Вдигаш къща в България със 178 документа! Взимаш пистолет с 9!

Девет са и документите, нужни, за да пратите детето си в детска градина
2 авг 2017 20:08,
64
Вдигаш къща в България със 178 документа! Взимаш пистолет с 9!
Снимка: архив Булфото

Изискванията на бюрокрацията и разрешителните режими в България не само продължават да шокират с бумащина, но и с парадокси.

178 документа са нужни на българина да издигне къща или малка кооперация. В същото време, за да се сдобием с оръжие например, са нужни едва 9, пише "Монитор".

Абсурдно е, че същият брой документи, 9, са нужни и за да се запише дете в детска градина, например.

За да влезе малчугана в забавачка, освен че са нужни девет документа, е необходимо част от тях да бъдат дадени и от двамата родители.

Всъщност, освен че по броя на документите пращането на детето в детска градина е равносилно с ваденето на оръжие, но и се оказва далеч по-трудо от това да си регистрира човек фирма.

Ако е под юридическата форма "едноличен търговец", са нужни само 4-5 документа.

Всъщност 178-те документа, които се изискват, за издаване на разрешително за строеж у нас, са 9 пъти повече от тези, които са необходими за строителство в Германия. Там техният брой е 19.

България е на 118-о място от 189 държави по сложност на процедурите за разрешение за строеж според анализите на Световната банка, обясниха от Камарата на архитектите.

В момента процедурата за разрешаване е една и съща както за къща, така и за летище или атомна централа, коментираха още от там.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


64
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
50
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
MNOGO LI IMATE PARI TA DA STROITE KASHTI.
49
0
 
3
 
! Отговори
Свободен българин преди 6 години
Що за глупости се написали!? Нито шведите вадят по 178 документа, нито "взимаш" пистолет с 9. За първото се изискват готовност за сътрудничество от стана на цветните - каквото и да е и общинските власти ще направят компромиси, а за второто - то не е в резултат на желание, а изцяло зависи от преценката на КОС, т.е. 9-те документа са необходимото, но недостатъчно условие да "вземеш" КНО. За детската градина не ми се говори- за всички ни е ясно. Смях. Няма такава държава.
48
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Да не дразним бъдещия притежател на оръжие с формалности.
47
0
 
3
 
! Отговори
Хейтър Тролев преди 6 години
Ти можеш да си построиш къща и без много документи, въпросът е че държавата си запазва правото да те рекетира в бъдеще, защото при една проверка щесе окаже че нямаш документ за съответствие на плочките в банята или цукалото е взривоопасно ...Затова си купуваш една съборетина, пишеш че е ремонт, че първия етаж е маза , че втория е под покривно пространство и държавата ДГД
46
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Какво толкова чудно има, логиката е проста. Тези, които взимат оръжие в по-голямата си част трудно подлежат на изнудване - полицаи, военни, ловци, чиновници, разни други; за хлапетата не става да се каже на родителя: абе, тука познавам една настанителна фирма или: този и този ще ти свърши най-добре работа, пращам те, а вие се разберете там.... А при строителство, ехее.. - разрешения, служители в болничен, "системата" отказва, елате утре, ама имам майстори, ми подавай жалба, мълчалив отказ, ААААА
45
0
 
13
 
! Отговори
СМЯХ! преди 6 години
Искате да кажете, че шведите притежават по 178 документа за къщите си, и че за всяко парче са писали по 9 документа!
44
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До АнонименЕВТИН, брато, ЕВТИН.
43
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Гениалността понякога граничи с безумието."Пращането на детето в детска градина е равносилно с ваденето на оръжие."
42
0
 
11
 
! Отговори
Шаран-БГ преди 6 години
Смехът е здраве ! Светът е оцелял, защото се е смял ! / 47/ Ама какво огромно удоволствие е да се снабдиш със 178 дУкимента ??!! ТОВА ТРЯБВА ДА Е ЛЪЖА ! Пенчо от варненската "Максуда" ми каза, че без всякакъв документ , за една нощ, къща направил!? Потвърдиха и чисти българи от някой крайни квартали на Асеновград, Сливен, Пловдив, даже и от "престолна" София !!!! "Запуши ли комина до сутринта, кметът е длъжен да узакони строежа !!!" По нашите земи е така от векове......
41
0
 
