Илинден, морето и мъртвите течения: Не се борете с тях!

Оставете се да ви издърпа, съветва Петър Стойчев
Обновена: 2 авг 2017 10:19 | 2 авг 2017 08:45, Боряна Павлова
21

8210 гледания   |  Още видео

При мъртво течение, което дърпа навътре в морето, ако не сме дори плувци и не сме подготвени затова, не трябва да се опитваме да се борим с него, да не плуваме срещу него, защото неговата скорост е по-висока от нашата. Това каза най-успелият българки плувец Петър Стойчев пред Bulgaria ON AIR.

По думите му в тази ситуацията не дъното е нещото, което може да ни помогне.

"Единственият вариант е да оставим мъртвото вълнение да ни издърпа навътре, като това ще бъдат 50-100 метра. Ние ще попаднем във вода, която е спокойна и отстрани на това течение ще може да се достигне брегът или плитка зона, където да се стъпи на дъното", обясни Стойчев.

На 2 август отбелязваме "Илинден". Народното поверие гласи, че на този ден морето взима най-много жертви като курбан за Светия пророк Илия.

Спасителите казват, че от 2 август времето се обръща, почват да духат есенните ветрове, излизат вълнения и мъртво течение. Морето дърпа навътре.

Петър Стойчев е печелил световни титли за плаването си в открити води. Заемал е поста министър на физическото възпитание и спорта и днес пред камерата на телевизията той даде няколко съвета за плуването.

"Човек да може да плува и да си мисли, че го умее, са две различни неща", категоричен е Стойчев.

"Независимо дали сме на море или планина, ние винаги трябва да се отнасяме с респект към природата и да отбележим факта, че тя е по-силна от нас", подчерта плувецът.


21
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
18
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
От 11
Извинете, но съм допуснал една грешка в описанието на плуване срещу МТ.
Написал съм, че "на ръцете ви натежава"(върша три работи наведнъж)
Усещането е обратното - въпреки, че сте срещу МТ, тъй като водата се движи срещу вас, усещането е, че ръцете вече нямат водна опора и се движат във въздуха, т.е., че не можете да плувате, а само махате във водата, което създава усещане за безпомощност.
17
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
ОТ 11
Паниката се появява не само защото водата ви тласка на вътре. От нивото на водата, брегът изглежда много далеч, а в същност сте на 20-30 метра.
Чувството е, не само, че водата ви тласка навътре, а че вече ви е изтласкала много навътре - това не е вярно.
Без паника, без увеличаване на темпото на плуване, защото това води и до позиви за вдишване. Бавно и спокойно - и да не искате морето ще ви изхвърли обратно на брега.
Морето(без МТ) винаги носи към брега.
16
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
От 11
Ако плувате към брега и ви хване МТ, усещането е, че на ръцете ви натежава, а водата започва да шуми, движейки се в обратна посока и ви избутва обратно.
Тук проблемът е психологически - ако се панирате, следва адреналинов шок, сърцебиене, неистови позиви за поемане на въздух - само ако се панирате.
Ако глътнете вода - до тук сте. Задържате дъха и вдигате главата над водата, като поемате въздух бързо и ако сте сигурни, че няма да глътнете вода. Това е абсолютно възможно, защото няма вълни.
15
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
От 11
Съветът движете се(плувайте) настрани е най-точният - така ще излезете от обратния поток, който е широк около 15-20 метра.
Ще си позволя да възразя на Спасител относно 150тте метра навътре в морето.
МТ отвлича не повече от 30 метра, за 20тте секунди, през които действа.
МТ е кратко явление, причинено от сблъсъка на две нормални вълни и обръщането на кинетичната енергия в обратна посока.
Освен това, може да се плува и срещу течението, но няма смисъл.
14
0
 
8
 
! Отговори
Спасител преди 1 година
Не слушайте Стойчев, приказва пълни глупости, не съветва. При мъртво вълнение, не се оставяйте да ви дърпа навътре, дори опитни плувци рядко ще се върнат от 150 метра след като мъртво вълнение ги замъкне навътре. При такова, когато усетите че морето ви дърпа навътре и не можете да излезе, НИКОГА не плувайте и не се опитвайте да излезете към брега. Плувайте или вървете, движете се успоредно на брега. Мъртво вълнение дърпа навътре, не настрани. Затова се движете настрани и след 20 метра сте вън.
13
0
 
