Царя се радва на добросъседския договор с Македония: Време беше!

"С председателството ще можем да съдействаме за приобщаването на Скопие"
76
Царя се радва на добросъседския договор с Македония: Време беше!
Снимка: архив, БулФото

Договорът за добросъседство с Македония е успешен завършек на дългогодишни дипломатически усилия и една много навременна инициатива на двете правителства. Това посочва в своя позиция Симеон Сакскобургготски, който заявява, че е проследил новините за събитието с интерес.

Още по темата
Той си припомня официалното си посещение като премиер в Скопие, Охрид и Битоля през 2003 г.

"Останал съм с прекрасни спомени от радушното посрещане на домакините и от срещите си с премиера Бранко Цървенковски, президента Борис Трайковски и председателя на парламента Никола Поповски.

При нашите разговори основно място заемаше темата за членството на двете страни в Европейския съюз и НАТО, както и възможностите за икономическо и културно сътрудничество, което ми се виждаше повече от естествено. Помня, че в Скопие също се поклоних пред мощите на Гоце Делчев и след това в Охрид се черкувах за Цветница в църквата “Света Богородица”, разказва той.

Сакскобургготски посочва, че работното посещение е имало и сантиментална стойност за него.

"Бидейки син на Цар Борис III, за мен беше по-трудно, заради някои остри възражения, свързани с участието на България като съюзник на Германия във Втората световна война и присъединяването на Македония. Въпреки това спомените на очевидци и историческите сведения показват, че през 1942 г. българските войни са били посрещнати в Македония приятелски.

За тези времена се разказва един любопитен спомен, който тези дни чух отново по телевизията, а преди това ми го разказа тогавашният външен министър на Македония: “Знаете ли, г-н премиер, че на следващата година след визитата на Вашия баща не сме имали ракия? То е защото тогава е нямало цветя и вместо с букети, са посрещали българските войски с черешови и вишнени клонки и улиците са били засипани с тях", допълва Симеон Сакскобургготски.

Той разказва и още един свой спомен - от посещението си в Охрид през 2009 г. с покойният президент Желю Желев за конференция на Балканския политически клуб, в който са членували заедно с бивши президенти и премиери от Балканските страни.

"Обсъждаше се темата за приемането на Македония в ЕС и как България може да помогне за това, след като вече беше член на съюза и успешно извървяла пътя на преговорите си. Имахме полезни разговори с бившите президенти на Турция Сюлейман Демирел, на Румъния - Емил Константинеску, на Македония - Киро Григоров , така също бившия премиер на Македония Любчо Георгиевски и тогавашния Никола Груевски.

В навечерието на своето председателство на Европейския съвет България ще има повече възможности да въздейства за приобщаването на Македония. Държа още веднъж да отбележа колко се зарадвах на новината за подписването на този договор и да поздравя правителствата и на двете страни. Дано и ратифицирането на договора от националните парламенти също бъде факт", завършва Сакскобургготски.


76
Още от
Напиши коментар Коментари
59
1
 
2
 
! Отговори
Афуз Али преди 6 месеца
Може ли да си признае ,,В името на неговото величество,, колко смъртни присэди са издадени и изпълнени през1942-1944 години,че тогава да говори за България
58
4
 
9
 
! Отговори
къв цар бе преди 6 месеца
Айде стига глупости!На тоя пра-пра-дядо му е бил евреин-лихвар в Австроунгария!Тоя е толкова аристократ,колкото е евгени минчев,лорд ъв итън!Това,че му лижете задните части не е проблем,проблем е ,че се опиянявате!Баси комплексарщината,баси чудото!
57
5
 
5
 
! Отговори
Шаран-БГ преди 6 месеца
Задръжще го този "радостния" още някой-друг ден ! Че който не го е видял - той не го е изругал. Симеончо с баба си се измъква към Египет в 1945 год., голо и босо момченце. Но дядо му Фердо 27 години по-рано ,в тъмна есенна нощ се измъква тихомълком от България с цяла влакова композиция натоварена със скапоценности. И ... кръвта вода не става !! Тоя дойде и каквото можа " си взема" Гъзолизци винаги се намират.......Адвокати , съдии...всичко е " законно "
56
2
 
