Царя се радва на добросъседския договор с Македония: Време беше!

"С председателството ще можем да съдействаме за приобщаването на Скопие"
76
Царя се радва на добросъседския договор с Македония: Време беше!
Снимка: архив, БулФото

Договорът за добросъседство с Македония е успешен завършек на дългогодишни дипломатически усилия и една много навременна инициатива на двете правителства. Това посочва в своя позиция Симеон Сакскобургготски, който заявява, че е проследил новините за събитието с интерес.

Още по темата
Той си припомня официалното си посещение като премиер в Скопие, Охрид и Битоля през 2003 г.

"Останал съм с прекрасни спомени от радушното посрещане на домакините и от срещите си с премиера Бранко Цървенковски, президента Борис Трайковски и председателя на парламента Никола Поповски.

При нашите разговори основно място заемаше темата за членството на двете страни в Европейския съюз и НАТО, както и възможностите за икономическо и културно сътрудничество, което ми се виждаше повече от естествено. Помня, че в Скопие също се поклоних пред мощите на Гоце Делчев и след това в Охрид се черкувах за Цветница в църквата “Света Богородица”, разказва той.

Сакскобургготски посочва, че работното посещение е имало и сантиментална стойност за него.

"Бидейки син на Цар Борис III, за мен беше по-трудно, заради някои остри възражения, свързани с участието на България като съюзник на Германия във Втората световна война и присъединяването на Македония. Въпреки това спомените на очевидци и историческите сведения показват, че през 1942 г. българските войни са били посрещнати в Македония приятелски.

За тези времена се разказва един любопитен спомен, който тези дни чух отново по телевизията, а преди това ми го разказа тогавашният външен министър на Македония: “Знаете ли, г-н премиер, че на следващата година след визитата на Вашия баща не сме имали ракия? То е защото тогава е нямало цветя и вместо с букети, са посрещали българските войски с черешови и вишнени клонки и улиците са били засипани с тях", допълва Симеон Сакскобургготски.

Той разказва и още един свой спомен - от посещението си в Охрид през 2009 г. с покойният президент Желю Желев за конференция на Балканския политически клуб, в който са членували заедно с бивши президенти и премиери от Балканските страни.

"Обсъждаше се темата за приемането на Македония в ЕС и как България може да помогне за това, след като вече беше член на съюза и успешно извървяла пътя на преговорите си. Имахме полезни разговори с бившите президенти на Турция Сюлейман Демирел, на Румъния - Емил Константинеску, на Македония - Киро Григоров , така също бившия премиер на Македония Любчо Георгиевски и тогавашния Никола Груевски.

В навечерието на своето председателство на Европейския съвет България ще има повече възможности да въздейства за приобщаването на Македония. Държа още веднъж да отбележа колко се зарадвах на новината за подписването на този договор и да поздравя правителствата и на двете страни. Дано и ратифицирането на договора от националните парламенти също бъде факт", завършва Сакскобургготски.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


76
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
39
2
 
7
 
! Отговори
Иванов преди 6 години
До АнонименДа, вярно е, че имаме история, но виж какво учат сега децата по история.... къде през последните години виждаш българин, който може да постигне това за което говориш - "Златен век", Преславска книжна школа, България на три морета, ..... Напиши кой!!!! Виждаш, българинът избира телохранителя на Т. Живков и на Царя за министър-председател ... и какво очакваш да се случи .... !?
38
4
 
5
 
! Отговори
Деменция преди 6 години
Бай Симо предвидливо прибра пистолета да не го вземат наркоманите... ей, чакай бе това беше съседната статия...
37
9
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Мумията се появява, добре че много рядко.
36
4
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До ИвановБраво на Царя!"Винаги е бил над дребните и злобни излияние.... Българите в по-голямата част си мислим, че сме европейци, но всъщност сме все още от ония варварски племена, за които са ни считали германците и др. ....."-----Иванов,българите никога не са били наричани "варвари" в Средновековието,те са били една от трите империи на Европа.И са дали образование,книжнина на половин Европа,заедно със строежи към книжовните центрове - манастири,църкви.Ти не си в час с историята.
35
1
 
2
 
! Отговори
оТКРОВЕНИЕ: преди 6 години
БЯХ ИОЗТРИТ ОПТ НЕВЕРНИЦИТЕ В ДИРА! 9 А като се опекоха човеците от голяма жега, похулиха името на Бога, Който има власт над тия язви, и не се покаяха да Му отдадат слава.14 те ще воюват против Агнето, но Агнето ще ги победи, защото е Господ на господарите и Цар на царете; тоже и ония, които са с Него, ще победят, които са звани, избрани и верни.
34
3
 
1
 
! Отговори
оТКРОВЕНИЕ: преди 6 години
царя, ами не се ли радваш на цеднзурата на китайската стена от простотията ви с хайко маас? саря е най, гнусния политик, който въведе цеднурата над медиите! ИДА НА кОНА, цАРЕ ЧЕСТИТИЙ! и ЩЕ ВИ РАЗПИТВАМ, кАКАТО бОГ ГО ПРАВБИ ЗА ВАС НЕВЕРНИЦИТЕ!
33
8
 
10
 
! Отговори
Саксофонски преди 6 години
Е тоя *** е б а майката на съвременна България с управлението си
32
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Български пмияри!
31
1
 
2
 
! Отговори
ИвайлоКитайски търсе преди 6 години
н от *** в дира на какви педераски работи се радват! просто невероятно, като *** в медияпул и дневник. Ким ир меркел ще ни възнагради със своите нпот-а! <*** ауакбар! и ахмак тикумсъ да оправи щертката на царя!
30
5
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Боже, ОТ царя ни пази!
29
8
 
10
 
! Отговори
Иванов преди 6 години
Браво на Царя!Винаги е бил над дребните и злобни излияние.... Българите в по-голямата част си мислим, че сме европейци, но всъщност сме все още от ония варварски племена, за които са ни считали германците и др. .....
28
8
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
какъв цар ,*** ***, никога не е бил цар нама и да бъде. научила се да пише и какво да стане .... журналистка
27
6
 
5
 
! Отговори
Долу монархите! преди 6 години
Ах ти, трябваше да си от Романови и да беше тогава в Русия!
26
0
 
8
 
! Отговори
Аз преди 6 години
Пълен член, другари журналисти, знаете ли го?
25
9
 
8
 
! Отговори
Верен на царя преди 6 години
Ваше Величество, да попитам, имате ли планини и най--вече гори за сечене в Македония? Ако е така Ваше Величество съм готов и на саможЪртва :)
24
7
 
18
 
! Отговори
на снимката преди 6 години
Махнете го този на снимката! По-добре сложете снимка на дупето на Ким Кардашиян!
23
7
 
5
 
! Отговори
Завръщане преди 6 години
Царя защо се радва? Да не е ***, като онези, които години наред ограбваха българия в т.ч. и евреина гад зееви? Царю честити! Как не можа да докажеш на света, че поне ти не си ***, като хайко маас?
22
6
 
10
 
! Отговори
Данъкоплатец преди 6 години
Поредният Лунатик, на който педофилията му е всемилна! Данъкоплатец ли е е поне, или е като *** от БХК и Америка за антибългария?
21
7
 
13
 
! Отговори
OMG_Lucker преди 6 години
Щом този одобрява, значи работата не е добре. Лъжлив цар, марш ***.
20
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ей хора повечето сте неграмотни...даже мнение давате...не си ли знаете мястото къде еееееее....