Швейцария на Балканите? Засега не, просто управленска програма!

Приоритетите на властта изискват "работа всеки ден", ще я видим ли?
121
Швейцария на Балканите? Засега не, просто управленска програма!
Кадър от началото на заседанието на МС, на което бе приета програмата. Снимка: БТА

Няма съмнение – ако управленската програма на правителството, публикувана късно снощи, се реализира, страната ни ще стане малка Швейцария на Балканите.

В документа е помислено за всичко, което сме си пожелавали и сме се надявали да ни се случи като стандарт на живот. Редица подобрения са набелязани даже за културата, която обикновено е "на опашката" или поне така изглежда.

Програмата е силно амбициозна и ако ползваме обобщението на премиера Бойко Борисов пред министрите му, наистина изисква "работа всеки ден", да не кажем всеки час.

Още по темата

Както подобава на такъв важен документ, повечето от записаните мерки и приоритети са на "висок" административен език и няма да се занимаваме с тях, още повече програмата е публикувана за всеки, който има търпението да прочете всичките 128 страници.

Без претенции за изчерпателност отбелязваме някои от конкретните приоритети, които нямат нужда от допълнително тълкуване или мислене какво са искали да ни кажат авторите.

Най-точни и конкретни са нещата, свързани с инфраструктурата, което не е изненада. Сред тях са доизграждане на автомагистралите "Струма" и "Хемус", обхода на Габрово с тунел под Шипка, изграждане на АМ "Калотина София" и др. По-лесно трябва да излизаме навън по суша и съответно да се връщаме вкъщи с откриването на нови ГКПП по границите с Македония, Сърбия и Гърция и модернизация на съществуващите пунктове.

Често прокламираните приоритети - присъединяване към Шенген, към еврозоната и отпадане на Механизма за Сътрудничество и оценка, пък няма да изненадат никого с присъствието си в документа.

В областта на външната политика е посочено, че ще поддържаме и задълбочаваме отношенията с Турция на принципите на добросъседство, взаимно отчитане на интересите и ненамеса във вътрешните работи. За последното редица коментатори вече отбелязаха, че се надяват и на новия турски посланик, след като настоящият внесе напрежение в това отношение.

По мигрантския проблем се предвижда извеждането на бежанци от големите градове като София към малки населени места в непосредствена близост до границата, а при наличие на силен натиск - осигуряване на сглобяеми контейнери за настаняването им в транзитни центрове на МВР. Така ще се проверява дали не представляват заплаха за националната ни сигурност.

И като говорим за сигурност, видно е, че темата за казармата не е окончателно затворена. В програмата е записано стартиране на широк обществен дебат за въвеждане на "наборна военна служба" и разширяване на възможностите за доброволна военна служба. Въвеждането на военното обучение в училище също не е забравено, като неколкократно е подчертана необходимостта от патриотично възпитание на децата. Както и задължително обучение по български език за деца, чиито майчин език не е български.

В областта на жилищната политика се предвижда подобряване на жилищните условия за маргинализирани групи от населението. Тук има известни въпросителни как, с какви средства и на какъв принцип, но уточнения няма.

С бюджетни пари пък за четирите години управление трябва да бъдат обучени най-малко 50 000 безработни по списък с търсени от работодателите професии.

Вероятно редица мерки, обещания и предвиждания няма да бъдат изпълнени поради различни обективни и субективни причини. Но ни се струва особено важно да се реализират тези от тях, които ще променят конкретни човешки съдби, до които държавата не винаги стига.

Затова се надяваме осигуряването на подкрепена заетост на най-малко 3000 безработни с трайни увреждания и най-малко 4000 души с увреждания над 18 г. да започнат да търсят работа или да имат работа, да са мерки не само на хартия.

