Швейцария на Балканите? Засега не, просто управленска програма!

Приоритетите на властта изискват "работа всеки ден", ще я видим ли?
121
Швейцария на Балканите? Засега не, просто управленска програма!
Кадър от началото на заседанието на МС, на което бе приета програмата. Снимка: БТА

Няма съмнение – ако управленската програма на правителството, публикувана късно снощи, се реализира, страната ни ще стане малка Швейцария на Балканите.

В документа е помислено за всичко, което сме си пожелавали и сме се надявали да ни се случи като стандарт на живот. Редица подобрения са набелязани даже за културата, която обикновено е "на опашката" или поне така изглежда.

Програмата е силно амбициозна и ако ползваме обобщението на премиера Бойко Борисов пред министрите му, наистина изисква "работа всеки ден", да не кажем всеки час.

Още по темата

Както подобава на такъв важен документ, повечето от записаните мерки и приоритети са на "висок" административен език и няма да се занимаваме с тях, още повече програмата е публикувана за всеки, който има търпението да прочете всичките 128 страници.

Без претенции за изчерпателност отбелязваме някои от конкретните приоритети, които нямат нужда от допълнително тълкуване или мислене какво са искали да ни кажат авторите.

Най-точни и конкретни са нещата, свързани с инфраструктурата, което не е изненада. Сред тях са доизграждане на автомагистралите "Струма" и "Хемус", обхода на Габрово с тунел под Шипка, изграждане на АМ "Калотина София" и др. По-лесно трябва да излизаме навън по суша и съответно да се връщаме вкъщи с откриването на нови ГКПП по границите с Македония, Сърбия и Гърция и модернизация на съществуващите пунктове.

Често прокламираните приоритети - присъединяване към Шенген, към еврозоната и отпадане на Механизма за Сътрудничество и оценка, пък няма да изненадат никого с присъствието си в документа.

В областта на външната политика е посочено, че ще поддържаме и задълбочаваме отношенията с Турция на принципите на добросъседство, взаимно отчитане на интересите и ненамеса във вътрешните работи. За последното редица коментатори вече отбелязаха, че се надяват и на новия турски посланик, след като настоящият внесе напрежение в това отношение.

По мигрантския проблем се предвижда извеждането на бежанци от големите градове като София към малки населени места в непосредствена близост до границата, а при наличие на силен натиск - осигуряване на сглобяеми контейнери за настаняването им в транзитни центрове на МВР. Така ще се проверява дали не представляват заплаха за националната ни сигурност.

И като говорим за сигурност, видно е, че темата за казармата не е окончателно затворена. В програмата е записано стартиране на широк обществен дебат за въвеждане на "наборна военна служба" и разширяване на възможностите за доброволна военна служба. Въвеждането на военното обучение в училище също не е забравено, като неколкократно е подчертана необходимостта от патриотично възпитание на децата. Както и задължително обучение по български език за деца, чиито майчин език не е български.

В областта на жилищната политика се предвижда подобряване на жилищните условия за маргинализирани групи от населението. Тук има известни въпросителни как, с какви средства и на какъв принцип, но уточнения няма.

С бюджетни пари пък за четирите години управление трябва да бъдат обучени най-малко 50 000 безработни по списък с търсени от работодателите професии.

Вероятно редица мерки, обещания и предвиждания няма да бъдат изпълнени поради различни обективни и субективни причини. Но ни се струва особено важно да се реализират тези от тях, които ще променят конкретни човешки съдби, до които държавата не винаги стига.

Затова се надяваме осигуряването на подкрепена заетост на най-малко 3000 безработни с трайни увреждания и най-малко 4000 души с увреждания над 18 г. да започнат да търсят работа или да имат работа, да са мерки не само на хартия.

А иначе в края на мандата през 2021 г. очаквайте минимална работна заплата от 650 лв. и средна работна заплата до 1500 лв. Дано ни стигнат.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


121
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари