно семейство не го хвърляш на улицата, тая е или алкохоличка или наркоманка, второто по вероятно , я само и погледнете двора целия обрасал в бурени, баба ми на 76 години пък двора целия и е засаден с домати, чушки, краставици .........
25
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До АнонименПредставям си що за човек, може да изпадне до такова положение.---мъжът й я е изоставил, тя е работела без осигуровки, в момента е без пари, тримесечно бебе на ръце, предстои й операция, получава 135 лв. месечно от държавата.А аз пък си представям какъв човек ще напише подобен коментар.
24
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Що плюете по жената Ве...Я си гледайте Вашият мизерен живот.. и не ревете на чужди гробища!
23
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Добре де, има едно дете и не го гледа, родила е второ, при все, че вижда, че няма пари. Вместо да иде да го остави за осиновяване, го подхвърля по градинките. Нещо не разбирам.А що народ чака да осинови и ходи в клиники за инвитро.
22
7
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Никакво връщане на детето!
21
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Така е по лесно!Не и се живее в Чукурово и му е намислила колая!За прабаба и все социални грижи са се грижили!За да съществува една нация трябва да го желае!
20
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До рускиняьбе никой не я е уволнявал, я прочети че получава помощ като неосигурено лице, то по принцип уволнението както го описва тая шматка по никакъв начин нема да и повлияе на майчинството, щото тя ако не почне работа до 2 месеца всички болнични и се обработват и подават чрез последния работодател, а и се съмнявам че има бизнесмен, който ще държи 7-8 месеца бременна на работа и точно преди майчинството ще я уволни
19
4
 
11
 
! Отговори
до 23 преди 6 години
У тайки приятелю има и спед богаташите...Разликата е в това,че не всеки е готов да си продаде душата на дявола за пари.За някой хора по-важни са честта и морала.А ти не бъде така озлобен и войнствено настроен,защото не се знае как може да те завърти тещото наречено живот.Туко виж си се озовал в още по-окаяно положение.
18
9
 
0
 
! Отговори
Burzum преди 6 години
Абе очевидно ти си от наса тя е от роскосмос...и все пак как ви искам в като воняща непогребана българска мъ.ршааааа....