По морето: Търсят линейка за слънчево изгаряне, за пияни...

80% от повикванията не са спешни, но ангажират Спешна помощ
8
По морето: Търсят линейка за слънчево изгаряне, за пияни...
Снимка: архив, БулФото

80% от повикванията на линейки по морето не са за спешни случаи, но ангажират автомобили на Спешната помощ. Това каза заместник-здравният министър д-р Мирослав Ненков пред "Дарик".

"Оказва се, че хората на плажа най-често търсят линейка за стомашно-чревни оплаквания, обриви, слънчеви изгаряния, както и за оплаквания вследствие на прекомерна употреба на алкохол", обясни той.

По думите му няма финансова възможност да се назначат повече спешни екипи по Черноморието през летния сезон, така че винаги да има линейки на разположение. От друга страна тази стъпка е и безсмислена, тъй като след септември допълнителните екипи няма да има какво да правят.

Година след като на къмпинг "Нестинарка" почина 67-годишен русенец, а линейката пристигна 40 минути след повикването, тъй като бе ангажирана с друг адрес, равносметката на здравното министерство, е следната: едва 20 на сто от повикванията по Черноморието са наистина спешни.
 
"За юли сто повиквания са от филиалите в Бургас, Несебър, Поморие, Созопол, Царево. Юли има 31 дни, тоест изпълнявани са по 3-4 адреса на ден", каза д-р Ненков.
 
На въпроса дали решение на проблема е командироване на екипи по морето през лятото, зам.-здравният министър коментира, че това е най-бързият възможен вариант за реакция.

"Всички сме наясно, че Черноморието се натоварва през летния период и през зимния няма нужда от толкова много екипи. Тази мобилност можем да я осигурим бързо и ефективно", каза той.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


8
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
6
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Абе да не стигаш да ги викаш. Аз си счупих един кокал около глезена, отидох сам по нощите и нямаха ни гипс ни тез самовтвърдяващи бинтове, ни нищо. Временно го гипсираха със гипс за строителни дейности и добре че има частни кабинети където си платих всичко и човека ми спаси крачето от операции, планки, мланки и пр. Като се води безплатно е като сега-ходят насам натам, а няма пари за марля и йод.Ако фалшивия викач си плати, да видим дали пак ще се обажда?
5
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До 2Софиянци ходим в Гърция щото е по-близо и 100 пъти по яко. Там сте с братушките и Остап Мая *** :)
4
0
 
2
 
! Отговори
София преди 6 години
До 2: Селски тарикат.
3
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
укултивирал си се пък ти много, плугар ... До 65
2
1
 
2
 
! Отговори
65 преди 6 години
До 2_ами софиянци ще са виновни.То вече няма несофиянци,щото всички селяни дойдоха при нас дс се култивират .Приятен ден!
1
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Да извикаш линейка без причина е престъпно, но защо екипите изобщо отиват на такива повиквания? Преди 15на години се карах с бърза помощ след като се прибирахме от дискотека и имаше лежащ човек на средата на пътя. Бил съм пиян и нямало да дойдат, да съм направил аз оглед и вземел мерки. Мъжът беше на 200 метра от оградата на болничния ареал където е спешния център в Шумен.Поне 3 пъти ми затвориха. Обадих се на полицията и полицайте с бесен тон извикаха линейка.