Швейцария на Балканите? Засега не, просто управленска програма!

Приоритетите на властта изискват "работа всеки ден", ще я видим ли?
121
Швейцария на Балканите? Засега не, просто управленска програма!
Кадър от началото на заседанието на МС, на което бе приета програмата. Снимка: БТА

Няма съмнение – ако управленската програма на правителството, публикувана късно снощи, се реализира, страната ни ще стане малка Швейцария на Балканите.

В документа е помислено за всичко, което сме си пожелавали и сме се надявали да ни се случи като стандарт на живот. Редица подобрения са набелязани даже за културата, която обикновено е "на опашката" или поне така изглежда.

Програмата е силно амбициозна и ако ползваме обобщението на премиера Бойко Борисов пред министрите му, наистина изисква "работа всеки ден", да не кажем всеки час.

Още по темата

Както подобава на такъв важен документ, повечето от записаните мерки и приоритети са на "висок" административен език и няма да се занимаваме с тях, още повече програмата е публикувана за всеки, който има търпението да прочете всичките 128 страници.

Без претенции за изчерпателност отбелязваме някои от конкретните приоритети, които нямат нужда от допълнително тълкуване или мислене какво са искали да ни кажат авторите.

Най-точни и конкретни са нещата, свързани с инфраструктурата, което не е изненада. Сред тях са доизграждане на автомагистралите "Струма" и "Хемус", обхода на Габрово с тунел под Шипка, изграждане на АМ "Калотина София" и др. По-лесно трябва да излизаме навън по суша и съответно да се връщаме вкъщи с откриването на нови ГКПП по границите с Македония, Сърбия и Гърция и модернизация на съществуващите пунктове.

Често прокламираните приоритети - присъединяване към Шенген, към еврозоната и отпадане на Механизма за Сътрудничество и оценка, пък няма да изненадат никого с присъствието си в документа.

В областта на външната политика е посочено, че ще поддържаме и задълбочаваме отношенията с Турция на принципите на добросъседство, взаимно отчитане на интересите и ненамеса във вътрешните работи. За последното редица коментатори вече отбелязаха, че се надяват и на новия турски посланик, след като настоящият внесе напрежение в това отношение.

По мигрантския проблем се предвижда извеждането на бежанци от големите градове като София към малки населени места в непосредствена близост до границата, а при наличие на силен натиск - осигуряване на сглобяеми контейнери за настаняването им в транзитни центрове на МВР. Така ще се проверява дали не представляват заплаха за националната ни сигурност.

И като говорим за сигурност, видно е, че темата за казармата не е окончателно затворена. В програмата е записано стартиране на широк обществен дебат за въвеждане на "наборна военна служба" и разширяване на възможностите за доброволна военна служба. Въвеждането на военното обучение в училище също не е забравено, като неколкократно е подчертана необходимостта от патриотично възпитание на децата. Както и задължително обучение по български език за деца, чиито майчин език не е български.

В областта на жилищната политика се предвижда подобряване на жилищните условия за маргинализирани групи от населението. Тук има известни въпросителни как, с какви средства и на какъв принцип, но уточнения няма.

С бюджетни пари пък за четирите години управление трябва да бъдат обучени най-малко 50 000 безработни по списък с търсени от работодателите професии.

Вероятно редица мерки, обещания и предвиждания няма да бъдат изпълнени поради различни обективни и субективни причини. Но ни се струва особено важно да се реализират тези от тях, които ще променят конкретни човешки съдби, до които държавата не винаги стига.

Затова се надяваме осигуряването на подкрепена заетост на най-малко 3000 безработни с трайни увреждания и най-малко 4000 души с увреждания над 18 г. да започнат да търсят работа или да имат работа, да са мерки не само на хартия.

