Швейцария на Балканите? Засега не, просто управленска програма!

Приоритетите на властта изискват "работа всеки ден", ще я видим ли?
121
Швейцария на Балканите? Засега не, просто управленска програма!
Кадър от началото на заседанието на МС, на което бе приета програмата. Снимка: БТА

Няма съмнение – ако управленската програма на правителството, публикувана късно снощи, се реализира, страната ни ще стане малка Швейцария на Балканите.

В документа е помислено за всичко, което сме си пожелавали и сме се надявали да ни се случи като стандарт на живот. Редица подобрения са набелязани даже за културата, която обикновено е "на опашката" или поне така изглежда.

Програмата е силно амбициозна и ако ползваме обобщението на премиера Бойко Борисов пред министрите му, наистина изисква "работа всеки ден", да не кажем всеки час.

Още по темата

Както подобава на такъв важен документ, повечето от записаните мерки и приоритети са на "висок" административен език и няма да се занимаваме с тях, още повече програмата е публикувана за всеки, който има търпението да прочете всичките 128 страници.

Без претенции за изчерпателност отбелязваме някои от конкретните приоритети, които нямат нужда от допълнително тълкуване или мислене какво са искали да ни кажат авторите.

Най-точни и конкретни са нещата, свързани с инфраструктурата, което не е изненада. Сред тях са доизграждане на автомагистралите "Струма" и "Хемус", обхода на Габрово с тунел под Шипка, изграждане на АМ "Калотина София" и др. По-лесно трябва да излизаме навън по суша и съответно да се връщаме вкъщи с откриването на нови ГКПП по границите с Македония, Сърбия и Гърция и модернизация на съществуващите пунктове.

Често прокламираните приоритети - присъединяване към Шенген, към еврозоната и отпадане на Механизма за Сътрудничество и оценка, пък няма да изненадат никого с присъствието си в документа.

В областта на външната политика е посочено, че ще поддържаме и задълбочаваме отношенията с Турция на принципите на добросъседство, взаимно отчитане на интересите и ненамеса във вътрешните работи. За последното редица коментатори вече отбелязаха, че се надяват и на новия турски посланик, след като настоящият внесе напрежение в това отношение.

По мигрантския проблем се предвижда извеждането на бежанци от големите градове като София към малки населени места в непосредствена близост до границата, а при наличие на силен натиск - осигуряване на сглобяеми контейнери за настаняването им в транзитни центрове на МВР. Така ще се проверява дали не представляват заплаха за националната ни сигурност.

И като говорим за сигурност, видно е, че темата за казармата не е окончателно затворена. В програмата е записано стартиране на широк обществен дебат за въвеждане на "наборна военна служба" и разширяване на възможностите за доброволна военна служба. Въвеждането на военното обучение в училище също не е забравено, като неколкократно е подчертана необходимостта от патриотично възпитание на децата. Както и задължително обучение по български език за деца, чиито майчин език не е български.

В областта на жилищната политика се предвижда подобряване на жилищните условия за маргинализирани групи от населението. Тук има известни въпросителни как, с какви средства и на какъв принцип, но уточнения няма.

С бюджетни пари пък за четирите години управление трябва да бъдат обучени най-малко 50 000 безработни по списък с търсени от работодателите професии.

Вероятно редица мерки, обещания и предвиждания няма да бъдат изпълнени поради различни обективни и субективни причини. Но ни се струва особено важно да се реализират тези от тях, които ще променят конкретни човешки съдби, до които държавата не винаги стига.

Затова се надяваме осигуряването на подкрепена заетост на най-малко 3000 безработни с трайни увреждания и най-малко 4000 души с увреждания над 18 г. да започнат да търсят работа или да имат работа, да са мерки не само на хартия.

А иначе в края на мандата през 2021 г. очаквайте минимална работна заплата от 650 лв. и средна работна заплата до 1500 лв. Дано ни стигнат.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


121
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
77
1
 
11
 
! Отговори
БАЙ, БАЙ БАЙ ХЕЙ преди 6 години
ПРОСТО ПРОСТЬО - НИЩО ПОВЕЧЕ. С ГОЛЯМО УЧУДВАНЕ РАЗБРАХМЕ, ЧЕ В БЪЛГАРИЯ НЯМА БЕЗРАБОТИЦА. ТОЯ ТАКА СЕ Е САМОЗАБРАВИЛ, ТАКА СИ Е ПОВЯРВАЛ, ЧЕ СЕ ЧУДЯ ДАЛИ РАЗБИРА, ЧЕ СЕ НОСИ НЕУДЪРЖИМО КЪМ ПРОПАСТТА. ВАЖНОТО Е ДА СЕ ОТКОПЧИМ В ПОДХОДЯЩИЯ МОМЕНТ ОТ ХВАТКАТА НА МУТРАТА И ДА СЕ СПАСИМ , А НА НЕГО - СВОБОДНО ПАДАНЕ И БАЙ, БАЙ. И ПРИЯТНО ПРЕКАРВАНЕ В ЛУДНИЦАТА, КЪДЕТО МУ Е МЯСТОТО. ДА ВРИ В КАЗАНА , ДАНО.
76
3
 
