Българинът хем песимист, хем се надява... цени да замръзнат, работа да има

Сега сме в една от фазите на най-нисък песимизъм за икономиката
37
Българинът хем песимист, хем се надява... цени да замръзнат, работа да има
Снимка: Булфото, архив

Българинът продължава да е песимист, но и оптимизмът започва да си пробива път.

Положителни очаквания има обаче по-скоро към икономиката, отколкото към политиците, сочат данните от проучване на "Галъп интернешънъл" в навечерието на 100-те дни на новото правителство.

Според анализаторите икономическите възприятия на българите като цяло остават по-скоро негативни, но се движат в положителна посока като това вероятно се дължи на  обективни икономически процеси, а и заради усещането за политическа предвидимост.

62% от българите смятат, че цените ще нарастват в следващите 2-3 месеца.

23% са на мнение, че ще останат същите, а 2% - че ще намаляват.

Само преди три месеца обаче 78% очакваха ръст в цените, а само 13% смятаха, че те ще се запазят на същите нива.

От "Галъп интернешънъл" обясняват, че традиционно смените във властта водят и до повишаване на позитивните оценки и очаквания – както по отношение на политиката, така и по отношение на икономиката.

Тези начални кредити на доверие постепенно се изчерпват в хода на мандата.

В момента 28% очакват влошаване на общото икономическо положение на страната. 39% смятат, че положението ще остане същото, а 15% се надяват, че то ще се подобри.

Сега сме в една от фазите на най-нисък песимизъм за икономиката в последното десетилетие, отчитат социолизите.

Спадат и очакванията за безработица. През юли 41% очакват тя да остане същата, 26% - да расте, а 11% да намалява. Тези 26% са най-ниската стойност на очаквания за безработица в последните няколко години. През 2010 г. този дял беше 77%, през 2011 г. – 58%, през 2015 г. – 43% и т.н.

Доверие във властта

В сравнение с предходните месеци, където ясно личеше околоизборната положителна инерция, сега стойностите на доверие във властта влизат в нормално, т.е. по-негативно русло.

Според анализаторите вероятно множеството скандали, споходили управляващите през изминалите месеци, допринасят за по-лошите оценки.

Въпреки всичко оценките за парламента остават в малко по-високи стойности в сравнение с предходните години.

Доверието в парламента към юли е 24%, след като месец по-рано бе достигнало до 28%. Такива стойности за последно са регистрирани през 2010 г.

Недоверието също е в по-ниски от обичайните стойности - в този месец е 67%, а в предишния бе дори 61%, след като в последните няколко години рядко е било под 70%.

Доверието в правителството е 32%, а недоверието е 59%. Месец по-рано доверието бе по-високо.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


37
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
28
0
 
1
 
! Отговори
МАНЧО преди 6 години
До АнонименСрещнали се на полянка пра българин и славянка. Тури вади,вади тури народили чокундури. Мързеливи и крадливи,но най вече завистливи!!!!! СЯ КО ШЪ ПРАЙМ?
27
0
 
1
 
! Отговори
МУНЧО преди 6 години
Аз давам 50 и пак не искат! Това значи ли че народа е гладен и търси работа??????
26
0
 
1
 
! Отговори
МУНЧО преди 6 години
Какво доверие в парламент управляван от Тик-ва? Какво доверие към правителство бягащо от реформи и симулиращо напрегната работа с обиколки по слънчеви обекти? Какво доверие към непрекъснато лъжещите управляващи? А това за работа и ниски цени мързеливия българин да не говори. Българина просто не иска да работи.Аз от 3 месеца търся млад и енергичен човек за монтаж на една врата "хармоника" закупена за тоалетна.Никой не иска и да чуе. Цената на монтажа по документи на строителни фирми е 20 лева.
25
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Стъкмистиката винаги води до грешни изводи. Едва сега ли го разбрахте?
24
1
 
2
 
! Отговори
ПРОСТАКЪТ БОЙКО преди 6 години
Простия човек е жив дявол!!!!
23
1
 
1
 
! Отговори
робски манталитет преди 6 години
До така е !На това се крепи нацията ниѝко ти е зле-всички ти помагат, но ако си по-добре - всички до един те унищожават!
22
3
 
3
 
! Отговори
така е ! преди 6 години
До АнонименБългаринът.-злобен-заядли-завистлив
21
2
 
4
 
! Отговори
Верен читател преди 6 години
Като прегледах част от коментарите, оставам с впечатление, че една част от българите са си откровени българофоби, да не кажа по-тежка дума. На какво се дължи този техен начин на мислене и поведение, само те си знаят. Само ще ги уверя, че за тяхно съжаление България ще я има още стотици, хиляди и милиони години, докато свят светува, въпреки своето незавидно положение в последните 28 години. Всичко тече, всичко се променя и да, винаги има надежда!
20
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Българофобите пак са вилняли във форума. Може да не сме по-добри от другите народи, но във всеки случай не сме по-лоши от тях.
19
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Българинът е пълно разхищение на органичена материал, от което дори тор за дива ливада не става! Нооооо ... претенциите му са безкрайни ...
18
7
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Българина в три думи:ЗлобенЗавистливПростtaka e
17
4
 
5
 
! Отговори
Кирето преди 6 години
До 16ЗЗП...
16
5
 
8
 
! Отговори
до кирето преди 6 години
*** в Америка бе пич...там дават много и на всичи. Ще ти сипят и на теб
15
17
 
10
 
! Отговори
Кирето преди 6 години
Българина в три думи:ЗлобенЗавистливПростНа кратко ЗЗП.
14
5
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До ПРАВЕДЕНАз съм българин и определено не съм мързелив, работя почти денонощно, а парите все е стигат, вишист съм, работя си по специалността, не искам да съм шеф, искам да се плаща адекватно за труда ми! Предполагам, че за такива като мен говориш, но нямаш представа колко много работят българите за жълти стотинки!
13
10
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Абсолютно нищо не става от българина и затова ще си отиде като магаре без история от този свят. До 50 години няма да има повече България. Българите сами ще се затрием от завист, крадливост, злоба и простотия. Българинът много *** и завистлив човек.
12
1
 
40
 
! Отговори
стефчо преди 6 години
все още има работещи роби за 500 лв,но след няколко години и те ще изчезнат от пазара на труда от старост,и тогава ще стане весело в ***
11
5
 
32
 
! Отговори
ПРАВЕДЕН преди 6 години
Българинът е мързелив, злобен, зъл и проклет и много завистлив! Голяма 4аст от българите в българия искат да са само директори, да клатят *** по цял ден и да вземат едни яки кинти...то и за това 90-95% от мениджърите и на4алниците за нищо не стават, но са големи босове, голямо го раздават, само 4е някой друг да свърши работата и ако може за без пари, а пък бонуса да го гушнат те...и те така, такива ми ти работи, тинтири минтири драги ми смехурковци.
10
0
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
как няма да има измислено увеличение на цените - нали трябва да се "подпомагат" лихварите. всичко в крайна сметка се върти и прави за тях - цялата световна икономика.сега искат вече чирачета да взимат и от училищната скамейка - ефтин труд и едновременно "дуално" обучение - да свикват с робията от малки! "живей за да работиш!" и "все по-бързо и по-бързо" - днешните девизи, само че не е в това "мисията" на човека на земята. света върви към самоунищожение, плод на собствената му лакомия!
9
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Първо: Българинът не е песимист, а реалист.Второ: "Халед, сине на Хама... Винаги има надежда" Властелинът на пръстените: Двете кули.