А иначе в края на мандата през 2021 г. очаквайте минимална работна заплата от 650 лв. и средна работна заплата до 1500 лв. Дано ни стигнат.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


121
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
97
1
 
1
 
! Отговори
Ванга преди 6 години
Бойко Борисов Уби! Разстреля! Даде на Големи те! НЯМА ПОНЯТИЕТО Малък и среден бизнес! Обеща мост 🌉 Силистра Кълараш, преди няколко години? Има ли в България някакъв бизнес? Аут сорсинг? Фък оф! Къде е българина? Роб? Къде отиват парите? В касата на ГРОБА!!! Бог да ги ВЪЗНАГРАДИ за Усилието на продажност!!! Ама има ВЪЗМЕЗДИЕ!!! Ще се пържат във *** АД!! Скоро е ВЪЗМЕЗДИЕТО!!
96
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Обърнете внимание : "Вероятно редица обещания няма да могат да бъдат изпълнени, но не и тези , свързани с КОНКРЕТНИ човешки съдби" Мисля , че за всички е ясно КОЙ са тези конкретни хора.После да не кажете, че ГЕРБ са го крили от нас.Не - казват ни го в очите.
95
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
БЪЛГАРИЯ Е УНИКАЛЕН СЛУЧАЙ НЕ САМО В ЕВРОПА, НО И В ЦЕЛИЯ СВЯТ:ОТКРИВАМЕ НОВИ ЗАВОДИ (например в Пазарджик миналия ден), А СЕ ОКАЗВА, ЧЕ НЯМА КВАЛИФИЦИРАНА РАБОТНА РЪКА ЗА ТЕЗИ ЗАВОДИ.
94
0
 
4
 
! Отговори
НЯМА КАК! преди 6 години
НЕ МОЖЕМ ДА БЪДЕМ НИТО ШВЕЙЦАРИЯ, НИТО ЦЕНТЪР НА БАЛКАНИТЕ С ТОЗИ ТЪМЕН БАЛКАНСКИ СУБЕКТ НАЧЕЛО.
93
0
 
8
 
! Отговори
Герчо с тамбурата преди 6 години
Оставете тези празни приказки, а запомнете,че до началото на зимата остават 7 седмици,а вижте каква е и как върви зимната подготовка? За селата нищо не се прави-няма пари! Кметовете осигуряват само отоплението на канцеларията си-другото е оставено на ,,Михаля.За градовете;няма ,,Южен поток,,, Няма ,,Балкан Хъб,, значи няма да има и евтин газ..........няма да има и топло в три четвърти от абонатите
92
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Същността за управляващите ни след 1989 г- потомствени - на комарджи Кобурготски, партизан Тошко и с-ие -некадърници,престъпници,терористи,клептомани ... и обикновени политически кукли на конци в ръцете на международно организираната престъпност под ръководството на САЩ и ЕС! През гугъла: "Машина Времени - Марионетки"
91
0
 
15
 
! Отговори
extremist преди 6 години
В ЧОВЕШКАТА ИСТОРИЯ НИКОГА НЕ СЪЩЕСТВУВАЛА ДЪРЖАВА ПРОСПЕРИРАЛА НА БАЗАТА НА 500km ПЪТИЩА; ОЧАКВАМ С НЕТЪРПЕНИЕ ДА ВИДЯ КАК ТИКВАТА ЩЕ СТАНЕ ПРЕЦЕДЕНТ В ЧОВЕШКАТА ИСТОРИЯ, ОБОРВАЙКИ ТОЗИ ФАКТ
90
0
 
8
 
! Отговори
extremist преди 6 години
ФАКТА ЧЕ НЯКОЙ ХОРА СМЯТАТ ПРОЧИТА НА 128 стр. ЗА ТЪРПЕЛИВА И СЕРИОЗНА РАБОТА, ПАК ДОКАЗВА ДЕВОЛЮЦИЯ ПРИ ДВУКРАКИТЕ МЛЕКОПИТАЕЩИ. "АМБИЦИОЗНАТА" ПРОГРАМА НА ТИКВЕНИТЕ БОСТАНИ И ДА СЕ ИЗПЪЛНИ НА 1000% ПРАЩА БЪЛГАРИЯ В КОНКУРЕНЦИЯ С ДЪРЖАВИ КАТО ТОГО, ЗИМБАБВЕ, ПЕЛАУ, МАДАГАСКАР.....ПЕТРОЛА НА ПЛАНЕТАТА СВЪРШВА В ОБОЗРИМО БЪДЕЩЕ И ТОВА ЯВНО Е СТИМУЛ ЗА ТИКВАТА ДА РЕЖЕ ПЪТНИ ЛЕНТИЧКИ. ОСТАТЪЦИТЕ ОТ БЪЛГАРИЯ ЩЕ СЕ ИЗКРАДАТ ТОЗИ МАНДАТ И МЕСТНИТЕ ОБИТАТЕЛИ ЩЕ ИМАТ СВЕТЛО БЪДЕЩЕ НА КРЕПСТНИ СЕЛЯНИ
89
0
 