6
 
! Отговори
А бе преди 6 месеца
До Анонимен
То не бяхме виждали и мутра-премиер,ама видяхме-3 пъти!Абе, кой ги избира тия?
55
1
 
10
 
! Отговори
Факт преди 6 месеца
До Анонимен
Всъщност формално е бил цар,макар и малолетен след смъртта на баща си(1943г) до 1946г,когато с референдум(95%) признат от Великите сили България става република.Така че,ако иска да бъде величан като цар,би трябвало да предизвика референдум.Имаше такава възможност през 2001.Вече е късно и най-заблудените разбраха какво представлява-достоен наследник на гробокопача на България Фердинанд!
54
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
на тоя льольо дъщерята не се ли сноши с *** от африка хахахахахахахаахаха

защо го вадите от нафталина тоя дядка малко ли окраде държавата ни
53
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
еврейска м.амуна е тоя
52
12
 
6
 
! Отговори
монархист преди 6 месеца
Бог,Цар и Отечество ! Хейтърите да си лягат и преди това да помислят чий интерес защитават.
51
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
става дума за това, че договорът с Македония е един добър ход на българската външна политика! Разбире се по крякането на някои патици у нас и в чужбина.
50
7
 
9
 
! Отговори
не се хабете! преди 6 месеца
Н.В. Симеон може да е такъв-онакъв, но от политика отбира, за разлика от форумните самозванци.
49
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
До Иванов - Виждаш, българинът избира телохранителя на Т. Живков и на Царя...

В миналото българско има и други подобни случаи, например избирането на Ивайло-зелето за цар, когото византийците прецакват лесно, а татарите го убиват на маса, защото не са уважавали заговорниците.
48
4
 
20
 
! Отговори
Паметлив преди 6 месеца
Въпросният "цар" с какво лице коментира договора????Та дядо му е сред основните(да не кажа главния) виновници Македония да е отделна държава!Ама ма.й.н.а.та и на Македония.по-голямото престъпление на Фердинанд е загубата на Беломорието-нещо,което ни обрича на вечна маргиналност...На тая фамилия трябва да и се забрани да влиза в България въобще!
47
6
 
1
 
! Отговори
bg izmet преди 6 месеца
CARO SE RADVA PO VECHE NA BG ***>>>NE NA BALGARITE>>IZMAMNIK E TOZI VO VEK I VEKOV.
46
7
 
5
 
! Отговори
Лео Бронштаин преди 6 месеца
Аз навремето се погрижих за Ники и семейството му ,Ама вие Българите винаги сте били и си оставате ахмаци
45
7
 
16
 
! Отговори
Монте Карло преди 6 месеца
Абе, откъде го извадихте това толкова вредно изкопаемо, агент на ДС и КГБ, който, заедно с престъпниците си министри, ограби България? Тоя комарджия на снимката е най-срамното петно в историята ни, по-срамно дори и от бодигарда си - банкянската мутра!
44
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Веселинкеееееееееееееееее.......,
ЦаряТТТТТТТТТ.........!!!!!!!!!!!!!!!! се радва........
43
3
 
9
 
! Отговори
ined преди 6 месеца
Как тъй Монката още не си е харесъл и поискал имоти в Скопие дето уж били на татко му
42
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Кой цар?
41
2
 
5
 
! Отговори
Аз преди 6 месеца
Му бера лайката
40
2
 
7
 
! Отговори
Иванов преди 6 месеца
До Анонимен
Да, вярно е, че имаме история, но виж какво учат сега децата по история.... къде през последните години виждаш българин, който може да постигне това за което говориш - "Златен век", Преславска книжна школа, България на три морета, ..... Напиши кой!!!! Виждаш, българинът избира телохранителя на Т. Живков и на Царя за министър-председател ... и какво очакваш да се случи .... !?