А иначе в края на мандата през 2021 г. очаквайте минимална работна заплата от 650 лв. и средна работна заплата до 1500 лв. Дано ни стигнат.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


121
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
17
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
"Швейцария на Балканите?"???????!!!!!!!!!Що за кре*тени пишат в бг медиите?!?!?!
16
1
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Малко са ни планините, за да бъдем Швейцария. Трябва да се построят планини от бетон в Дунавската и Горнотракийската низина. И излазът на Черно море да се даде на концесия за 1000 години. И да се населим с мармоти от Близкия изток.
15
1
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
А така Баце - работа си трябва я! Тоя суджук да не расте по дърветата??Ние ше бачкаме - те ше си живеят по швейцарски, Баце не лъже!
14
1
 
25
 
! Отговори
Един от Северозапада преди 6 години
Това нов виц ли е? Герб и управленска програма?????Кога успяха да я преведат от английски, или от Американското посолство са им я дали преведена?
13
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
За да станем като Швейцария, трябва просто да разстреляме Тиквата и да създадвем ново управление с пряка демокрация. Точно така и ще направим.
12
1
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Убеден съм, че все ще се намери някой от близкото обкръжение на Вожда, да му каже истината. Защото всичко което е казал и направил, с нищо не е помогнало България да се развива. Нищо!! За мен е пълен и///диот ако си вярва или играе роля. Не може да е толкова т--ъп да не разбира, омразата към него е огромна, основно поради наглостта и предателствата му. България изчезва, икономика няма, здравеопазване и образование са в колапс. Миграция и отчаяние. Програмата му общи приказки и обещания. Нищо!!
11
1
 
24
 
! Отговори
Циник преди 6 години
В Швейцария банките са ключов отрасъл за процъфтяването на държавата...у нас КТБ...беше поредния "суплес" на шепа мафиотизирани тарикати!Ще...ще...лека му пръст на Тодор Колев - "Кога ще ги стигнем хамериканците" ....ако е по организирана престъпност - отдавна!!!Иначе да - инфраструктурата ....да бърза бат Бойка, че след 3 години - затварят еврокранчето...и ще ни лъснат швейцарските за дни ци!
10
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Със сигурност ще се оправим, не спирайте да им вервате, то се вижда, видими резултати и там кво беше. Единият град икономика и другото ромската провинция ще пребъдат.
9
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ако Тиквата намира, че работа е да се показва всеки ден по медиите и да ръси простотии, то тогава верно нема равни на тях.Ако едни ден не видим или прочетем за Тиквата все едно, че не е станал от леглото.В нашия град, на мястото на завод за производство на дрехи, има Кайфланд.Това ли правите? Спрете да го правите.
8
1
 
23
 
! Отговори
Да не се лъжем преди 6 години
През 2021 населението на БГ ще бъде около 5 500 000 главно пенсионери,полицаи,администрация и роми!
7
0
 
24
 
! Отговори
Кожогризец ООД преди 6 години
Войната е мир, свободата е робство, невежеството е сила!Познато ли ви е, а?2017 в БГ = "1984" на Оруел - пропагандната машина работи с пълна сила да облъчи допълнително и без това напечените от слънцето кратунки в бостана.После пак ще си го изберат кратунките и пак ще се кланят през Тиквоций Великолепни, вселенския вожд.
6
3
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
бях си в БГ за една година, поработих, видях че не стават нещата в тзи държава, и си се върнах в Америка. Е поне опитах....но не става приятели
5
3
 
24
 
! Отговори
10 Стотинки преди 6 години
Генерале Генерале,ако бяхме като Швейцария отдавна щяха да Ти Гният Кокалите във заднана.А Дано Да Станем някой ден
4
2
 
21
 
! Отговори
Александър Спасов преди 6 години
То бива клакьорски изцепки, но от тази чак ми се гади
3
4
 
22
 
! Отговори
? преди 6 години
Пари не се печатат - трябва да се изкарат.
2
4
 
38
 
! Отговори
Вуна преди 6 години
Жегите не прощават
1
3
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Наглост!