2
 
! Отговори
до 14 преди 1 година
напълно те разбирам
и аз понякога си задавам същия въпрос :D
12
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Нещо не вдявам реакцията на 65. Интервюто с Петър Стойчев, който познавам лично слушах. В него той каза точно това - изчакване да спре течението или да се плува настрани. Не каза за плуване под течението, защото това не е за всеки.
Това което четете по-горе не са точните му думи.
А за акъла 65 - имам две висши образования и ползвам шест езика.
Само не знам, защо си губя времето по сайтове.
11
5
 
0
 
! Отговори
65 преди 1 година
До №11_а на теб акъла не ти плава,щото мямаш.Прочети още 100пъти ,данорсзбереш кой дава тези съвети_един бългсрски плувец
10
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
продължение 11
Тук има друга опасност. Тази "подводна" вълна на плиткото много бързо изкопава ями до 2 -2.5 метра.
На едно обучение за плуване в мъртво течение, едва не се удавих, защото за секунди дъното изчезна, а аз очаквах да се оттласна за да си поема въздух.
Абе направо си се удавих, ама за малко. Колегата ме докопа.
9
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Мъртвото течение е вълна с посока на двожение от брега навътре. Горната й част е на нивото на водата. За това не се вижда тази вълна. На северния плаж в Приморско са санй-силните мъртви вълни. Не отвличат 50-100 метра, а не повече от 30 м. в дължина или 10-15 метра в ширина. Траят около 15 секунди.
Вариант 1 - оставяте да ви отвлече и после се връщате.
вариант 2 плувате настрани и след 10 сек. излизате от течението.
вариант 3 плувате под вълната, където движението е в посока брега и ви изхвърля
8
0
 
12
 
! Отговори
грешно инфо дават преди 1 година
"Да НЕ се борите с течението и ДА НЕ плувате срущу него" казва Стойчев, но авторката явно иска да ни издави...
7
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Попадал съм в мъртво течение и ме завлече доста навътре където не стигах дъното и бях тотално паникьосан. Тогава не можех да плувам. Една гигантска вълна от нормалното(?) течение ме избута към брега в този момент. След тази случка вече не влизам на по-дълбоко от метър и половина.
6
0
 
13
 
! Отговори
ITPro преди 1 година
Фичо го е казал чудесно.
Тренирал съм 3 години професионално. В морето ВИНАГИ гледам да има хора на разумна дистанция, още по-добре ако има лодки, водни колела, дюшеци и т.н. И винаги си разпределям силите така че поне 30-50% да ми останат като изляза на плитко. За пълно изразходване на силите плувам на дълбочина на която стъпвам.
5
3
 
11
 
! Отговори
21 преди 1 година
Освен ,че те дърпа навътре , мъртвото вълнение те дърпа и надолу. Тогава се паникьосва човек.
4
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
nachaloto na statiata me uchudva. kato ne sym dobyr pluvez stoia do kolene vyv vodata, a ako se ostavia da me izdyrpa oshte po-daleche spasitelite niama da me vidiat.
3
0
 
24
 
! Отговори
al преди 1 година
" При мъртво течение, което дърпа навътре в морето, ако не сме дори плувци и не сме подготвени затова, не трябва да се опитваме да се борим с него, а да плуваме срещу него, защото неговата скорост е по-висока от нашата."

***, оправете си текста, защото съм сигурен, че не е казал "СРЕЩУ" него, тъй като е невъзможно да се плува срещу мъртво вълнение!!!
2
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Фичо. Много добре казано. Самообладанието е по-важно от високата подготовка.
1
0
 
50
 
! Отговори
Фичо преди 1 година
Морето не иска страх, а съобразяване с него. Не може да бъде победено. При критична ситуация е важно самообладанието, оставяш се да те носи, няма начин да не те изхвърли на брега, пък било и на 5 км от скъпоценния ти телефон и хавлия, заради които не си струва да си изхабиш силите в борба, и да се удавиш.