Казусът на Мария: Психологична помощ, а не заклеймяване!

Детето трябва да бъде върнато, но само след като й се помогне, смятат експерти
Обновена: 1 авг 2017 09:20 | 1 авг 2017 09:15,
69

38-годишната Мария Иванова, която изостави своето бебе в столичния квартал "Младост", тъй като не може да го отглежда, трябва да получи психологична помощ, а не да бъде заклеймявана.

Около това мнение се обединиха бившият социален министър Иван Нейков и администраторът на страницата "Търси ме" Лили Апостолова в студиото на "България сутрин".
 
"Детето трябва да бъде върнато, след като се помогне на майката. Тя задължително трябва да получи психологична помощ. Не е невъзможно да го отгледа като нормална майка, просто трябва да й се помогне", посочи Апостолова.

Иван Нейков подчерта, че ще бъде грешка Мария Иванова да бъде заклеймена. По думите му това не е внезапно решение и се е натрупвало във времето.

Още по темата

"Достойнство на обществото ни е, че над 20 години поддържаме постоянна политика, че не трябва да откъсваме децата от семейството. Трябва да обучаваме младите какво означава да си родител и да гледаш деца", коментира бившият социален министър пред Bulgaria ON AIR.

Той е на мнение, че е необходима подкрепа на майката и непрекъснато наблюдение на развитието на Александър от службите за закрила на децата.

"Вниманието трябва да бъде насочено към майката, за да може да се върне към нормалното поведение на един родител", отбеляза Иван Нейков.

Именно такива мерки ще бъдат предприети спрямо майката на Александър. Това обяви директорът на дирекция "Закрила на детето" към Агенцията за социално подпомагане д-р Емил Тодоров пред репортер на Bulgaria ON AIR.

"Майката подаде заявление за реинтеграция на детето при нея. Необходимо е да се подобрят битовите условия. Насочили сме майката към Център за обществена подкрепа, където ще й бъде оказана психологическа помощ", обясни той.

Ще бъде проучено дали близки и роднини на Александър имат желание и капацитет да се грижат за него. Другият вариант е настаняване при приемно семейство, стана ясно още от думите му.

"Трябва да има превенция и от младежките си години всички да знаем, че сексът не е само удоволствие, но и отговорност", каза още Лили Апостолова.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


69
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
Услугата коментари е временно недостъпна. Извиняваме се за неудобството.