11
 
! Отговори
ДОКУМЕНТИ, КЪЩА НЕПР преди 6 години
ДОКУМЕНТИ, КЪЩА НЕПРАВЯТ! КОЛКО Е УДОБНО ДЪРЖАВАТА ДА СИ ВЪРЖЕ ГАЩИТЕ И ДА НЕ И ДРЕМЕ ЗА КОНТРОЛА ПО СТРОИТЕЛСТВОТО. ОТГОВОРНОСТТА НОСИ ЕДИН ПОДПИС, НО НЕДАЙ СИ СЕ СЛУЧИ НЕЩО КОЛКО МУ Е ТЕЖЕСТА??? ЦИНИЧНОТО Е, ЧЕ НЕ САМО В СТРОИТЕЛСТВОТО Е ТАКА. ТЕЗИ, КОИТО СЕ ИЗДЪРЖАТ ОТ НАШИТЕ ДАНЪЦИ НИ ОБРЪЩАТ НА МАЙМУНИ, ВМЕСТО ДА СИ СВЪРШАТ СЪВЕСТНО РАБОТАТА, ЗА КОЯТО СА НАЗНАЧЕНИ
40
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Незнам колко искат,но сградите над два етажа,трябва да са добре и здраво построени,защото Балканите са земетръсна зона.Но чак за ремонт или *** или някой невес,плевня да искат документи е смешно.
39
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Едно време никакъв документ не искаха за детска градина,само от месторабота.
38
4
 
3
 
! Отговори
Sasho преди 6 години
V USA vdigash ksta sa 100 dokumenata a pistol s 1 dokument
37
1
 
12
 
! Отговори
extremist преди 6 години
ЖИВКО СУДЖУКА КВИ НАЧИНАНИЯ ПОДХВАЩА ? ИЗПРАТИХА ГО С БЛАГОДАРНОСТ ЗА ДОБРАТА РАБОТА ЧУВАМ, МОЖЕ И ПРЕМИЯ ДА СА МУ ДАЛИ
36
2
 
6
 
! Отговори
ФАШИСТ преди 6 години
за "Бай Ганъо" са нужни повече от1000 "документа"за разрешение за "строителство", стройте глинени копфтори и не е нужно от "дукоменти" - пешерните хора са щастливи , ние трябва да сме "щастливи " :)))
35
2
 
15
 
! Отговори
extremist преди 6 години
Вдигаш къща в България със 178 документа! Взимаш пистолет с 9! - 9 ДОКУМЕНТА ЗА РАЗРЕШИТЕЛНО ЗА ПИСТОЛЕТ СА ТВЪРДЕ МНОГО; ТРЯБВА ДА СТАНАТ 0 ! ХОРАТА ТВЪРДЯЩИ ЧЕ С ЕДНА И СЪЩА ПРОЦЕДУРА , В РАМКИТЕ НА 178 ДОКУМЕНТА, МОЖЕШ ДА НАПРАВИШ КЪЩА, ЛЕТИЩЕ И АТОМНА ЦЕНТРАЛА Е ДОБРЕ ДА ПОСЕТЯТ ПСИХИАТЪР, НАЧАЛНО УЧИЛИЩЕ, ЛИЧЕН ЛЕКАР, ДИРЕКТНО МОЖЕ И В ЛУДНИЦА ДА ИДАТ.....
34
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
затова са безбожно скъпи цените на жилища спрямо доходите на по голямата част от населението - е не е нормалнно една скапана гарсониера да я плащаш 20 + години това ги оскъпява.И не стига това ами те е размотава всяка писарушка както и дойде.бял ден да не видят им пожелавам от сърце
33
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Хахахахахахаха-178 документаОния *** Бирисов(бях му фен преди)тръгнал да дава акъл на Европа......хахахахах
32
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Интересно фирма ЕИС какво разрешително от тези 178 е получила за блокчето в младост 2 за да шлайфа бетон две поредни нощи. Обекта им се намира в гъсто застроен квартал.
31
1
 
8
 
! Отговори
Гошу преди 6 години
До Строителен инженерАми нормално е, такива сайтове само хранят хейтъри и *** за импресии :))) Обаче наистина е тегаво с недвижимите имоти в БГ, господин инженер