12
 
! Отговори
БГ-швейцарско сирене преди 6 години
За 20 г. във властта, тиквата е от тия, които направиха България на швейцарско сирене - дупка до дупка. Продънен бюджет и теглене на милиарди лева кредити, окрадена от такива като него хазна - шепа милионери и милиардери и повсеместна беднотия, окрадени еврофондове и намаляващи чужди инвестиции, демографска криза, пробита образователна система, продънен бюджет на здравната каса-все повече българи без достъп до здравеопазване и все по-богати собственици на частни болници,никакво производство....
88
0
 
6
 
! Отговори
Швейцария друг път преди 6 години
За Швейцария на Балканите говореха още в средата на 90-те години, но вместо това стана още по-лошо. Колко правителства се смениха, колко обещания и предизборни програми бяха... Сега съм в Германия и съжалявам само, че не емигрирах по-рано, а си пропилях най-хубавите години чакайки политиците да оправят нещата.
87
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Швейцария сме на Балканите природно, но сме и Бай *** умствено. 100 години не сме мръднали. Алеко трябва да е бил родственик на Ванга.
86
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
На тая снимка-хвани единия,удари другия-кой от кой по-неприятен.
85
1
 
17
 
! Отговори
до Така е преди 6 години
Я кажи откъъде ще дойдат тези 2 500 лв средна работна заплата?Асфалт ли ще експортираме или ще ни наложат данък Въздух и данък Живот????Щото без производство, без промишленаст, без развито сел. стопанство, без експорт на продукция с какво ще напълниш държавната хазна????
84
3
 
11
 
! Отговори
Отговор преди 6 години
До дедо Ташунко Дедо , да си чул че по времето на ВСВ многа авоари на богати европейци и еврей са отишли в Швейцарски банки като неутрална страна.След войната швеицарците изискват вложителя да е жив. Милиони са убитите и изчезнали хора , и техните пари остоват в Швейцария.Затова е богата държава.И иначе да имаш нещо произведено в Швейцария? Аз нямам.Освем часовници и оптика друго не правят.
83
2
 
9
 
! Отговори
до Анонимен преди 6 години
Тъ, тъй чадо!Именно в Месокомбината "Бузлуджа" е произведен и любимия ти "Тиква Суджук"!!!!!!
82
1
 
8
 
! Отговори
Така е преди 6 години
През 2021г. вече ще искаме 1 000 лв. мин. раб. заплата и 2500 лв. средна.Живото си върви, няма да чака вашите 650лв.
81
8
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
обаче каскетите са почервенели на макс хахахахаха,само така падайте в амок ако знаете какво ЬЕ ТУЙ...
80
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
TOZ OSVEN PAPITE GO E DOKOSNAL PO GLAVICATA I VELIKIQT DUX DAITE DA GO OSVIDETELSTVAME I DA GO MAAXNEM
79
10
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Са,коментарите надолу са ясни а аз да кажа чи погльедах за няколко минути ИЗСТЪПЛЕНИЕТО СЛОВЕСНО на Корнела на връх Балкана,малеееее КУТУ ИНА ИСТЬИНСКА ФИДЬЕЛКА КАСТРУВА,кат маа ръчища,па кът са попотьила,къ са въодушъвила страшна й за гльедани бье..."ние не сме от управлението на суджука"АХАХАХАХАХАХА,ЛЕЛЬО ВИЕ ИЗГРАДИХТЕ МЕСОПРОДАВНИЦАТА *** КЪДЕТО СЕГА СЕ ПРОИЗВЕЖДАТ СУДЖУЦИ!!!***!!
78
3
 
19
 
! Отговори
упс... преди 6 години
Б-х леля му!!!Всяко изказване на Тиквата се превръща във Виц!Щеше да е смешно, ако не беше толкова тъжно, при тази беднотия и сиромашия в която сме затънали, та чак камиларите бягат от Бг!