Един пациент, две операции – с помощта на робот

Български лекари използваха иновативен за страната ни метод
4 авг 2017 18:43,
10

50-годишната Ивелина от Добрич преди няколко месеца разбира, че има сериозно гинекологично заболяване.

След множество прегледи се установява, че жената има две заболявания – камъни в жлъчния мехур и предраково състояние на шийката на матката.

Лекарите са убедени, че трябва да се действа бързо, но в същото време и щадящо. Затова предлагат на 50-годишната Ивелина иновативен за страната ни метод - две операции по едно и също време с помощта на робот.

Така за малко повече от 2 часа екип от гинеколози и хирурзи успяват да извършат две операции, а няколко седмици по-късно Ивелина вече се е върнала към нормалния ритъм на живот.

И въпреки че подобен тип операции са щадящи за пациентите, то не така е за лекарите. Макар че разчитат на роботизирана техника, специалистите са категорични, че отговорността не е по-малка.

Както лекарите, така и пациентите обаче са убедени, че това е бъдещето в медицината. Единствената надежда е държавата да инвестира повече в подобен вид техника.

Повече по темата - във видеото на Bulgaria ON AIR.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


10
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
9
0
 
0
 
! Отговори
Някой преди 6 години
При предраково състояние на шийката се извършва конизация а не отстраняване на матката. И основен принцип в медицината- никога не се правявят 2 операции наведнъж. Това само увеличева риска от следоперативни усложнения. Много елементарна реклама. Най -вероятно не е имала нужда нито от едната операция
8
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Роботите в медицината се управляват от човек-висококфалифициран лекар.Робот е само заместникът на ръката която той управлява и направлява.Спрете с глупавите си непонятни за вас коментари.
7
0
 
0
 
! Отговори
А разум??? преди 6 години
Боже колко елементарно и примитивно поколениНивото е каруцари и хамали.И тези ще градят България.Дали всички сте такива кухи,или има и мислещи между вас.Като чета мисля че съм попаднал в ,,шведската махала" Не може да сте чак толкова невежи и п.р.о.с.тиОпровергайте ме ,няма ли някой млад човек с мозък?.
6
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Лекарите ни са толкова мързеливи и немарливи, че най-добре да се роботизира цялото ни здравеопазване.
5
3
 
1
 
! Отговори
Доктор Шарлатан преди 6 години
За парички,оперират всички....Защо на тази клета женица и се махна жлъчката с камъни ,които си е носила цял живот без да има причина? И в същия дух-"предраково"състояние на шийката на матката не засяга ли,млади,полово активни жени,впредвид промяна във влагалищната флора,а тази женичка на тази възраст ,по-скоро е застрашена от "предраково"заболяване на яйчниците или гърдите,ама нали си е готино да си шарлатанин...
4
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
По-добре роботи, отколкото български лекари. Роботите не искат пари.
3
3
 
0
 
! Отговори
До 1 преди 6 години
За да се впечатлиш,трябва да ти присъдят мозък,но тъй като все още това е невъзможно ще си останеш на това ниво. Горкия,ти не си виновен ,тя природата се е подиграла с теб.
2
4
 
1
 
! Отговори
ДО 1-Анонимен преди 6 години
Ако някой действително е т.ъ.п.,това няма как да му бъде обяснено.Давай!!!
1
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
ако беше една операция, двама пациенти щях да се впечетля