Тероризъм, намеса в живота... За новите онлайн опасности

Изгодата на хакерите не е вече само финансова
4 авг 2017 10:00,
6
Тероризъм, намеса в живота... За новите онлайн опасности
Снимка: архив, Reuters

Изкуственият интелект е наука за концепциите, които позволяват на компютрите да правят неща, които за хората изглеждат разумни. Той има способността да анализира средата, която го обкръжава и да предприема действия, които увеличават възможността за постигане на определени цели,

Или с други думи, това е наука за концепциите, методите и средствата за създаване на интелигентни компютърни програми и изследване на естествения интелект чрез компютърни системи.

"Изнудването чрез киберсигурност не е нова ера в тероризма. С последните атаки "Wanna Cry" и неговата подобрена версия "Петя", ясно се показа, че основната изгода на тези кампании не е финансова с единствената цел събиране на пари, а по-скоро кибертероризъм и дори намеса в живота ни. Те показаха с каква лекота една държава може да бъде поставена на колене", обясни в студиото на "България сутрин" националният координатор по киберсигурност Георги Шарков.

Съвсем наскоро американските милиардери Илън Мъск и Марк Зукърбърг влазоха в словесна война във връзка с изкуствения интелект. Основателят на Facebook отправи остра критика към песимизма на Мъск за бъдещето на технологията. От своя страна пък основателят на Tesla категорично заяви, че са необходими адекватни предпазни мерки, за да се защити човечеството от изкуствения интелект.

Пред Bulgaria ON AIR специалистът по информационна сигурност Борис Гончаров коментира, че изкуственият интелект може да се окаже опасен за човечеството единствено, ако бъде използван умишлено със злонамерена цел.

"Теорията за него се основава на хипотезата, че основно човешко качество като интелигентността може да бъде толкова точно описано, че да бъде симулирано от машина. Не смятам, че може да се загуби контрол, тъй като в момента развитието все още е на много ниско равнище", категоричен бе той.

И двамата специалисти се обединиха около становището, че последните кибератаки са показателни за това колко враждебна е средата и се основават все по-често на политически или религиозни причини.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


6
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
4
0
 
1
 
! Отговори
за A.I. преди 6 години
Изкуственият интелект е измислица на разни програмистчета, да се правят на много велики и да пишат безсмислени дисертации.Разбрахте ли?
3
0
 
1
 
! Отговори
за изк.интелект преди 6 години
Няма изкуствен интелект, разберете го.Има само интелигентни системи.Освен това е спорно колко са интелигентни, защото работят по алгоритми, създадени от хората.
2
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
ами не могат да си пуснат един *** ssl на сървъра , от джорналисти толкова ...
1
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Dnes, вие също сте опасност. Защо не си сложите https най накрая, ами позволявате на куките да ни събират айпитата по коментарите ??