7
 
! Отговори
Деду Пенчу преди 6 години
Я съм *** чувек ама дъ си питъм.Там у Швейцарията дъл е имало кумунизъм,суциълизъм нявга?
75
0
 
9
 
! Отговори
дедо Ташунко преди 6 години
До ХАХА. Имате пълно право, госпожо или господине. Вашата оценка е 100% истина! Живея в Бавария от 30 години и с чиста съвест мога да кажа, че номер 1 в света е Швейцария. Разликата между Швейцария и Германия е като разликата между Германия и България. За съжаление нашата мила родина е изостанала съъ светлинни години от развитите европейски държави. Жалко, че подължават да лъжат народа с ефтин популизъм нашите велики упраници. И за воловарчета не стават, нека да не обиждаме воловарчетата.
74
1
 
1
 
! Отговори
WC преди 6 години
До ХахаPO POLEKA>>>HODIL SAM MNOGO PATI>>>>>DAGE KOGATO VIZATA STRYVASHE 100 DEUCHE MARKI>>>>>BURGIA LI SI>>>ALBANEC ZNACHI>>>>>NE MARDAI OT TAM
73
0
 
16
 
! Отговори
Хаха преди 6 години
Не засега не с никога не. Вие въобще ходили ли сте в Швейцария за да видите за каква разлика става въпрос. Това от едно време че БГ била като Швейцария си е само мит и легенди. Толкова са напред че просто няма шанс да ги стигнем.Живея в Швейцария от 15 години.
72
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 80За какви рИфИрендуми става дума бе ???Ти не можеш на две маг*арета сеното да разделиш а искаш да ми определяш дневният ред?!Нали и ти си от онези които го избраха тоя клоун преди десетина години......
71
3
 
15
 
! Отговори
на снимката преди 6 години
На снимката: Другаря Тодор Живков на среща с млади доячки.
70
5
 
9
 
! Отговори
Тиквун Боков преди 6 години
Да се построи швейцария от българския калпав матриал? Все едно от изгнили дъски ограда да строиш. Не си правете илюзии. Каквото си построите това е. Аз мога да строя само магистрали и то не много качествени, щото строителите не са швейцарци, а ***, те. пак до матряла опираме.
69
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Малка Швейцария, само дето там приемат резултатите от рефендумите.БГ не може да бъде цивилизоване страна начело с този тумбак.
68
3
 
7
 
! Отговори
- преди 6 години
айде пак магистрали ..ще ги питам с какво ще ги поддържат тези магистрали, като спрат след 2 години европомощите - нови кредити?
67
4
 
24
 
! Отговори
Пепо преди 6 години
Швейцария ли, нас Албания ни изпреварва, ние ставаме по-зле и от половината африкански държави. От мутри какво мислене да се очаква
66
1
 
19
 
! Отговори
AAA преди 6 години
на снимката изглежда сякаш всички са готови да избухнат в смях . явно след това изречение Швейцария на Балканите, но кой би ги винил . малко хора биха се сдържали хахахахахах
65
5
 
27
 
! Отговори
Boko bo преди 6 години
Тотално е изпушил. Нагъл на н-та степен. Всяка негова дума е върхова еманация на човешката глупост и простота
64
3
 
8
 
! Отговори
до 74 преди 6 години
Веднага спирай тревата, че знае ли човек още какви глупости можеш да избълваш.
63
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Станишев не бил готин щото не говорел "по народно му".........!!Е, сега лапайте БАХУРА..........П.П. Не оправдавам Станишев че даде ДАНС на Ал. Петров който е доказан престъпник.но поне правителството НЕ ПРЕЧЕШЕ на бизнеса. (Изключвам зулумите които правеше така нареченият Трактор. Включително отвличанията на които Той е идеолога.)
62
0
 
11
 
! Отговори
еее преди 6 години
Що лъжат в заглавието, после в статията нищо не пише за шаколада, каква Швейцария тогава?
61
3
 
26
 
! Отговори
Ташко преди 6 години
Тоя пожарникар, колкото стои повече на власт, толкова повече затъпява.*** лъжите, които казва, тоя бил ли е някога в Швейцария, че говори така
60
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
По скоро мутрата ще стане на швейцарско сирене .........
59
1
 
29
 
! Отговори
българина преди 6 години
Швейцария прилича на България по природа и то много, но няма море и не я управляват предатели
58
0
 
17
 
! Отговори
Българина преди 6 години
Когато някой споменава думата швейцария, трябва да е бил там и да знае как е постигнато това което е сега до преди 100 г са били селяни което личи и сега навсякъде. Пред парламента им има зеленчуков пазар и нито една кола, всъщност колите по улиците и хората са малко защото имат уникална влакова мрежа през АЛПИТЕ НЕ ПРЕЗ ШИПКА ,коли по улиците няма но се продават 330 хил нови годишно не 30 като тук, рядко населан държава с повече население и по малка територия защото столицата им е под 400 хи